Gastroenterit hos barn: Allt du behöver veta

Är det "bara" magont eller är det gastroenterit? Läs vidare för orsaker, symptom och möjliga åtgärder.
Gastroenterit hos barn: Allt du behöver veta

Senaste uppdateringen: 17 oktober, 2019

I den här artikeln delar vi med oss av viktiga fakta om gastroenterit hos barn, i vardagligt tal magsjuka eller kräksjuka.

Symptomen på denna mag- och tarminflammation kan ibland förväxlas med enkel magont. Men om barnets symptom åtföljs av vissa tecken och de pågår under en längre tid kan barnet ha gastroenterit, som kännetecknas av kramper, diarré och kräkningar.

Vanliga symptom på gastroenterit hos barn

De kliniska manifestationerna av gastroenterit kännetecknas av stora mängder diarré. Magont och kräkningar är också vanliga symptom. Även om kräkningar är vanligt förekommer det inte hos alla barn.

Illamående och feber kan också förekomma. Barn som lider av gastroenterit kan även få hudirritation runt anus. Tänk på att barn kan reagera på sjukdomen på olika sätt.

Ibland försvinner tillståndet på egen hand, men det är viktigt att observera barnet för att förhindra komplikationer som förhöjd feber och uttorkning. Dessa kan ha en allvarlig inverkan på barnets hälsa.

Barn som sitter på toalett med fötterna hängandes i luften.

Orsaker

Gastroenterit kan ha många olika orsaker. Om barnet har buksmärta, diarré och kräkningar kan det bero på ett virus. Det finns dock även andra orsaker.

Gastroenterit hos barn kan orsakas av virus som rotavirus och adenovirus. Men bakterier som salmonella och campylobacter kan också ge ovan nämnda symptom. Dessutom kan tillståndet orsakas av barnets kost, inflammatoriska sjukdomar och andra medicinska tillstånd.

Orsaker som är mindre vanliga hos barn är ulcerös kolit, hypertyreos och Crohns sjukdom.

Typer av gastroenterit hos barn

Barnets diarré kan ge ledtrådar om orsaken till magsjukan. Till exempel, om sjukdomen beror på bakterier från att ha ätit mat som blivit dålig kommer barnets diarré vara i stort sett flytande. Barnet kan också behöva gå på toaletten ofta.

Om magsjukan beror på salmonella är diarrén vanligen lite mer fast och åtföljs av slem. Barnet kan känna sig sjuk och få feber.

Åtgärder

Om ett barn kräks är det bäst att vänta i minst 60 till 90 minuter innan du matar eller ger barnet några vätskor. Detta förhindrar att tarmen blir mer irriterad. Föräldrar kan vidta denna åtgärd så länge barnet inte är uttorkat.

Det finns mediciner och livsmedel som är bra för att få i barn mer vätska. Man kan ge vätskeersättning oralt eller intravenöst.

Om ditt barn har diarré i mer än 3 dagar ska du omedelbart kontakta din läkare. Du bör göra detsamma om barnet lider av uttorkning eller har okontrollerbar feber.

Hur vet du om ditt barn är uttorkat

Mängden vätska som kommer ut, samt hur lång tid den lilla går utan att äta, ger ledtrådar om uttorkningens intensitet. Men barnets kropp kan också ge tydliga signaler.

Barn som dricker vatten ur vattenflaska.

De mest uppenbara tecknen på uttorkning är torr mun och läppar, sönderfall, blek eller vitaktig hud, mörka ringar runt ögonen och liten urinproduktion. Om du märker några av dessa tecken, ge vatten till barnet.

Under tiden som ett barn lider av gastroenterit bör han eller hon undvika citrusjuice.

Ta hand om barnets kost under och efter sjukdomen

Det är viktigt att tänka på vad barnet får i sig för näring under och efter gastroenterit. Försök att undvika f etter och friterad mat under tiden som barnet upplever symptom och i några dagar efter att de försvunnit.

Mejeriprodukter och godis är inte heller rekommenderat eftersom de kan irritera tarmarna. Gastroenterit hos barn kan vanligtvis behandlas med en hälsosam kost.

När magsjukan är borta kommer du märka att barnets aptit omedelbart återvänder.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Mosqueda R, Rojo, P. Gastroenteritis aguda. Protocolos diagnóstico-terapéuticos de Urgencias Pediátricas SEUP-AEP. 97-102. [En línea].
  • Lucero, Y. Etiología y manejo de la gastoenteritis aguda infecciosa en niños y adultos. Rev. Med. Clin. CONDES – 2014; 25(3) 463-472.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.