Fördelar med att vara en ung mamma

Fördelar med att vara en ung mamma
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2019

De flesta kvinnor överväger möjligheten att skaffa barn någon gång. Och även om åldern när kvinnor får barn kan variera är det idag svårare att hitta unga mammor. Detta trots att det fram tills helt nyligen var normen att vara en ung mamma.

I dagens samhälle har kvinnans roll förändrats radikalt jämfört med tidigare. Den moderna kvinnan balanserar sitt arbete, familj och sociala liv på samma gång.

Fördelarna med att vara en ung mamma

Vare sig moderskapet var planerat eller kom som en överraskning är det kontroversiellt och ger upphov till mycket tvivel att vara en ung gravid kvinna idag. Visst, det händer oavsett hur gammal man är: det är naturligt att oroa sig för ansvaret man har framför sig.

Men för en ung mamma leder bristen på erfarenhet till ännu mer osäkerhet. Att vara en ung mamma kan dock ha vissa fördelar:

  • Mer tid och energi. Att ha ett barn betyder att man inte får mycket sömn och måste anpassa sig till en ny rytm i livet, men yngre mammor kan möjligtvis ha mer energi för att klara detta.
  • Större kapacitet att anpassa sig till förändringar. Det kan vara lättare att ta sig an föräldraskapets utmaningar.
  • Lägre risk under graviditeten. Den bästa åldern för en kvinna att vara gravid är i åldrarna 20-25 år. Efter det kan svårigheterna med graviditet och förlossning öka.
en ung gravid kvinna

Vad kan en ung mamma förvänta sig?

Trots lyckan som kommer med nytt liv innebär alla graviditeter utmaningar för föräldrarna. Men för en ung mamma som står inför denna nya verklighet kan det vara särskilt svårt. Dessa utmaningar, även om de är likartade, är olika för alla mammor.

Vi delar upp begreppet “ung mamma” i två kategorier: tonåringar och kvinnor under 25 år.

Tonårsmammor

I många fall beror tonårsgraviditeter på ett misstag eller brist på försiktighet under sex.

Den stora utmaningen för tonårsmammor är att kombinera att ta hand om sitt barn medan de avslutar sina studier. Även om de kan räkna med hjälp från familj och vänner kan ansvaret som mamma vara överväldigande.

Tonårsmammor ger för det mesta upp den sorglösa friheten som annars hör tonåren till. Troligen påverkas även deras sociala liv kraftigt, eftersom tiden måste delas mellan barnet och läroböckerna. Tiden för fester är över, och sömnen nedprioriteras. Istället för att lära känna världen lite i taget tvingas tonårsammor möta allt på en gång.

Den största förändringen som tonårsmammor tvingas bemöta är att mogna på en mycket kort tid. Inte bara behöver de lära sig att hantera sitt nya liv, som är en utmaning för i princip alla tonåringar, utan de måste också ta ansvar för en ny liten människa.

Mammor under 25 år

I de här kategorin finns det många fler kvinnor som frivilligt bestämt sig för att bli mammor (jämfört med i tonåren). Mammorna brukar vara mer stadgade och är redo för förändringarna som är på väg.

Det finns dock naturligtvis fall där graviditeten inte var planerad, och det är dessa unga kvinnor som kan bli överväldigade av de kommande förändringarna. Förutom att behöva hantera arbete, universitet och att ta hand om barnet kan dessa unga mammor tvingas anpassa sina förväntningar på livet i allmänhet.

I den här åldern vill de flesta ungdomar upptäcka världen och samla på sig nya upplevelser. Ankomsten av en bebis påverkar oundvikligen den idén, m en äventyr kommer det ändå att finnas gott om, för det är både krävande och spännande att uppfostra ett barn.

en ung mamma leker med sitt barn

Råd för unga mammor

Att bli mamma har ofrånkomligen sina belöningar.

I den här artikeln har vi tagit upp några av de största utmaningarna för en ung mamma, men det är viktigt att komma ihåg att det finns två sidor av varje mynt. Föräldraskapet är alltid en utmaning – särskilt i ung ålder – men det har också ovärderliga belöningar.

Därför får man inte glömma att det viktigaste nu kommer att vara barnet. Och barnet behöver en omhändertagande mamma som kan undervisa, guida och älska honom eller henne ovillkorligt.

Ta dig an föräldraskapet med optimism, för glädjen som ditt barn kommer att ge dig kommer att vara enorm. Planerad eller inte förändrar en bebis ditt liv, och med honom eller henne kan du komma att uppleva de bästa äventyren du kan föreställa dig.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.