Vad är polyper i livmodern?

Har du hört talas om polyper i livmodern eller livmoderhalsen? Det är vanligare än man kanske skulle kunna tro och det är viktigt att vara medveten om dem.
Vad är polyper i livmodern?
Leticia María Fernández Gutiérrez

Skriven och verifierad av psykopedagogen Leticia María Fernández Gutiérrez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Polyper i livmodern har en mycket högre förekomst bland kvinnor i åldern 35-40 år. Om du vill veta mer, läs vidare.

Även om ordet tumör kan verka skrämmande till att börja med är polyper i livmodern en grupp tumörer som i de allra flesta fall är godartade och utan symptom.

Polyper i livmodern, eller endometriala polyper, är onormala tillväxter på slemhinnan i livmodern, endometriet. Polyperna kan ha olika storlek, även om de vanligtvis är små.

I de flesta fall skapar de inte fertilitetsproblem, även om de i ett mindre antal fall kan hindra att spermier tar sig till ägget.

Eftersom de vanligtvis är utan symptom finns det inga tecken som säger att de finns där. Därför rekommenderar man att kvinnor regelbundet går till sin gynekolog för kontroll.

Diagnosticera polyper i livmodern

Man kan hitta polyper i livmodern med hjälp av ett transvaginalt ultraljud, en hysterosograf eller hysteroskopi.

  • Transvaginala ultraljud är ett bildgivande ultraljud. De kan ge en bild av livmodern, äggstockarna och äggledarna.
  • Hysterosografier är en typ av ultraljud som fokuserar på observation av endometrium. Man använder en saltlösning, vilken hjälper till att distribuera livmoderhåligheten. De ger en mer exakt diagnos än transvaginala ultraljud.
  • Den mest kompletta undersökningen är en hysteroskopi, som ger en mycket säker diagnos. Under denna titthålsundersökning kan läkaren också ta bort tumören under proceduren om den är liten och lätt att extrahera. Man använder under undersökningen en mikroskopisk kamera som man för in genom slidan. Man kan få en klar bild av polypen eller polyperna i livmodern med kameran. Således kan man ta bort en liten bit för att utföra en biopsi eller ta bort hela tumören.
Polyper i livmodern: illustration

Vad orsakar polyper i livmodern?

Den specifika orsaken är fortfarande okänd. Men vissa faktorer är nära relaterade till uppkomsten av dessa tumörer, som:

  • Ökade östrogennivåer.
  • Tamoxifen, ett läkemedel som har visat sig effektivt mot bröstcancer.
  • Efter 40 års ålder är risken större för polyper i livmodern.
  • Fetma är förknippat med flera komplikationer, inklusive uppkomsten av polyper.
  • Arteriell hypertoni.
  • Hormonbehandling för kvinnor i klimakteriet.
  • Andra sjukdomar som Lynch syndrom och Cowdens syndrom – bland andra – är relaterade till tillväxten av tumörer i livmodern.
  • Polyper i livmodern kan orsaka återkommande missfall eftersom de hindrar korrekt implantering av embryot.

Symptom på polyper i livmodern

De är vanligtvis asymptomatiska, så det är viktigt att gå på regelbundna kontroller för att utesluta deras förekomst.

Trots det finns det polyper som har symptom. Det vanligaste är onormala blödningar från livmodern, som definieras enligt:

  • Menorragi eller menstruation med mycket kraftiga blödningar.
  • Mellanblödningar eller blödning som inte är relaterad till menstruation. Dessa är vanligtvis inte rikliga.
  • Blödningar efter samlag.

Anemi kan förekomma som ett resultat av onormala blödningar, och det kan man lätt kontrollera genom ett blodprov. Om du har något av dessa symptom, tveka inte att konsultera din gynekolog.

Polyper i livmodern: kvinna tar sig för magen och pratar med läkare

Behandling av polyper i livmodern

Varje fall måste behandlas individuellt, men i allmänhet kan vi säga att en del av behandlingen innefattar avlägsnandet av polyper.

Man rekommenderar alltid att ta bort polyperna för kvinnor efter klimakteriet. För kvinnor i fertil ålder rekommenderar man att man tar bort dem i tre fall: när de ger symptom, om de är för stora eller om de är belägna i livmoderhalsen.

Kvinnor som ännu inte har gått in i klimakteriet, som inte uppvisar symptom och vars polyper inte är talrika bör följa sin läkares medicinska råd och rekommendationer för just deras specifika fall.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.