Hur du får en säker graviditet efter 30

Hur du får en säker graviditet efter 30
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

När vi pratar om en säker graviditet efter 30, är ​​det nödvändigt att ta itu med frågan om kvinnans fertilitet. Mycket har sagts om hur svårt det är att bli med barn vid denna ålder.

Men visste du att mycket av den statistik som citeras kommer från studier som är märkbart föråldrade?

Även om tidens gång förändrar hur både kvinnliga och manliga kroppar fungerar, påverkas inte fertiliteten lika drastiskt som det en gång troddes.

För några decennier sedan sades det att kvinnor i 30-årsåldern tog lång tid på sig att bli gravida. Nuvarande siffror visar dock att de flesta kvinnor kan bli gravida på mindre än ett år.

Säker graviditet efter 30: prenatal vård

 • Välj en läkare som du känner dig bekväm och trygg med och som har haft tidigare erfarenhet av kvinnor i din situation. Kommunikation mellan läkare och patient är grundläggande för en lyckad process.
 • Om du eller din partner vanligtvis röker och använder tobak, är det dags att sluta. Nikotin har en negativ inverkan på kroppen, och en av de aspekter som påverkas är fertiliteten. Rökning ökar risken för spontana missfall och för tidiga födslar. Det är också förknippat med medfödda missbildningar och minskad vikt hos barnet.
 • Övervikt är en annan aspekt som måste åtgärdas så att graviditeten blir säker. Fetma och ätstörningar hindrar utvecklingen. Under graviditeten orsakar den extra tyngden stora påfrestningar för din hälsa och på barnet.
Gravid kvinna häller upp te
 • Fråga den läkare som behandlar dig så att hon kan rekommendera en fullständig fysisk undersökning. Det är viktigt att du ser till att förebygga och åtgärda hälsotillstånd som högt blodtryck och diabetes, som kan vara vanligare vid en graviditet efter 30. Om du behöver behandling, kommer din läkare att rekommendera läkemedel som inte påverkar graviditeten.
 • Berätta om din familjs sjukdomshistoria för din sjukvårdspersonal. Med denna förebyggande åtgärd kan du upptäcka oönskade genetiska förhållanden och omedelbart motverka dem. Om det har varit ett hälsotillstånd i din familj som kan ärvas och föras vidare, är det nu dags att identifiera det.

En hälsosam kost är en viktig del av en hälsosam livsstil oavsett var i livet du befinner dig, men det är särskilt viktigt om du är gravid eller planerar en graviditet.

-National Health Service-

Under graviditeten

 • För en detaljerad lista över alla dina medicinska besök för prenatal vård och kontroller.
 • När du bestämmer dig för att försöka dig på en graviditet efter 30, gör dig av med alla skadliga vanor som kan påverka din hälsa. Det är också viktigt att du börjar äta en god kost. En god kost garanterar att din kropp kommer att vara i bästa skick för att ta hand om barnet under graviditeten.
 • En allmän rekommendation bland läkare är att konsumera en bra prenatal vitamin. En annan bra sak är att ta ett folsyratillskott.
 • Undvik självmedicinering. Innan du tar någon smärtstillande eller annan medicin så är det viktigt att du kontaktar din läkare.
 • En bra träningsrutin ger dig muskelstyrka och flexibilitet för att anpassa din kropp till de förändringar som du kommer att gå igenom. Fysisk aktivitet bidrar också till att minska smärta, förbättra cirkulationen och återfå din kroppsvikt efter graviditeten. Det är ett bra verktyg för att hjälpa dig att uppnå en säker graviditet i 30-årsåldern.

Graviditet efter 30

 • Se till att du får tillräckligt med sömn och vila, särskilt under graviditetens första trimester. Ta en tupplur, tillbringa lite tid med dina fritidsintressen, ta en paus från din dagliga rutin etc. Andningstekniker, yoga, stretching och massage är bra för att förbereda kroppen.
 • Minska koffeinförbrukningen. Koffein har inget näringsvärde och kan hindra kroppen att absorbera järn korrekt. Dessutom gör dess stimulerande effekt det svårt att somna på kvällen.

En graviditet efter 30

Om du har bestämt dig för att bli mamma efter att du har fyllt 30, behöver du inte oroa dig. Även om det finns faktorer som du måste ta hand om när det gäller din kropp, är det möjligt att ha en säker graviditet efter 30.

Faktum är att det finns många fördelar med sena moderskap för både mammor och barn.

Ålder spelar ingen roll i sig: Det som verkligen gör skillnad är att du har påbörjat en process för en ansvarsfull, medveten graviditet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Bellieni, Carlo. “The Best Age for Pregnancy and Undue Pressures” Journal of family & reproductive health vol. 10,3 (2016): 104-107.
 • Lampinen, Reeta et al. “A review of pregnancy in women over 35 years of age”open nursing journal vol. 3 33-8. 6 Aug. 2009, doi:10.2174/1874434600903010033

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.