Kroniska nässelutslag hos barn: orsaker och behandling

I den här artikeln kommer vi att berätta allt du behöver veta om kroniska nässelutslag hos barn.
Kroniska nässelutslag hos barn: orsaker och behandling

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2019

Läs vidare för att få veta mer om kroniska nässelutslag hos barn. Nässelutslag, även känt som urtikaria, varar normalt bara i några timmar eller några dagar. Men i kroniska fall kan det här kliande utslaget hålla sig i sex veckor eller mer.

Kroniska nässelutslag avser en uppsättning tillstånd som påverkar huden. Det orsakar utslag som kan ta över sex veckor att gå över. I allmänhet är kroniska nässelutslag hos barn orsakat av en allergisk reaktion.

Med andra ord är irritationen som är karakteristisk för detta tillstånd en reaktion av kroppen mot allergener. Kroniska nässelutslag hos barn ger upphov till klåda och obehag. Föräldrar bör övervaka tillståndet noga tills det går bort.

Kroniska nässelutslag hos barn kan förekomma i form av prickar, röda fläckar eller gropar. De kan förekomma isolerat eller i ett klumpar eller kan spridas över stora delar av kroppen.

Till exempel kan ett fall av nässelfeber påverka en hel arm, eller bara en liten fläck av huden.

Nässelutslag på hals och överkropp

Orsaker

Detta tillstånd uppstår när immunceller som kallas mastceller i blodet stöter på det kemiska ämnet histamin. Detta leder till att små blodkärl under huden öppnas. Vätska ackumuleras i huden och orsakar finnar, prickar eller gropar.

Den exakta orsaken till denna reaktion kan vara svår att fastställa. Det finns många saker som kan utlösa ett fall av nässelutslag, och alla kroppar reagerar olika.

Det betyder att det i många fall är omöjligt att avgöra vad som orsakar kroniska nässelutslag hos barn. Men många utbrott är kopplade till:

  • Autoimmuna tillstånd
  • Insektsbett
  • Biverkningar av medicinering
  • Matallergier

Symptom på kroniska nässelutslag hos barn

Huvudsymptomet av urtikaria hos barn är ett utbrott av upphöjda märken, prickar eller gropar.

Färgen på dessa kan variera, med en ljusare färg i mitten av varje upphöjning. De kan förekomma i grupp eller var för sig.

Utslagen kan flytta på sig och ändra form och utseende med tiden. Storleken varierar också. Kroniska nässelutslag brukar komma med klåda och en stickande eller brännande känsla.

Beroende på vilken typ av urtikaria det är kan svullnad eller inflammation uppträda. I mycket allvarliga fall av nässelutslag kan denna svullnad påverka halsens insida, vilket orsakar:

Diagnos

Läkare kan generellt diagnostisera detta tillstånd med en snabb fysisk undersökning. Som nämnts kan orsaken till kroniska nässelutslag hos barn vara svårare att komma fram till.

Din läkare kommer att fråga en rad frågor om barnets medicinska historia och eventuell exponering för allergener.

För att bestämma orsaken till tillståndet kan läkaren be dig att skriva en daglig journal över allt ditt barn äter och dricker. Diagnostiska tester kan också vara nödvändiga, till exempel ett blodprov.

Ett sätt att undersöka om det är kroniska nässelutslag hos barn är att ta med en isbit mot huden och observera hur utslaget reagerar på nedkylningen.

Andra läkare använder en liten vikt för att sätta press på en muskel för att se huruvida trycket får nya märken att dyka upp.

Nalle med inhalator

Behandling av kroniska nässelutslag hos barn

Milda fall av urtikaria tenderar att gå bort på egen hand och kräver ingen behandling. Men vid kroniska nässelutslag är det viktigt att identifiera vad som har orsakat reaktionen. På så sätt kan du utesluta allergenet så mycket som möjligt från barnets vardag.

Om ditt barn lider av svåra utslag kan deras barnläkare ordinera en antihistamin för att stoppa kroppen från att frigöra histamin i blodet och därmed stoppa irritationen.

Ge aldrig barnets medicin utan din läkares inrådan.

Om en vanlig antihistamin inte fungerar kan en starkare medicin eller en kombination av läkemedel vara nödvändig.

I vissa fall av kroniska nässelutslag hos barn kan läkare ordinera orala steroider. Dessa bör tas under en kort period av 5 dagar till 2 veckor.

Det är viktigt att begränsa barnets exponering av steroidmedicinering på grund av dess biverkningar.

Om ditt barn har kroniska nässelutslag, få inte panik. Som med många hudåkommor kan applicering av lotioner, krämer eller huskurer vara kontraproduktivt.

Tala med din läkare och leta efter rätt lösning för ditt barn.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.