De vanligaste matallergierna hos barn

Barn drabbas av matallergier eftersom de har ett överkänsligt immunförsvar. Detta får dem att drabbas av symptom som kan vara milda, men som även kan vara livshotande. Få reda på hur man motverkar dessa allergier i denna artikel.
De vanligaste matallergierna hos barn
Nelton Ramos

Granskad och godkänd av läkaren Nelton Ramos.

Skriven av Naí Botello

Senaste uppdateringen: 21 december, 2022

Idag kommer vi prata om de vanligaste matallergierna hos barn. Då deras immunförsvar upptäcker en komponent som orsakar allergier sänder det ut ett alarm till kroppen. Dessa alarm ger upphov till symptom som faktiskt kan riskera barnets liv.

Det är väldigt viktigt att du som förälder känner till de vanligaste matallergierna hos barn. Du måste även lära dig att känna igen de symptom som barnet kan uppvisa.

Du måste även vara medveten om skillnaderna mellan matallergier och matintolerans, och hur man introducerar möjliga allergener i barnets kost.

Om en person är allergisk mot vissa livsmedel så är detta ett permanent tillstånd. Det är därför viktigt att man känner till de typer av reaktioner som de kan producera. Det bästa svaret är dock alltid att arbeta förebyggande.

De vanligaste matallergierna hos barn

Matallergier kan uppstå som ett resultat av vilken typ av mat som helst. Det finns dock utan tvekan viss typ av mat som har en större verkan.

Det är därför viktigt att föräldrar lär sig att identifiera symptom på matallergier. De behöver också förstå skillnaden mellan matallergier och matintolerans.

Symptom på matallergier

Matallergier kan visa sig som hudproblem, andningssvårigheter och matsmältningsproblem, såsom följande:

Ledsen flicka med utslag.

Dessa symptom kan uppstå 30 minuter efter att ditt barn har fått i sig en allergen.

I de flesta fall kan de ta 2-3 timmar att uppstå. Faktum är att symptomen kan ta 5 dagar för att visa sig, som i fallet med inflammatoriska hudsjukdomar.

Kontrasten mellan allergisymptom och symptom på matintolerans

Tecknen på matintolerans har att göra med det metaboliska systemet. De visar sig som matsmältningsproblem p.g.a. svårigheterna med att hantera vissa typer av livsmedel.

De tre symptomen på matintolerans är gas, svullen mage och diarré.

Livsmedel som frekvent orsakar allergiska reaktioner hos barn

Listan på de livsmedel som kan orsaka allergiska reaktioner är ganska varierad:

 • Jordnötter eller jordnötssmör
 • Fisk och skaldjur
 • De proteiner som finns i komjölk
 • Vete
 • Soja
 • Nötter
 • Ägg
 • Jordgubbar
 • Persikor
 • Kiwi
 • Gluten

Det är väldigt viktigt att föräldrar vet hur man identifierar symptom på matallergier. De behöver också förstå att det finns en skillnad mellan matallergier och matintolerans.

Hur man förebygger matallergier hos barn

Specialisterna hävdar att det inte finns någon riktig metod för att förebygga matallergier hos barn.

De flesta pediatriker hävdar att man bör vänta med att introducera möjliga allergener i barnets kost tills det har blivit lite äldre. Anledningen till detta är att allergiska reaktioner är farliga för småbarn.

Andra alternativ inkluderar att introducera livsmedlen ett i taget och notera hur barnet hanterar dessa livsmedel.

Det är viktigt att inte introducera mer än ett eller två livsmedel från listan på en gång. Anledningen till detta är att du annars inte kommer kunna utröna vilka av livsmedlen som ditt barn är allergisk mot under en eventuell reaktion.

Det finns tyvärr inget sätt att bli av med matallergier. Experterna anser att allergier har att göra med ärftliga faktorer.

Om man har matallergier i familjen så är det bäst att vara väldigt försiktig då man introducerar dessa livsmedel i kosten. Det finns då en högre risk för att de orsakar en allergisk reaktion.

Barn med jordgubbe.

Du bör också tänka på att läsa varningsetiketterna på paketen när det gäller den mat som du ger till ditt barn.

Många produkter kan innehålla spår av jordnötter eller små mängder av andra substanser som kan orsaka allergiska reaktioner.

Att tänka på när det gäller de vanligaste matallergierna hos barn

Om du har identifierat livsmedel som kan orsaka en allergisk reaktion hos ditt barn så bör du träffa en pediatriker. Denne kommer tala om för dig vilka livsmedel som du bör undvika att inkludera i barnets kost.

Han eller hon kommer även att ge dig en näringsguide för att hjälpa dig att hitta nya alternativ. Du kommer då kunna se till att barnet får alla näringsämnen som han eller hon behöver.

Om ditt barn uppvisar en allvarlig allergisk reaktion inkluderat svullnader, andningssvårigheter eller anafylaktisk chock så bör du ta barnet direkt till akuten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Barboza, F. (2009). Aspectos clínicos de la alergia alimentaria. Universidad del Valle.
 • Rossel, G. M., & Araya, Q. M. (2011). Alergia alimentaria en la infancia. Revista Médica Clínica Las Condes22(2), 184-189.
 • Toche, P. (2004). Alergia a alimentos y aditivos. Revista Médica Clínica las Condes15(3).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.