Herpes hos barn: Symtom, orsaker och behandling

Herpes hos barn: Symtom, orsaker och behandling

Senaste uppdateringen: 15 november, 2018

Herpes hos barn är en mycket vanligare infektion än du kanske tror. Det är inte konstigt ​​med tanke på hur smittsamt det är. Och när du en gång blivit smittad, bär kroppen det för livet.

Herpes är en virusinfektionssjukdom som leder till hudskador. Det manifesteras som ett flertal små blåsor omgivna av en röd cirkel.

Det orsakas av herpes simplex virus eller herpesvirus hominis, typ 1 (HSV-1) som kan påverka ansiktet, läpparna och överkroppen. Dessutom finns typ 2 (HSV-2) som vanligen förekommer på könsorganen.

Den första typen är vanligare hos barn, även om det finns fall av den andra typen.

I herpes av typ 1 är det mest drabbade området (och kanske det mest irriterande) läpparna.

Det finns en annan sort, kallad herpes zoster (även kallad bältros), som uppstår som ett resultat av varicella zoster-virus, som även orsakar vattkoppor hos barn.

Det påverkar nervceller på huden och manifesterar sig som blåsor på ett specifikt område av kroppen, åtföljt av brännande eller bultande smärta och stickningar eller klåda.

Herpes har inget definitivt botemedel, även om det finns flera behandlingar för att påskynda läkningsprocessen och för att lindra symtomen.

När detta händer förblir viruset vilande i kroppen tills nästa aktivering. De finner sin “logi” eller viloplats i de känsliga nervganglierna.

Symtom och uppkomst av herpes hos barn

Infektionsperioden kan variera mellan 10-14 dagar. Först ser man en rodnad i det drabbade området och vanligtvis uppstår även klåda.

Därefter uppträder de typiska vätskefyllda blåsorna, vilket orsakar viss smärta. När de brister, lämnar de en slags skabb som tar några dagar på sig att försvinna.

De goda nyheterna? De lämnar inte märken eller ärr, och i de allra flesta fall orsakar de inte några stora komplikationer.

Det finns dock studier som länkar det till uppkomsten av Alzheimers hos vuxna.

Om det inträffar för första gången hos ett barn är det mycket troligt att herpes orsakar feber och svullna lymfkörtlar.

Enligt American Association of Pediatricians kan herpesvirus orsaka allvarligare komplikationer, såsom hjärnskador, lung- och leversjukdomar, liksom sår i huden och i ögonen hos nyfödda.

I de mest extrema fallen kan det medföra risker för barnets liv.

Herpes zoster börjar på samma sätt. Skillnaden är att blåsorna vanligtvis är mer smärtsamma.

Denna typ av herpes kan också åtföljas av buksmärta, feber, frossa, ledsmärta och huvudvärk.

Hos nyfödda kan herpesviruset orsaka allvarliga komplikationer.

Vid båda typerna, om vätskan som härrör från blåsorna kommer i kontakt med ett oinfekterat område av kroppen, kan det också etablera sig på den platsen.

Det är viktigt att vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder så att detta inte sker.

Orsaker till herpes hos barn

Den främsta orsaken är att de smittas av vuxna eftersom mellan 70% och 90% av populationen bär på viruset.

Det finns dock andra möjliga källor för uppkomsten av en herpesinfektion hos barn:

  • Under förlossningen: Det kan hända om mamman har en aktiv infektion.
  • Direkt smitta: genom kyssar eller kontakt med de drabbade områdena. Herpes är ett extremt smittsamt virus.
  • Indirekt infektion: genom handdukar, glasögon, leksaker eller något annat element som har varit i kontakt med någon infekterad.
  • Sexuell överföring: Det är så här genital herpes smittar.
  • Det latenta virusets återkomst: Ibland uppträder detta som ett resultat av en förkylning, hetta, feber, stress eller exponering för solljus.

Hur kan det behandlas?

Vid infektioner hos nyfödda, är det behandling på sjukhus, ofta på en intensivvårdsavdelning, på grund av de eventuella konsekvenserna av viruset.

Herpes hos barn

De andra effekterna kan vanligtvis behandlas hemma. Dessutom kan användningen av antivirala läkemedel påskynda läkningsprocessen och förhindra att viruset sprids vidare. Det finns också naturläkemedel att behandla det med.

Det är viktigt att ha några punkter i åtanke när man tar hand om ett barn med herpes:

  • Ge tillräckligt med vätska för att förhindra uttorkning.
  • Ge inte mat som kan irritera såren.
  • Kontrollera att barnet inte har någon feber, svullna körtlar eller annat obehag. Om det händer, ring din barnläkare.

Som vi sa tidigare går herpesviruset inte bort helt. Det är bara möjligt att påskynda processen med behandlingarna, men det kommer att förbli inaktivt i kroppen hos den person som bär viruset.

Kan herpes hos barn förebyggas?

Det finns inga stora hemligheter om hur man kan förebygga herpesinfektioner hos barn. Det är bäst att undvika kontakt med alla som har ett aktivt skov.

På samma sätt är det lämpligt att inte låta barnet gå till skolan om det har symtom.

Hos sexuellt aktiva personer är användningen av latexkondomer eller sexuell avhållsamhet de bästa metoderna för att förebygga alla sexuellt överförbara sjukdomar, inklusive herpes.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Pousa Castro X, Bascones Martínez A. Herpesvirus. Av. Odontoestomatol 2011; 27 (1): 11-24.
  • Baquero Artigao F, Prieto Tato LM, Ramos Amador JT, et al. Guía de la Sociedad Española de Infectología Pediátrica sobre prevención, diagnóstico y tratamiento de la infección neonatal por virus herpes simplex. An Pediatría. 2018;89(1):64.e1-64.e10. doi:10.1016/j.anpedi.2018.01.004

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.