Stötar mot mjölktänder: Vad man ska göra

Stötar mot mjölktänder förekommer oftast mellan ett och sex till sju års ålder. Så vad ska du göra när det händer?
Stötar mot mjölktänder: Vad man ska göra

Senaste uppdateringen: 15 april, 2021

Stötar mot mjölktänder är ganska vanliga bland barn. För små barn har det ofta att göra med brist på balans och stabilitet när de går. För äldre barn är det ofta deras egen vårdslöshet som gör dem mindre försiktiga och mer utsatta för fall och stötar.

Stötar mot mjölktänder har inte samma konsekvenser som stötar på permanenta tänder. Här berättar vi vad du ska göra om ditt barn får en stöt mot sina första tänder.

Vad är mjölktänder?

Mjölktänder är de som uppträder under barndomen, och de är inte permanenta. De börjar i genomsnitt falla ut när ett barn är sju eller åtta år gammalt.

barn visar upp glugg

Mjölktänder spelar en nyckelroll för att tugga och tala ordentligt. Därför är det viktigt att upprätthålla god tandhälsa samt gå på regelbundna besök hos tandläkaren under barndomen.

Stötar mot mjölktänder?

Det är vanligt att barn faller medan de fortfarande lär sig gå. Små barn saknar tillräcklig stabilitet, men även när självförtroendet blir bättre kan de sluta vara försiktiga och därför ändå snubbla och falla. Det här sammanfaller ofta med då de första tänderna dyker upp, så det är en särskilt känslig tid.

Samtidigt blir barn som är äldre – ungefär sex eller sju år – mer vårdslösa. Deras lek brukar bli snabbare och mindre försiktig. De springer, klättrar, hoppar. Och naturligtvis är de inte längre bebisar, vilket innebär att föräldrarnas tillsyn inte är lika intensiv. Därför är det vanligt att barn upplever stötar, olyckor och fall som bland annat påverkar tänderna under den här tiden.

De vanligaste stötarna mot mjölktänder uppstår när barn springer eller leker. Naturligtvis kan det också inträffa när de deltar i sporter.

Vad man bör göra

Det finns många blodkärl i munnen. Därför kan ett slag mot tänderna orsaka stor skada. Det kan också leda till en avsevärd blödning som, när det blandas med saliv, får det att se mycket värre ut än det är.

Därför är det första du bör göra när ditt barn får en stöt att trösta och lugna ner honom eller henne. Skölj sedan munnen försiktigt för att bedöma den verkliga skadan. Vid den här punkten finns det flera möjliga scenarier:

  • Alla tänder är på plats och är oskadda. I det här fallet måste du noga hålla koll på dem under de närmaste dagarna för att se till att inget förändras.
  • Hela tänder kan saknas. Om det här händer, försök inte att sätta tillbaka några lösa tänder. Det kan skada de underliggande rötterna till de permanenta tänderna som fortfarande håller på att utvecklas. Vänta bara tills den vuxna tanden kommer ut.
  • Bitar av en eller flera tänder kan ha flisats av. Om du hittar de saknade delarna, tvätta dem väl och ta hand om dem. I vissa fall kan en tandläkare rekonstruera tanden. För att ta reda på det, ta ditt barn till tandläkaren tillsammans med tandfragmenten och låt tandläkaren bedöma situationen.
  • Alla tänder är på plats, men en eller flera av dem är lösa. Om det här händer, kontakta en tandläkare för att avgöra svårighetsgraden och om stöten har påverkat barnets bett.
Stötar mot mjölktänder: barn hos tandläkare

Om du märker någon av ovanstående punkter, ta ditt barn till tandläkaren efter att ha inspekterat munnen. Han eller hon kan göra en mer grundläggande utvärdering av ditt barns mun och tänder.

Vård efter stötar mot mjölktänderna

Under dagarna efter händelsen kan barnet klaga på smärta och obehag i munnen, beroende på hur allvarlig skadan var. Så du måste se till att ditt barn fortsätter att ha god munhygien, och än noggrannare vid ökad känslighet. Du kan också hjälpa till genom att ge ditt barn lite mjukare mat som kräver mindre ansträngning att tugga – åtminstone i några dagar.

Om stöten var svår kan din tandläkare rekommendera smärtstillande medel eller i vissa fall antibiotika under några dagar. Dessa hjälper till att minska smärtan och förhindra möjliga infektioner.

Vad du behöver veta om stötar mot mjölktänder…

Stötar mot mjölktänderna är mycket vanliga, särskilt under det första året och senare eftersom barn blir mer våghalsiga. Lyckligtvis är skadan i de flesta fall inte allvarlig och konsekvenserna är minimala.

Som alltid är det viktigt att agera snabbt och effektivt. Och naturligtvis bör du konsultera en tandläkare om du ser tecken på att det är en allvarligare skada. Han eller hon kommer att kunna ställa rätt diagnos och rekommendera den bästa behandlingen.

Det här kan kanske intressera dig…


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Casals González, Y., Mirta, I. ;, Montero, E., Castillo, D., & González, G. (2011). Prevalence of sequelae of temporal teeth traumata in institutionalized children from the Playa municipality. In Revista Cubana de Estomatología (Vol. 48, Issue 1). http://scielo.sld.cu14
  • Prevalencia y etiología de los traumatismos dentales: Una revisión. (n.d.). Retrieved July 10, 2020, from http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1138-123X2003000200002
  • Ávila Rivera, C., Cueto Urbina, A., & González Ríos, J. (2012). Caracterización del Traumatismo Dentoalveolar que Afecta a los Tejidos de Soporte en Dientes Temporales. International Journal of Odontostomatology, 6(2), 157–161. https://doi.org/10.4067/s0718-381×2012000200007

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.