10 enkla trick för att sänka ditt barns temperatur

10 enkla trick för att sänka ditt barns temperatur

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Om ditt barn har feber – tveka inte att försöka få ner temperaturen. Det är sant att feber är kroppens naturliga svar på sjukdom; en försvarsmekanism för att begränsa spridningen av sjukdomsframkallande mikroorganismer. En hög feber kan dock bli farlig, särskilt för små barn. Därför är det bra om du kan sänka ditt barns temperatur.

Innan vi fortsätter, ska vi varna för att en feber kan vara väldigt oskyldig eller väldigt allvarlig, beroende på dess ursprung. Därför ska du alltid ta ditt barn till en läkare om febern överstiger 38 grader – eller till och med innan det. Läkaren kommer att kunna avgöra vilken behandling som bör tillämpas.

Barnläkaren kommer att göra arbetet med att diagnosticera orsakerna bakom febern, och skriva ut den medicin du behöver ge till ditt barn. Det är viktigt att noggrant notera tider och mängder av läkemedel, och eventuella andra instruktioner.

Förbise aldrig läkarens utlåtande, eller den utskrivna medicinen. Försök aldrig behandla ditt barn med huskurer bara för att “det är så man gjorde förr” eller “det var så min mamma gjorde”.

De “trick” vi föreslår här, liksom andra tips du kan hitta på internet, är bara komplement till den utskrivna medicinens verkan, eller så kan de användas i vissa lägen som ett alternativ. Men låt oss vara tydliga med att de inte är menade att ersätta den behandling som föreskrivs av en medicinsk specialist.

Med allt detta sagt vill vi nu förse dig med några av de mest effektiva tricken för att sänka ditt barns temperatur vid feber.

Trick för att sänka ditt barns temperatur

Du kan sänka ditt barns temperatur vid feber.

Trick #1 – Undvik varma täcken och kläder

Klä inte på febern. Om du märker att ditt barns temperatur håller på att stiga – undvik att lägga på ett täcke. Även om barnet ber om att få krypa ner så är det ingen bra idé. Du ska inte heller klä ditt barn för varmt eftersom det kan hindra febern från att gå ner.

Trick #2 – Ta ett dopp

Bada ditt barn i ljummet vatten och blöt dess panna. Låt det leka en stund i badkaret, för att svalka sig. Du kommer snart att se hur detta snabbt sänker den lillas temperatur.

Trick #3 – Kalla kompresser

Använd kalla våta kompresser. Vattnet ska inte vara alltför kallt. Lägg kompresserna på ditt barns panna och nacke i några sekunder, och byt sedan till en ny kall kompress, och fortsätt så.

Trick #4 – Vätska, vätska, vätska

Öka ditt barns vätskeintag, i synnerhet vatten, bröstmjölk och naturlig fruktjuice. De bästa fruktjuicerna är melon, apelsin, mandarin och ananas. Undvik att ge ditt barn mjölkprodukter om det också har hosta.

Trick #5 – Aloe vera

Ett barn med feber.

Ta ett blad av en aloe vera-planta och skär upp det så att den klara gelen inuti exponeras. Applicera bladet på ditt barns panna och lämna det där en liten stund.

Efter några minuter tar du bort bladet och skrapar bort gelen som har torkat på grund av febern. Skär fram ett nytt lager med gel, applicera bladet igen på ditt barns panna. Innan du lägger bladet på ditt barn, se till att ta bort de vassa taggarna.

Trick #6 – Svettas

Få ditt barn att röra på sig. Nej, vi pratar inte om att gå till gymmet, göra situps, bänkpress eller liknande. Men när ditt barn har feber, om det känner för det, så kan ni jaga efter en boll tillsammans. Ni kan också sätta på lite musik, och hoppa och dansa till ditt barns favoritsång.

Du kommer att bli förvånad över hur fysisk aktivitet kan hjälpa ditt barn att svettas av sig febern.

Trick #7 – Äppelcidervinäger

Blanda 5 delar vatten med 1 del äppelcidervinäger. Applicera blandningen på ditt barns panna och nacke med en trasa. Gör om det med ny blandning, när kompressen blir varm.

Trick #8 – Potatis och lök

Strimla en lök och placera bitarna mot ditt barns fotsula, innanför strumporna. Efter en halvtimme tar du ut dem och lägger i nya lökbitar. Om ditt barn också lider av hosta så kan du placera en halv lök i dess sovrum under natten för att lindra hostan. Släng bort löken på morgonen.

Om lukten av lök är för stark för ditt barn så kan du använda sockmetoden med potatis istället. De är också effektiva.

Trick #9 – Tedags!

Ge ditt barn en infusion med timjan och kamomill. Koka upp vatten i en kanna och tillsätt sedan dessa medicinska örter till det kokande vattnet. Du kan använda krossade blad eller stjälkar.

Låt örterna koka i några sekunder. Stäng av värmen och låt svalna. Sila. Innan du ger vätskan till ditt barn (1 dl), tillsätt en sked honung och 10 droppar citron.

Om ditt barn är under 2 år, rådgör med er barnläkare innan du ger denna blandning till ditt barn. Detta för att försäkra dig om att ditt barn är redo att ta upp ingredienserna innan du serverar dem.

Trick #10 – Hud mot hud

Sätt ditt barns hud i kontakt med din egen genom att lägga barnet naket mot ditt bara bröst. Otroligt nog kommer denna hud-mot-hud-kontakt att bidra till att sänka ditt barns temperatur. Du kan också göra detta när du bär barnet i en bärsele. Ditt barn kommer att ta emot den extra närheten med glädje.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.