Förändringar i vaginala flytningar under graviditeten

När mängden vaginala flytningar ökar under graviditeten kan det kännas både jobbigt och skrämmande. Här får du lära dig vad som är normalt och när du bör uppsöka din läkare.
Förändringar i vaginala flytningar under graviditeten

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Om du är en blivande förstagångsmamma kanske du inte är medveten om att det är helt normalt att ha mer flytningar än vanligt under de första månaderna av graviditeten. Här går vi mer i detalj igenom förändringarna i vaginala flytningar som uppstår under graviditeten.

Vita- eller mjölkaktiga flytningar

Under de första månaderna av graviditeten är det normalt för kvinnor att ofta känna att de måste gå på toaletten. Vissa kvinnor stör sig på den fuktiga känslan som kommer av en luktfri, vitaktig vaginal flytning som är lite tjock och fast, i medicinska termer även känd som leukorré.

Denna vita vaginala flytning (som varken luktar eller orsakar obehag) uppstår som en följd av ökat blodflöde och östrogenproduktion, som ökar från det ögonblick ett ägg befruktas.

Gravid kvinna sitter utomhus och känner på magen.

De kroppsliga förändringarna som uppstår under graviditeten ger upphov till mer vaginala flytningar. Dessa är menade att producera slemproppen som skyddar barnet fram till förlossningen. Flytningarna som har i uppgift att skapa denna slempropp utsöndras naturligt.

När ska du rådgöra med din läkare om vaginala flytningar?

Besök din gynekolog om du märker något av följande:

 • Om den vaginala flytningen orsakar klåda eller brännande.
 • Om din vagina är röd och inflammerad.
 • Om du märker av löddriga eller skummiga vaginala flytningar.
 • Om det bränner vid urinering.

Leukorré är en vitaktig flytning med ett mjölkaktigt utseende. De förekommer under graviditeten.

När varnar vaginala flytningar om att något är fel?

 • Om du har en vaginal infektion.
 • Om flytningen är vattnig när du har passerat det embryonala stadiet.
 • Om flytningen är ett resultat av att fostervattnet har gått innan vecka 37. När vattnet går för tidigt måste du hållas under medicinsk övervakning och det kan innebära obligatorisk vila för resten av graviditeten.
 • När flytningen har en dålig lukt eller en grönaktig eller gul färg. Det kan innebära en infektion orsakad av svamp eller bakterier och måste behandlas innan förlossningen.

Flytningar som varnar om problem kan orsaka obehag av varierande intensitet för gravida kvinnor. Ibland kan de, på grund av inflammationen som orsakar dem, resultera i för tidig födsel eller att fostervattnet går för tidigt. Om fosterhinnan brister för tidigt kan det utsätta barnet för vissa risker.

Om du märker några av ovan nämnda symptom, kontakta din läkare omedelbart. Du kan ha en urinvägsinfektion, bakteriell vaginos, inflammation i bäckenet eller en svampinfektion.

Vad kan man göra när man får mer vaginala flytningar under graviditeten?

För att undvika obehag, håll ditt könsområde rent och torrt, speciellt om du märker att du får stora mängder vaginala flytningar. Du kan använda hygieniska våtservetter, trosskydd eller bomullsbindor.

Gravid kvinna sover på sin vänstra sida.

Du kommer även att märka av mer vaginala flytningar när förossningsdatumet närmar sigI slutet av graviditeten är vaginala flytningar vanligtvis täta och klibbiga, och de kan till och med åtföljas av lite blod. Denna utsöndring beror på gradvis eller plötslig förlust av slemproppen som skyddar livmodern. Slemproppen lossnar när livmoderhalsen börjar utvidga sig i förberedelse för förlossning.

Under de senare veckorna av graviditeten utför man ibland ett vaginalt cellprov för att utesluta en infektion av grupp B-streptokocker. Du kan överföra dessa till barnet genom födelsekanalen, men det är enkelt att behandla med rätt medicinering.

Saker att tänka på…

 • Använd underkläder gjorda av bomull eller naturfibrer. Syntetiska plagg kan orsaka irritation.
 • Använd inte parfymerat toalettpapper eller badtvål när du tvättar dig. Kemikalierna de innehåller kan orsaka irritation.
 • Tvätta dina underkläder med neutralt istället för vanligt tvättmedel.
 • Gravida kvinnor använder ofta dagliga trosskydd, men man rekommenderar dem inte för kvinnor som har långvarig irritation.

Förändringar i vaginala flytningar är naturliga under graviditeten. Följ våra råd för att minska risken att lida av infektioner.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.