8 hälsosamma julrätter att njuta av i år
Julen är en tid då vi brukar äta mer än nödvändigt, men vi får inte glömma av att vi faktiskt kan fortsätta äta nyttigt under julen. I den här artikeln kommer du att upptäcka åtta hälsosamma julrätter som du kan njuta av i år.
Hälsosamma julrätter
Kaloririk julmat, rik på fett och socker, kan göras hälsosam genom att lägga till eller ersätta dem med följande hälsosamma alternativ, både för vuxna och barn.
1. Skaldjur
Varför inte prova att servera skaldjur under julen? Räkor, krabbor och hummer kan ätas grillade, kokade eller ångkokta, men akta dig för överflödigt salt. De är ett bra alternativ eftersom de är låga i mättat fett och ger kvalitetsprotein, såväl som vitaminer och mineraler, såsom kalcium, fosfor, järn, jod och zink.
Hos spädbarn kan denna matgrupp börja introduceras när de börjar med kompletterad matning, eftersom det enligt American Academy of Pediatrics inte finns någon garanti för att ett fördröjt intag av vissa livsmedel kommer att förhindra att barn blir allergiska mot dem.
2. Musslor
Denna grupp av livsmedel är också bra alternativ som aptitretare, eller tillsammans med dina huvudrätter med fisk. De är höga i mineraler som koppar, järn och mangan.
3. Grönsaker
Vi får inte glömma grönsakerna som även kan ingå i våra julmåltider i form av sallader, i buljong, som råa grönsaker eller i kanapéer. De är fördelaktiga för att dryga ut det överskott av fett och kolesterol som finns rikligt i de andra livsmedlen.
Några idéer är:
- Zucchinirulle med getost
- Groddar och avokadosallad med granatäpple
- Grönsaksspett med räkor
4. Potatis och pumpa, typiska i hälsosamma julrätter
Knölar som potatis och squash kan läggas till som garnering till huvudrätter, kokta eller rostade, eftersom de är rika på komplexa kolhydrater. Dessutom är pumpa rikt på antioxidanter, så kallade karotenoider, på grund av sin orangea färg.
Dessutom kan du göra desserter med den, som till exempel denna läckra pumpakaka.
5. Fjäderfän
Fågelkött, som kyckling, kalkon eller rapphöna har hälsosamma fettsyror, som är bättre än rött kött, och innehåller färre kalorier. Därför kan de vara en bra huvudrätt, som den typiska julkalkonen. Dessutom innehåller fjäderfän 25 % protein. Normalt är fjäderfän livsmedel som barn gillar och de är dessutom näringsrika. En mager julskinka i svensk still passar dock perfekt som alternativt till en fet anka eller gås.
6. Fisk
Både torsk och sik är hälsosamma livsmedel som vi kan behålla eller introducera i våra julmåltider, eftersom de har högkvalitativa proteiner och fleromättade fetter, men då särskilt i fet fisk som lax, etc. De är dessutom rika på vitamin B och mineraler.
7. Frukt, en del av hälsosamma julrätter
Liksom grönsaker bör vi inte glömma frukt under dessa högtider, eftersom de är rika på fibrer, vitaminer och mineraler. De är perfekta för att motverka överdriven konsumtion av andra produkter. Till exempel hjälper ananas oss med matsmältningen efter måltider.
Tanken är att introducera dem som desserter på ett originellt sätt, till exempel att skapa en julgran med dem, en enkel efterrätt som barnen i ditt hus kan göra. Vi kan även blanda dem med choklad eller göra dem i form av kompott. Några idéer som vi har att erbjuda är:
- Druvspett och mörk chokladsirap.
- En shot yoghurt med äppelmos.
8. Nötter och torkad frukt
Torkad frukt och nötter kan läggas till som aptitretare eller som en del av efterrätten. Du bör tänka på att torkad frukt som russin, fikon, dadlar, torkade aprikoser, plommon etc. är mer kaloririka och innehåller mindre vatten och högre sockerhalt än färska frukter. I måttliga mängder erbjuder de oss dock en mängd mikronäringsämnen och framför allt en stor mängd fibrer och antioxidanter.
Obehandlade nötter är mycket hälsosamma livsmedel eftersom de är höga i mono- eller fleromättade fettsyror, rika på vitamin E, folsyra, magnesium och antioxidanter.
Om du vill införliva dem i dina efterrätter är det här några idéer som hela familjen kommer att älska:
- Nougat med torkad frukt
- Dadlar fyllda med choklad och riven kokos
Uppmuntra hela familjen att introducera dessa livsmedel och laga dessa recept!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Ambiente, y Medio, and Gobierno de España. “Las cualidades nutricionales de los productos procedentes de la pesca extractiva y de la acuicultura: binomio riesgo-beneficio”.
- Xavier, A. A., & Pérez-Gálvez, A. (2016). Carotenoids as a Source of Antioxidants in the Diet. Sub-cellular biochemistry, 79, 359–375. doi:10.1007/978-3-319-39126-7_14
- Asociación Española de Pediatría. (2018) Recomendaciones de la Asociación Española de Pediatría sobre la alimentación complementaria. Disponible en: https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/recomendaciones_aep_sobre_alimentacio_n_complementaria_nov2018_v3_final.pdf