4 livsmedel med mer socker än du kan tänka dig

Socker är en ingrediens som bör begränsas i varje hälsosam kost. Därför vill vi visa dig några livsmedel med mer socker än du tror.
4 livsmedel med mer socker än du kan tänka dig

Senaste uppdateringen: 23 september, 2021

Raffinerat socker är ett av de farligaste elementen i kosten och vi konsumerar det ofta i större mängder än experter rekommenderar. Detta kan skada hälsan på medellång sikt och ge en betydande metabol påverkan. Av denna anledning är det viktigt att du känner till vissa livsmedel med mer socker än du först föreställer dig.

När du planerar en hälsosam och balanserad kost är det viktigt att du undviker dessa produkters regelbundna närvaro. Speciellt i kosten för barn. Detta beror på att du i detta skede lägger grunden och matvanor för livet.

Livsmedel med hög sockerhalt

Vi kommer att berätta om 4 livsmedel med mer socker än du antar. På det sättet kommer du att vara försiktig så att du inte missbrukar dem och undviker att köpa dem i snabbköpet.

1. Flytande yoghurt

En ung flicka som dricker yoghurt.

Yoghurt är ett av livsmedlen som kan hålla en hög kvalitet i kosten, eftersom det innehåller proteiner med högt biologiskt värde och ger en stor mängd mineraler, till exempel kalcium.

Dessutom är yoghurt en källa till probiotika, som är levande bakterier som erbjuder flera hälsofördelar när de finns i våra tarmar. Det visar en studie publicerad i Journal of Microbiology and Biotechnology.

Den bästa yoghurten som finns är dock inte den som vanligtvis säljs i livsmedelsbutikernas gångar, utan den naturliga sorten som kommer utan socker.

De flesta versioner som vi kan köpa i butiker är smaksatta och har en överdriven mängd socker, särskilt den lättflytande presentationen av produkten. Som ett resultat sjunker näringskvaliteten avsevärt.

2. Smaksatt vatten

Vatten är det bästa elementet som finns för att säkerställa ett bra tillstånd av hydrering. Men det måste vara kran-, filtrerat eller mineralvatten som intas för detta ändamål och inte dess smaksatta varianter.

Dessa produkter finns i överflöd i stormarknaden och innehåller en stor mängd tillsatta sockerarter eller konstgjorda sötningsmedel. Både det ena och det andra kan påverka tarmen negativt och ge hälsoproblem av olika slag.

3. Skivat bröd

I allmänhet är bröd en mat med ett högt innehåll av kolhydrater, som är gjort med mycket raffinerat mjöl. Detta gör dem till produkter med ett högt glykemiskt index. Och vid många tillfällen lägger tillverkarna till ännu mer socker för att förbättra deras smak, konsistens och hållbarhet, vilket är fallet med skivade brödversioner.

Av denna anledning, när du väljer ett bröd att äta, är det alltid bättre att välja ett bröd med en mer hantverksmässig stil

2. Förpackade tomatsåser

En av grönsakerna med den högsta mängden antioxidanter är tomaten och bland dessa komponenter sticker lykopen ut.

Antioxidanter neutraliserar vissa avfall som produceras och ackumuleras i vävnader, kallade fria radikaler. På så sätt hjälper de till med att förhindra utvecklingen av många kroniska sjukdomar, såsom hjärt-kärlsjukdom.

Emellertid är färdigt förpackade tomatsåser fulla med många tillsatta sockerarter. Dessa införs i receptet för att begränsa fruktens surhet och förbättra den slutliga smaken. Men deras koncentration är överdriven och får dem att bli ohälsosamma produkter.

En kvinna som köper förpackade tomatprodukter i affären.

Var försiktig med mat med mer socker än du tror

Alla dessa livsmedel som vi just visade att du har mer socker än du antagligen trodde att de gjorde. Det är viktigt att begränsa deras konsumtion för att inte minska kvaliteten på din kost. Annars kan du hamna i fara för dina barns hälsa på medellång och lång sikt.

Även om intaget av kolhydrater är helt nödvändigt måste de alltid vara komplexa. Enkla kolhydrater bör undvikas när det är möjligt, eftersom de orsakar betydande ökningar av blodsockret och skadar din ämnesomsättning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Kim, S. K., Guevarra, R. B., Kim, Y. T., Kwon, J., Kim, H., Cho, J. H., Kim, H. B., & Lee, J. H. (2019). Role of Probiotics in Human Gut Microbiome-Associated Diseases. Journal of microbiology and biotechnology29(9), 1335–1340. https://doi.org/10.4014/jmb.1906.06064
  • Cheng, H. M., Koutsidis, G., Lodge, J. K., Ashor, A., Siervo, M., & Lara, J. (2017). Tomato and lycopene supplementation and cardiovascular risk factors: A systematic review and meta-analysis. Atherosclerosis257, 100–108. https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2017.01.009

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.