Tips för att få din bebis att sova

Tips för att få din bebis att sova
Elena Sanz Martín

Granskad och godkänd av psykologen Elena Sanz Martín.

Skriven av Gladys González

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

När du äntligen har din bebis i din famn och är redo att åka hem kan tusentals frågor cirkulera i huvudet. En vanlig fråga är hur du kan få din bebis att sova.

Lite ångest är bara normalt; vi undrar om vi verkligen kommer att kunna garantera vårt barns välmående. Det verkar så ömtåligt och är 100% beroende av oss.

Du vill undvika allt som kan riskera den nyföddas hälsa. Det är därför det är så viktigt att vara välinformerad.

Om du är lugn medan du försöker få din bebis att sova kommer ni båda att få en mer vilsam sömn.

Det finns två saker varje mamma befarar ska hända bebisen medan den sover. Det första är plötslig spädbarnsdöd, och det andra är problem som beror på uppstötningar.

90% av bebisar som drabbas av plötslig spädbarnsdöd är mellan åldrarna två till sex månader. Efter ett år i livet minskar risken exponentiellt.

-Vitbok om plötslig spädbarnsdöd-

Riskfaktorer när du försöker få din bebis att sova

Bebis bredvid mamma

Orsakerna till plötslig spädbarnsdöd är fortfarande okända.

Trots obduktioner vet man ännu inte vad som orsakar det. Experter tror att det kan vara kopplat till defekter i barnets hjärta eller andningssystem.

Ett annat alarmerande problem för mammor är när bebisen upplever uppstötningar. Reflux är ett temporärt problem som orsakas av det omogna matsmältningssystemet. Faran med uppstötningar är dock att spya kan hamna i lungorna och kväva barnet.

Myter och fakta om sovande bebisar

Sovande bebis

Det var länge konsensus att barn skulle sova på mage. Idén var att uppstötningar lättare hamnar åt sidan och inte riskerar att kväva bebisen. Utövandet har dock bara ökat risken för plötslig död och gav upphov till en medicinsk utredning.

Därför rekommenderar läkare för tillfället att bebisar sover på rygg. Sedan förändringen har antalet dödsfall från kvävning sjunkit avsevärt.

Andra rekommendationer för att få din bebis att sova på ett säkert sätt inkluderar:

  • Välj en fast madrass och undvik att låta bebisen sova på för mjuka ytor.
  • Slå inte in barnet i filtar eller täcken förrän det är ett år gammal. Innan dess ska du hålla det varmt i klimatriktiga pyjamasar.
  • Se till att bebisens rum har tillräcklig ventilation och bra temperatur. Att klä på ett barn för mycket kan leda till överhettning.
  • Håll din bebis borta från cigarettrök.
  • Välj lätta sängkläder, helst av bomull.
  • Använd en kudde av bra storlek för barnets huvud. Undvik kuddar för vuxna. Det finns även specialdesignade refluxkuddar som är formade i en lätt vinkel.
  • Vissa barnläkare rekommenderar att bebisar inte sover med vuxna. När du andas kan koldioxiden du andas ut skada bebisen om den inhaleras. I slutänden är dock samsovande ett personligt beslut.

Ha våra rekommendationer i bakhuvudet för att se till att ditt barn vilar bra, bekvämt och säkert.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Olmedo, J. O., Visus, F. S. V., Pérez-Nievas, A. Z., Zubiri, S. B., Urdiroz, A. O., Campistegui, D. V., & Grimá, G. G. (1996). Cambio de postura y disminución de la tasa de mortalidad por muerte súbita infantil en Navarra. An Esp Pediatr45, 161-166.
  • Guevara, G., & TOLEDO, M. (2011). Reflujo gastroesofágico en pediatría. Revista chilena de pediatría82(2), 142-149.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.