Vilken är den bästa åldern att bli mamma?

Vilken är den bästa åldern att bli mamma?
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 12 september, 2019

Det kan vara ett känsligt ämne att diskutera den bästa åldern att bli mamma. Ny information och vetenskapliga framsteg belyser hela tiden nya aspekter av det.

Nedan granskar vi några intressanta fakta i ämnet.

Vad vi alltid har vetat

Tidigare var rekommendationen att kvinnor skulle få barn så snart som möjligt. I själva verket har kvinnor alltid uppmanats att få barn så snart de har kunnat och haft viljan.

Under åren har åldersnormerna för att bli mamma varierat beroende på kultur och geografisk region. Men det har uppskattats att kvinnor fysiologiskt är mest fruktsamma mellan ungefär 24 och 25 års ålder. Sannolikheten för en graviditet är då cirka 20% högre än annars.

Ju äldre man är, desto svårare är det att bli gravid. I början av 30-årsåldern är sannolikheten för att en kvinna blir gravid ca 15% och efter 35 års ålder uppskattas sannolikheten sjunka till ca 8%. Efter 40 ligger ​​siffran på ungefär 2%.

Även om det nu för tiden är möjligt att bli gravid när man är äldre finns det vissa risker för både mamma och barn som är värda att notera.

Varför är inte 40 den bästa åldern att bli mamma?

Dessa dagar är kvinnor inte begränsade till hemmet och familjen. Det är nu vanligt att kvinnor arbetar, och att ha barn hamnar därför ofta längre ner på listan över prioriteringar. Det innebär att många kvinnor väntar med att få barn till senare i livet.

Att vara mamma innebär inte bara att man tar hand om ett barn, utan också att man vet hur man balanserar familj och arbete. Det är därför många kvinnor väntar med att bli mammor.

Problemet är att en sen graviditet leda till komplikationer, och inte bara under graviditeten.

Möjliga komplikationer av en sen graviditet

Genetiska anomalier, som Downs syndrom, har en tendens att dyka upp oftare om mamman är äldre. Det kan bero på åldrande celler, som ibland inte delas på rätt sätt.

Det är också möjligt att få missfall eller att det uppstår komplikationer vid förlossningen.

krypande baby
Kvinnor med högt blodtryck eller diabetes kan uppleva blödningar eller komplikationer med moderkakan. Om kvinnan inte hade dessa sjukdomar innan graviditeten lider hon risk att få graviditetsdiabetes eller ett förhöjt blodtryck.

Om du väljer att bli mamma efter 40 är ​​det bra att be om hjälp och information från din husläkare och gynekolog. De granskar varje enskilt fall och vet hur de ska ge dig de bästa råden för just din situation.

Vilken är den bästa åldern att bli mamma?

Enligt de senaste studierna är medelåldern för förstföderskor i Sverige cirka 29 år, och för kvinnor i Stockholm, som har den högsta medelåldern bland förstföderskor, är denna ålder 30,2 år. Allt fler väntar med andra ord tills de är över 30 år innan de skaffar barn.

I 20-års åldern känner många unga kvinnor att de är för omogna och inte redo på att sätta en bebis till världen. De vill ha mer erfarenheter, träffa fler människor, få en stabilare ekonomi och hitta en stabil partner.

I 40-års åldern, å andra sidan, oroar de sig för riskerna med en graviditet. 30-års åldern är därför den ideala åldern för majoriteten av svenska kvinnor.

Det är vanligare att ha en stabil karriär och partner i den här åldern, och 30-årsåldern ger en ny mognad som är helt annorlunda än i tidigare faser av livet.

Moderskap är ett personligt beslut

kvinna bär baby
Oavsett vad som anses vara den bästa åldern att bli mamma är det upp till varje enskild kvinna att själv välja när hon känner sig redo. Du vet själv vad som är bäst för dig och vad som kommer att fungera bäst i ditt liv.

Det finns kvinnor som känner sig redo redan i ung ålder, medan andra inte känner av modersinstinkten förrän mycket senare.

Det spelar ingen roll vad du väljer, så länge du har all information du behöver för just din ålder. Den bästa åldern att bli mamma är när du känner dig bäst förberedd på att anta utmaningen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.