När kan barn bada själva?

Det är fullt normalt att föräldrar med barn upp till sju eller åtta års ålder hjälper barnen att bada. När det är dags att låta barnen bada själva beror helt och hållet på hur ansvarsfulla och mogna de är.
När kan barn bada själva?
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 04 oktober, 2019

När barnen är små är det naturligtvis föräldrarnas ansvar att hjälpa dem under tiden de badar, men de börjar så småningom ställa sig frågan: När kan mina barn bada själva?

När kan barn börja bada själva?

Ju äldre barnen blir, desto viktigare är det att båda föräldrarna uppmuntrar till självständighet. Med deras uppmuntran lär de sig så småningom att bada alldeles själva, utan någon hjälp.

Det finns ingen åldersgräns för det första självständiga badet. Alla barn är unika och har olika mognadsgrad.

Vid vilken ålder kan föräldrarna börja uppmuntra sina barn att bada själva?

I tre till fyraårsåldern kan föräldrar börja lära sina barn att använda en tvättsvamp.

Utnyttja möjligheten och lär dem att ta sina första steg mot självständighet. Namnge de olika kroppsdelarna som de ska tvätta rent och övervaka dem för att se hur det går.

Det är viktigt för barnen att de själva tar initiativet till att bada självständigt. Föräldrarna kan börja med att ta bort några av de badleksaker som barnen brukar använda under badstunden. På så sätt blir själva badandet en lek.

De kommer fortfarande att behöva hjälp med att tvätta håret och skölja av sig alla tvålrester i några år till.

barn i badkar

Stunden när barnen kan bada själva kommer i sinom tid. När de är mellan 7 och 8 år gamla kan de flesta barn bada själva. 

I vissa fall behöver föräldrarna fortfarande hoppa in och hjälpa dem med hygienen. När de når 10 år klarar alla barn av att bada själva.

Bad är viktigt

Bad handlar om mycket mer än att bara hålla sig ren. Det är viktigt att föräldrarna inte bara lär sina barn att tvätta sig utan också att ta ansvar och plocka upp sina saker efter varje bad.

De måste lära sig att ta ansvar för att göra rent efter sig och att slänga smutsiga kläder där de hör hemma – i tvättkorgen.

Det är också viktigt att lära dem att inte slösa vatten. Det är en viktig naturlig resurs som blir en allt större bristvara. Samtidigt som ni lär barnen att vara försiktiga och inte slösa på vattnet ger ni dem också en värdefull läxa i hur man tar hand om miljön.

“I åldern 7-8 år är barnen tillräckligt stora för att bada själva.”

Säkerhet under badstunden

Många föräldrar oroar sig över barnens säkerhet när de börjar bada själva. Nedan följer några råd att tänka på:

  • Stäng inte badrumsdörren helt. Genom att låta badrumsdörren stå på glänt kan dina barn ropa på dig om det är något de behöver. Vi råder er också att titta till era barn då och då för att vara säkra på att allt är i sin ordning.
  • Lägg en matta på golvet vid badkaret för säkerhets skull. Det hjälper till att undvika eventuella fall och halkningar när barnen går ur badkaret. För barnens säkerhet och din sinnesro kan du säga till dem att ropa på dig när de har badat klart så att du kan hjälpa dem ur badkaret.
barn badar
  • Duschräcken låter barnen hålla sig fast under tiden de skrubbar sig rena, så de är viktiga för att duscha säkert.
  • Det är viktigt att undvika brännskador från hett vatten. Det första ni bör göra är att reglera vattentemperaturen. Se också till att inga farliga föremål finns inom räckhåll, t.ex hårtork, rakblad och saxar, m.m.

När barnen kan bada själva beror inte på ålder, utan på de vanor och den kunskap föräldrarna har lärt ut. Det är deras mognad och utveckling som avgör när de är redo att bada själva, utan övervakning och hjälp.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.