Vad är en implantationsblödning?

Vad är en implantationsblödning?
Nelton Ramos

Granskad och godkänd av läkaren Nelton Ramos.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vissa kvinnor får en blödning vid implantationen, det vill säga när embryot fäster i livmoderväggen i början av graviditeten. Implantationsblödning är inte så vanligt, och när det händer förväxlas det ofta med en menstruation.

För att hjälpa dig att identifiera det här och öka din kunskap om det, har vi på Att vara mamma skrivit den här texten. Du hittar mer information i form av frågor och svar nedan.

Frågor om implantationsblödning

När inträffar implantationsblödningen?

Implantationen och den påföljande blödningen inträffar vanligtvis under graviditetens första 10 dagar. Det pågår vanligtvis inte så länge, mellan 1 och 3 dagar, även om det varar lite längre för vissa kvinnor. Sedan slutar det helt.

Vad skiljer denna blödning från en menstruation?

Den största skillnaden mot en vanlig mensblödning är att den tar slut väldigt snabbt och ofta bara består av några stänk. Kvinnan förlorar inte särskilt mycket blod, och det som kommer ut är mörkbrunt. 

Vad betyder det om färgen ändras från mörkbrunt till rött?

En gravid kvinna.

Om blodet först är mörkbrunt och sedan blir rött så är det ingen implantationsblödning. Du kan ta det som ett säkert tecken på att du har fått din mens och att du inte är gravid.

Betyder implantationsblödningen att graviditeten är i fara?

Nej, blödningen beror på att blodkärl kan punkteras när embryot fäster i livmoderväggen. Blod kommer då att läcka ut från blodkärlen, men dessa har ingenting med själva graviditeten att göra. 

Finns det några tecken som tyder på att det är en implantationsblödning och inte en vanlig blödning?

Ja, vissa kvinnor upplever andra symptom under de dagarna då de blöder. De vanligaste är:

  • Illamående
  • Extrem trötthet, väldigt olikt det obehag som kan komma under en menstruation
  • Att starka lukter får en att vilja kräkas, eller att man kräks vid vissa tillfällen
  • Lätt smärta i nedre delen av magen
  • Att ofta bli intensivt kissnödig
  • Yrsel
  • Humörsvängningar: irritabel eller extremt känslig

De här symptomen tenderar att associeras med graviditet, och de intensifieras under veckorna efter befruktningen.

Är det något särskilt jag bör göra när implantationsblödningen kommer?

Nej, den här blodförlusten bör betraktas som normal. Kvinnan behöver inte oroa sig, stanna i sängen, eller vidta några andra försiktighetsmått. De som inte får någon implantationsblödning behöver inte heller oroa sig, då detta också är normalt.

Man bör dock undvika att styrketräna, dricka alkohol, röka, eller ta mediciner med tanke på möjligheten att det kan vara en graviditet.

Är implantationsblödningen ett tecken på att infästningen av embryot har gått bra, eller att det inte finns risk för missfall?

Tyvärr inte. En implantationsblödning kan inte tas som en garanti för att graviditeten kommer att fullföljas. Det finns kvinnor som har haft en blödning men som senare har drabbats av ett plötsligt missfall.

Kommer kvinnor som har haft den här blödningen att få den igen under framtida graviditeter?

En gravid kvinna som vilar.

Inte nödvändigtvis. Vissa får ingen blödning under sin första graviditet, men däremot under den andra eller tredje.

Vad mer behöver jag veta om implantationsblödning?

En implantationsblödning kan vara det första tecknet på att du är gravid. Dock kan inte denna blödningen ensam tas som en definitiv bekräftelse på att du faktiskt väntar barn. För att vara säker på det behöver du besöka en gynekolog, göra en ultraljudsundersökning, eller ett graviditetstest.

Men om du har en känsla av att din blödning är en implantationsblödning – börja då genast att ta hand om dig själv som om du faktiskt vore gravid. För en sådan skatt måste du ta hand om. Ifall du sedan får besked om att du inte var gravid så kan du då gå tillbaka till din tidigare livsstil.

Om det är början på en graviditet – grattis! Om inte, bli inte besviken.

Blödningen betyder då bara att du är en kvinna och att du varje månad kan räkna med att ett underbart ägg väntar på en viss spermie så att det kan bli befruktat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.