Graviditet och humant papillomvirus: Vad du behöver veta

Även om många kan bli friska från humant papillomvirus naturligt och utan större komplikationer kräver dess närvaro under graviditeten större omsorg och uppmärksamhet.
Graviditet och humant papillomvirus: Vad du behöver veta
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 11 juni, 2020

Specialister uppskattar att det finns cirka 200 olika typer av humant papillomvirus (HPV). Av dessa överförs 40 sexuellt och påverkar könsorganen. Många människor som får HPV-viruset blir av med det utan långsiktiga konsekvenser.

Kombinationen av humant papillomvirus och graviditet kan emellertid vara en anledning till oro. Lär dig mer om detta virus och de möjliga riskerna vid en graviditet här nedan.

Vad är humant papillomvirus?

HPV-viruset är en mycket vanlig sexuellt överförbar sjukdom. Den visar sig i form av könsvårtor och kan i vissa fall leda till cancer. Sjukdomen sprider sig genom oral, vaginal eller anal sexuell kontakt med en infekterad person.

Vanligtvis ser man inte några tecken på dess närvaro i en infekterad kropp. Med tiden kan dock en person som har humant papillomvirus uppvisa följande symtom:

  • Förekomsten av vårtor i och runt könsorganen, anus, rektum, vulva, pungen och ljumsken, även om de också kan sprida sig till andra områden. Dessa vårtor kan vara platta, små, stora eller blomkålsliknande.
  • Hos kvinnor kan HPV-viruset ge upphov till förändringar i livmoderväggen. Dessa förändringar kan försvinna av sig själva eller så kan de ha konsekvenser som cancer.
gravid kvinna med humant papillomvirus

HPV-viruset och graviditet: Finns det en risk?

Om du lider av humant papillomvirus och du är gravid kan storleken och antalet befintliga vårtor öka. Det beror på att graviditeten minskar kroppens immunförsvar. Det har också att göra med ökade mängder vaginala flytningar.

Det är osannolikt att viruset kommer att påverka din graviditet, men med detta sagt finns det alltid en liten risk att överföra viruset till barnet.

Vad du bör tänka på vid en graviditet

Det är viktigt att du berättar för din barnmorska och läkare om du har eller har haft könsvårtor orsakade av HPV-viruset så att din läkare kan kontrollera den eventuella utvecklingen av sjukdomen. Du bör också tänka på följande:

  • Du kan göra ett test för att diagnostisera eventuella skador och cellförändringar.
  • Så länge du inte har många vårtor som blockerar din födelsekanal kan du fortfarande välja en vaginal förlossning. Annars måste du göra ett kejsarsnitt.
  • Om humant papillomvirus är närvarande under graviditeten behöver du helt enkelt hålla det under kontroll. Vårtorna kan försvinna efter att du föder.
  • Din läkare kan besluta att ta bort vårtorna genom att använda mycket icke-invasiva tekniker som inte påverkar din graviditet. Han eller hon kan också utvärdera vårtornas utveckling genom en kolposkopi.
  • Undvik att använda speciella krämer och andra produkter som är avsedda att ta bort vårtor.

Vad kan hända om barnet infekteras av viruset?

Även om det är mycket osannolikt att ett barn får humant papillomvirus kommer hans eller hennes kropp att göra sig av med infektionen naturligt.

gravid kvinna med humant papillomvirus

Det finns några extrema fall där barnet kan utveckla köttiga tumörer i halsen. Detta kallas laryngeal papillomatos. Om så är fallet kommer barnet att behöva få laserbehandling som tar bort tillväxten och ser till att barnets luftvägar är fria.

“HPV är en mycket vanlig sexuellt överförbar sjukdom.”

Förebyggande av humant papillomvirus

Förebyggande åtgärder är det bästa sättet att ta hand om din hälsa. För att undvika spridning av detta virus är det bäst att följa följande förslag:

  • Begränsa sexuell kontakt till endast en partner. Detta är säkert, så länge din partner gör samma sak.
  • Använd latexkondomer. Detta minskar avsevärt risken för sexuellt överförbara sjukdomar.
  • Ta HPV-vaccinet. Fråga din läkare om det efter att ditt barn har fötts. Det finns två typer av vacciner som är effektiva mot de vanligaste HPV-stammarna med hög risk – typ 16 och 18.

Sammanfattningsvis utgör kombinationen av HPV-virus och graviditet inga stora risker för mamma och barn, men man bör ändå vara medveten om att det finns en större risk att drabbas av viruset under graviditeten.

Om ditt immunförsvar är starkt bör du kunna bli av med infektionen. Det bästa du kan göra är att ta hand om dig själv och ta åtgärder för att inte drabbas.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Carrillo, F. J. O., de Regil, D. B. G., & Jiménez, M. T. V. (2015). Infección por virus del papiloma humano en mujeres y su prevención. Gaceta Mexicana de Oncología14(3), 157-163.
  • Castillo, H. K., de los Ángeles Caro, V., Blanco, M. G., Acosta, L., Correnti, M., & Suárez, J. (2015). Papilomatosis laríngea juvenil y su relación con la infección genital por virus de papiloma humano durante el embarazo. Rev Obstet Ginecol Venez75(4), 260-268.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.