Öroninflammation hos spädbarn: Symptom och behandling

Öroninflammation hos barn och vuxna är lätt att behandla med rätt antibiotika. Men hur är det med öroninflammation hos spädbarn?
Öroninflammation hos spädbarn: Symptom och behandling

Senaste uppdateringen: 11 september, 2019

Ju yngre ett barn är desto svårare är öroninflammation att behandla. Men vi reder i den här artikeln ut rätt sätt att identifiera och behandla öroninflammation hos spädbarn.

Hur man identifierar öroninflammation hos spädbarn

När ett barn har öroninflammation brukar han eller hon peka på örat som gör ont och berätta vad som är på gång. En bebis kan emellertid inte kommunicera verbalt och gråter därför bara när någonting gör ont.

Det är då inte lätt att förstå vad som är fel. Om du misstänker att det är örat som gör ont är ett alternativ att försiktigt trycka lätt på barnets öra. Om bebisen gråter mer när du gör detta har du förmodligen att göra med en öroninflammation.

Vad man inte ska göra

Om barnet är mycket litet och du misstänker att det har en öroninflammation bör du ta ditt barn till barnläkaren. Endast en läkare kan ställa en diagnos som gör att du kan påbörja behandlingen.

Tänk på att självmedicinering kan vara mycket farligt för spädbarn mellan 0 till 3 år.

Därför ska du inte själv administrera antibiotika utan recept och en läkares insikt. Om du gör det kan ditt barns liv hamna i fara.

Öroninflammation är en mycket vanligt återkommande sjukdom bland barn. Tänk på att om du inte agerar rätt kan det leda till problem senare.

läkare undersöker öra på litet barn

Behandling av öroninflammation hos spädbarn

I allmänhet behandlas öroninflammation hos spädbarn under 2 års ålder med antibiotika och mild antiinflammatorisk medicin.

Naturligtvis beror det på barnets medicinska historia, varför en doktors åsikt är så viktig.

De antibiotika och antiinflammatoriska medel som används är för det mesta i form av droppar. För smärtan förskriver de flesta läkare kommersiella smärtstillande som paracetamol i doser anpassade för barn. Var medveten om att ibuprofen inte rekommenderas till barn under 6 år.

Förutom smärtstillande medel finns det också andra sätt att ta hand om ditt barn om det har öroninflammation.

Ytterligare behandlingar av öroninflammation

Många läkare rekommenderar att man inte matar barnet med allergiframkallande och laktosbaserade livsmedel vid en öroninflammation.

Torka ditt barns öron väl efter ett bad, för det är mycket viktigt för att förebygga öroninflammation. Det är också viktigt att torka dem när barnet redan har öroninflammation så att vattnet inte irriterar öronen.

Utöver vatten kan torra miljöer skapa mer smärta och irritation i det drabbade området. Överväg att använda en luftfuktare.

Vissa experter rekommenderar att man lägger varma omslag på det drabbade örat för att lindra smärtan. Du måste alltid vara försiktig så att du inte bränner ditt barn.

Hur kan man se om öroninflammationen är allvarlig?

Om det kommer vätska ur örat, om barnet upplever yrsel, kräkningar eller om det har feber över 38 °C är det viktigt att ta med barnet till barnläkaren eller akuten.

Kom ihåg att det är viktigt att ha koll på små barns temperatur så att de inte utvecklar en för hög feber.

För äldre barn är det ett tecken på att tillståndet är allvarligt om ditt barn inte kan gå ordentligt, har dålig balans eller har en styv nacke. På spädbarn är dessa symptom svåra att se, men om barnet är ostadigare än vanligt är det viktigt med en medicinsk kontroll.

Om ditt barn inte blir bättre med behandling efter 48 timmar är det bäst att gå tillbaka till läkaren.

babyöra

Några fakta om öroninflammation hos spädbarn

Enligt barnläkare får minst hälften av alla barn en öroninflammation under det första året i livet.

I själva verket är öroninflammation vanligare hos barn än vuxna. Idag vet vi att för tidigt födda barn och barn med genetisk predisposition är mer mottagliga för det.

Sammanfattningsvis är öroninflammation en återkommande sjukdom som nästan aldrig leder till ytterligare problem, då den är lätt att behandla. Vissa komplikationer kan emellertid uppstå om föräldrar inte agerar på ett lämpligt sätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Hijano Bandera, F; Monterrozas E. Otitis media aguda. An Pediatría Asoc Española Pediatría. 2003;1(1):1-80.
  • Infecciones del oído en los niños. Hoja de información del NIDCD | Audición y equilibrio. [En línea].

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.