Saltlösning: En magisk lösning mot förkylning

Här tittar vi närmare på hur du kan använda saltlösning för att behandla symptom och obehag från influensa och förkylningar.
Saltlösning: En magisk lösning mot förkylning

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Saltlösning är i grunden en blandning av ämnen som är kompatibla med den mänskliga organismen.

Man använder saltlösningar av olika medicinska skäl, till exempel för att späda ut vaccin vid injektioner, vid användning av andra läkemedel och ibland för att läka sår.

Det används också ofta för barn med en täppt näsa när de drabbas av influensa eller en förkylning.

Om du vanligtvis tar till en saltlösning för att behandla ditt barns förkylning, grattis! Men om du inte har provat det än, läs vidare för att ta reda på hur mycket det kan hjälpa till att lindra en täppt näsa.

Vi kommer nu att titta närmare på detta med en serie frågor och svar.

Utgör saltlösning någon risk för barn?

Nej, saltlösningar består huvudsakligen av vatten och andra ämnen som är ofarliga för människokroppen.

Ingen är allergisk mot saltlösning. Det reagerar inte heller med andra läkemedel.

Hur använder jag saltlösning för mitt barns täppta näsa?

Barnläkare rekommenderar att man använder ¼ av en droppipett i varje näsborre 3 gånger om dagen. Om du märker att ditt barn inte kan andas på grund av en täppt näsa kan du använda det upp till 5 gånger om dagen.

Vi rekommenderar att du konsulterar din barnläkare innan du använder dig av denna behandling.

mamma pussar baby

Du kan lägga ditt barn i knäet med ansiktet uppåt, hålla i huvudet och använda droppipetten för att droppa ¼ av en pipett saltlösning i barnets näsborre. Upprepa processen i den andra näsborren.

Du kommer att märka hur slemmet och snoret börjar flyta bättre, vilket underlättar ditt barns andning.

Var kan jag köpa saltlösning?

Om du inte kan lämna huset och behöver saltlösning kan du själv göra den hemma.

  1. Koka en liter vatten. Tillsätt 9 gram natriumklorid (vanligt salt) medan vattnet kokar. Låt det koka i några sekunder.
  2. Ta sedan bort kastrullen från värmen och låt svalna. Häll lösningen i en tidigare steriliserad flaska och låt den stå tills den når rumstemperatur.
  3. När den når rumstemperatur kan du använda den i ditt barns näsborre vid behov.

Vi rekommenderat dock att du främst använder saltlösningar som säljs på apotek när du kan eftersom de tillverkas i laboratorier och är bakteriefria och sterila.

Varför använda saltlösning istället för nässprej?

mamma ger barn saltlösning

För att vatten är ett mycket effektivt och säkert sätt att transportera bort gifter. Saltlösningen består till största delen av vatten och med det finns ingen risk för att näsflödet blir tjockare.

Att hålla näsborrarna hydratiserade gör dem mindre trånga. Korrekt användning av saltlösning kan därför hjälpa kroppen att bli av med bakterier när ett barn har influensa.

Det kan också transportera bort virus och andra allergener som sitter i näsgångarna.

Saltlösning: Den magiska lösningen mot förkylning

Som du har sett kan saltlösning vara ett bra sätt att behandla influensa eller förkylning.

Förkylning ska inte behandlas med antibiotika, antihistaminer eller andra mediciner. Det resulterar bara i produktionen av tjockare vätskor som kan ta längre tid att lämna kroppen.

När feber uppstår och den inte har sin grund i ett annat associerat tillstånd kan du sänka den med läkemedel som din barnläkare har rekommenderat. Använd läkemedlet baserat på ditt barns vikt och följ instruktionerna noggrant.

Du kan också använda kalla omslag på pannan för att sänka temperaturen.

Så det stämmer faktiskt att man kan behandla influensa och förkylning med vatten, även om idén kan verka konstig. Ge ditt barn mycket att dricka, ha mycket tålamod och använd lite saltlösning.

Om du vill kan du erbjuda ditt barn frukter att äta som är rika på C-vitamin för att stärka immunförsvaret.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.