Vad din bebis känner när du gråter under graviditeten

Vad din bebis känner när du gråter under graviditeten

Senaste uppdateringen: 14 april, 2018

Kan bebisen känna av när man gråter under graviditeten?

Vad din bebis känner och upplever inuti din mage är direkt kopplat till vad som händer med dig. I denna stund är du hans allt. Du är hans närmaste kontakt till världen utanför och även hans värld på insidan.

Forskning har visat att din bebis känner samma saker som du känner under graviditeten, och även med samma intensitet. Om du gråter för att du är ledsen kommer din bebis att känna samma känsla; han känner som att sorgen och ångesten är hans problem.

Under graviditeten förbereder sig din bebis för livet, och han gör det genom de meddelanden som du, som en mamma, skickar till honom. Det säger Curt A. Sandman, en av forskarna som deltagit i en studie vid University of California-Irvine. Studien har visat att en mammas känslor påverkar utvecklingen av hennes bebis innan och efter födsel.

Studien såg även att när en bebis är i livmodern är han en aktiv deltagare i sin egen utveckling; han samlar nämligen redan då information om livet efter födseln.

En av de mest otroliga upptäckter som gjordes under studien, som Elysia P. Davis och Laura M. Glynn också deltog i, är att bebisar också kan känna och uppleva sin mammas känslor.

Moderkakan får hormonsignaler av sorg

foster

Allteftersom bebisen växer får han konstant meddelanden från sin mamma; och det är inte bara hennes hjärta eller musiken hon spelar för honom nära sin mage. Under graviditeten får bebisen kemiska signaler genom moderkakan; det inkluderar även signaler gällande mammans känslomässiga tillstånd.

Om mamman är mycket ledsen eller djupt deprimerad upplever bebisen också det. Det påverkar bebisens utveckling under en stor del av hans liv. I längden kan en deprimerad mamma ge upphov till neurologiska och psykologiska problem i barnet, säger Sandman.

Dessutom hittade samma forskarteam – i en tidigare studie – att äldre barn vars mammor hade ångest under graviditeten (ofta ett tecken på depression) har vissa olikheter i sin hjärnstruktur.

Det krävs dock mer forskning för att kunna fastställa vad det exakt betyder för ett barn i längden att mamman är deprimerad under graviditeten.

Humörsvängningar påverkar bebisars känslomässiga utveckling

Fakta: en mammas mentala tillstånd kan ha en påverkan på hennes bebis utveckling både innan och efter födseln.

ultraljud

Därför skulle den bästa strategin vara att behandla graviditetsdepression – en väldigt behandlingsbar sjukdom. Problemet är att kvinnor sällan ber om en psykologisk eller psykiatrisk kontroll eller utvärdering innan födseln av deras bebis, varnar forskare.

Det bästa en mamma kan göra under graviditeten är att hålla koll på sin mentala hälsa och förbli lugn, eftersom det låter bebisen utvecklas ordentligt.

Enligt studien är det mammans ständiga humörsvängningar som påverkar bebisen mest. Bebisen blir nämligen osäker vid konstanta korta lyckorus som snabbt omvandlas till sorg eller stress. Dessa obalanser påverkar bebisens utveckling innan och efter sin födsel, och det är därför viktigt för mamman att hålla sig känslomässigt balanserad.

Dessutom säger en grupp psykologer för mödrahälsovård att bortsett från att känna sin mammas känslor uppfattar även bebisen hennes tankar, och det påverkar bebisen på ett visst sätt.

Bebisen kan till exempel känna sig bortstött om en mamma egentligen inte ville bli gravid. Det kan leda till känslomässiga problem för bebisen i framtiden.

Så försök att undvika stress och negativa känslor under graviditeten till varje pris. För att göra det kan du testa meditation, avslappningsövningar och yoga. Alla runtom dig kan dessutom hjälpa dig att komma ifrån ångest och sorg.