Vad du bör veta om nässköljning för barn

Att utföra nässköljning på barn hjälper till att tömma luftvägarna när de blockeras av överflödigt slem. Läs mer i den här artikeln.
Vad du bör veta om nässköljning för barn
Leidy Mora Molina

Skriven och verifierad av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 18 november, 2022

Täppt näsa är ett irriterande symptom hos barn och det påverkar deras välbefinnande, deras ätande och till och med deras vila. Nässköljning på barn öppnar upp näsgångarna när barnet har ett överskott av slem på grund av förkylning, allergi eller bihåleinflammation.

Även om nässköljning är ett okomplicerat ingrepp kan det kännas obehagligt för barnet. Av denna anledning är det viktigt att känna till rätt teknik för att den ska vara effektiv. Du kan ta reda på när nässköljning är nödvändigt och hur man utför denna procedur i följande artikel.

Varför ska vi skölja näsan på barn?

Under barndomen är det vanligt att våra små drabbas av episoder av influensa, förkylningar och allergier. Ett av symtomen som åtföljer dessa tillstånd är nästäppa, en produkt av slem som genereras av luftvägarna i ett försök att bli av med de skadliga organismerna som invaderar det.

Men överskottet av slem som produceras är irriterande för små barn och spädbarn, eftersom de inte vet hur de kan andas genom munnen utan bara andas genom näsan. Dessutom, i detta skede, är det svårt för dem att driva ut sitt slem, eftersom trycket de utövar när de hostar eller nyser inte räcker för att frigöra dessa sekret. Detta orsakar dem svårigheter när de äter eller försöker sova.

När är nässköljning indikerat?

Nässköljningar är indikerade när barnet har en stor mängd sekret som förhindrar fri andning. Även om slem och snor är en försvarsmekanism i kroppen, påverkar trängseln det producerar barnets välbefinnande.

Den spanska föreningen för pediatrik godkänner nässköljningar varje gång barnet behöver dem, särskilt före matning, när barnet ska gå och lägga sig eller när det känner sig obekvämt av denna anledning.

En ung flicka insvept i en filt snyter näsan.
Nässköljningar kan utföras i alla åldrar, så länge barnet behöver dem, eftersom täppan påverkar dess välbefinnande.

Vad behöver vi för att utföra en nässköljning?

Nässköljningar utförs med hjälp av fysiologisk koksaltlösning eller enkel koksaltlösning. Båda kan väljas, eftersom deras effektivitet är liknande.

En studie försökte jämföra skillnaderna mellan saltvattenbevattning och andra lösningar vid behandling av allergisk rinit hos barn och vuxna. Slutsatsen var att bevattning med saltlösning avsevärt kan förbättra symptomen på detta tillstånd.

Det bör beaktas att det på marknaden finns flaskor med lösningar, sprayer eller enstaka doser som underlättar nässköljning.

Men när du använder den traditionella metoden för nässköljning, bör följande användas:

  • En spruta med 5 eller 10 ml.
  • En nässug om slemmet är tjockt och om din barnläkare rekommenderar det.

Hur utför man nässköljning på barn?

Tekniken för nässköljning består av att introducera fysiologisk koksaltlösning eller en enkel koksaltlösning genom båda näsborrarna, för att dra slemmet och hålla näsborrarna rena.

Denna teknik, även om den är enkel, kräver precision när den utförs för att förhindra att barnet blir obekvämt och komplicerar processen:

  • Hitta rätt tidpunkt. Det ska ske utanför måltider och när barnet är lugnt, eftersom det helst ska sitta stilla för att undvika skador.
  • Förbered materialet som ska användas.
  • Placera barnet i lämplig position. Om barnet är litet, placera det liggande på sidan. Om barnet är äldre kan det luta kinden mot diskbänken.
  • För försiktigt in saltlösningen (genom näsborren mot taket) tills den kommer ut genom näsan eller munnen. Vrid sedan barnets huvud och upprepa genom den andra näsborren.
  • Därefter är det bäst att sätta barnet upp för att gynna utdrivningen av sekret.

När du applicerar lösningen är det bäst att använda 2 ml i varje näsborre hos spädbarn och 5 ml hos äldre barn. Om slemmet inte är särskilt tjockt räcker det med några droppar.

Är det nödvändigt att använda en nasal aspirator?

Även om de vanligtvis är användbara så rekommenderas inte frekvent användning av nässekretsaspiratorer. Det beror på att suget kan orsaka skador på slemhinnan och barnets öra.

Den kan användas en eller två gånger dagligen endast när slemmet är tätt och förblir rikligt även efter nässköljning.

De nässugare som för närvarande rekommenderas är sådana med munstycke. Med dem kan du styra suget av aspiratorn med munnen.

En mamma som använder en nasal aspirator på sin bebis.
Aspiratorer bör endast användas när slemmet är mycket tjockt eller kvarstår efter nässköljning. Det är dock bäst att undvika dem, eftersom de kan skada barnets hörsel.

Användbara tips när du utför nässköljning på barn

Utöver ovanstående, ta hänsyn till följande rekommendationer om du vill utföra denna teknik på ditt barn:

  • Nässköljning bör inte utföras med barnet på ryggen då detta ökar risken för att slemmet kommer in i örat och att öroninflammationer utvecklas.
  • Det finns flera system för nässköljning på barn. Alla är giltiga, så länge de utförs korrekt.
  • Om du använder sprayer eller enstaka doser, välj små behållare som är exklusiva för barn. Detta undviker kontaminering av flaskan.
  • Om barnet inte har slem eller inte är obekvämt med sina sekret, då finns det ingen anledning att utföra en nässköljning.
  • När näsan är väldigt täppt är det bäst att hälla lite lösning och massera i några sekunder för att mjuka upp sekretet. Utför sedan nässköljningen.

Nässköljningar är säkra

Nässköljningar är säkra och effektiva för att behandla överskott av slem hos barn. Det finns inga kontraindikationer för deras användning och de är ett bra alternativ när barnet är irriterat på grund av den täppthet som genereras. Slutligen, ta hänsyn till din barnläkares rekommendationer innan du utför nässköljningar på barn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.