Varför kan magen kännas hård under graviditeten?

Att magen kan kännas hård under graviditeten har vanligtvis att göra med normala förändringar, men i sällsynta fall innebär det ett problem.
Varför kan magen kännas hård under graviditeten?
Leidy Mora Molina

Skriven och verifierad av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Graviditet är ett stadium som åtföljs av fysiska förändringar som alla har sina egna symtom, vilka kan vara irriterande och en anledning till oro hos mamman. En av dessa förnimmelser är en spänd och hård mage. Vet du vad som orsakar detta fenomen? I den här artikeln får du reda på orsakerna till att magen kan kännas hård under graviditeten, och när du bör gå till läkaren.

Vad menas med att magen kan kännas hård under graviditeten?

Under graviditetens gång kan du märka att magen ibland blir spänd och hård och ibland kan du känna en konstig smärta i bukområdet. Detta orsakar ofta oro att något är fel med ditt barn eller att förlossningen har börjat för tidigt.

Men även om det är irriterande så är det ett ganska vanligt och normalt symptom under en pågående graviditet, vilket har att göra med de fysiska anpassningar som livmodern måste göra för att skapa plats för fostret. Och senare har det också att göra med de modifieringar som krävs inför förlossningen.

Det vanligaste är att magen känns under kvällen och natten, då musklerna är mer avslappnade och vår hjärna mer “fri från stimuli”. Först och främst bör du veta att intensiteten av obehaget är nära relaterat till dess orsak.

En mamma med händerna på sin gravida mage.
Den växande livmodern sträcker ut vävnaden och detta orsakar att magen kan kännas hård under graviditeten.

Varför orsakar att magen kan kännas hård under graviditeten?

Som vi har påpekat varierar orsakerna till en hård mage beroende på stadierna av graviditeten. Låt oss undersöka dem i detalj, trimester för trimester.

Första trimestern

Från början av graviditeten kan mödrar märka att magen vid vissa tillfällen blir spänd. Detta är att förvänta sig eftersom livmodern inleder sin funktion och måste börja förlänga sina vävnader.

Men i detta skede är det viktigt att bedöma symtomen som åtföljer denna känsla för att klargöra orsaken. Bland dem sticker följande ut:

  • Sträckning av livmodermuskeln: Från första trimestern börjar livmodern sin transformation. Dess storlek ändras, dess väggar sträcker sig, liksom ligamenten som stödjer den. Som du kan föreställa dig är dess muskler ganska starka och erbjuder ett visst motstånd mot utsträckningen, vilket motiverar åtstramningen av magen. Intensiteten av detta obehag kan variera från en kvinna till en annan, men i allmänhet inträffar det under korta tidsperioder.
  • Gastrointestinala obehag: En hormonell verkan på matsmältningssystemet orsakar en avmattning i tarmtransiteringen. Följaktligen upplevs förstoppning, buktyngd och gaser. Alla dessa fenomen tänjer ut magens väggar och leder till en tillfällig härdning.
  • Missfall: De första 12 veckorna av graviditeten är de mest känsliga eftersom det största antalet missfall inträffar under denna period. Ett av symtomen som kännetecknar dem är en förhårdnad av magen, men dessutom föreligger det mycket intensiva smärtor i det nedre området och blodförlust. Om du upplever dessa symtom bör du genast gå till akuten.

Andra trimestern

Under andra trimestern börjar mamman känna barnets rörelser och dessutom växer magen avsevärt. Detta ger upphov till uppkomsten av falska sammandragningar, som vanligtvis åtföljer en förhårdning av magen. Låt oss titta på dem i detalj.

  • Bebisens rörelser: Från cirka vecka 20 börjar du känna barnets rörelser inne i livmodern. Till en början uppfattas de som fladder och kittlar, men när barnet växer blir de mer märkbara och abrupta. Detta gör ofta att magen blir hård och ändrar form, den kanske reser sig eller förskjuts i sidled.
  • Sammandragningar: Dessa kallas ibland “falska värkar” och dyker upp runt vecka 28 hos förstagångsmödrar. Syftet med dem är att förbereda livmodern för förlossningsögonblicket och även om de kan vara något irriterande är de korta och smärtfria. Vidare förekommer de sporadiskt och utan ett rytmiskt mönster.

Tredje trimestern

Ett foster som suger på tummen.
Mot slutet av graviditeten motiverar barnets rörelser även livmoderns härdning.

Under tredje trimestern blir dessa symptom ännu vanligare och detta är särskilt relaterat till livmoderns sammandragningar. I denna mening blir sammandragningarna mer repetitiva, även om de fortfarande är oregelbundna och arytmiska. Dess funktion i detta skede är att mjuka upp livmoderhalsen och placera barnet i rätt position.

Vi får inte bortse från det faktum att barnet redan har ökat avsevärd storlek och vikt och att dess rörelser blir alltmer kraftfulla och abrupta. Detta motiverar också åtstramningen av mammans mage.

Slutligen, från vecka 37, måste du vara uppmärksam på det ögonblick då magen drar ihop sig, för om det åtföljs av frekventa och smärtsamma värkar, eller förlust av fostervatten, kan detta indikera början av förlossningen.

När ska man gå till doktorn?

Först och främst är det viktigt att alltid bedöma symtomen som följer med att magen kan kännas hård under graviditeten. Även om det är ett förväntat symptom kan det också tyda på en graviditetskomplikation.

Det är lämpligt att gå för att få en bedömning hos en specialist när något av följande scenarier inträffar:

  • Härdningen åtföljs av buksmärtor och vaginal blödning.
  • När denna känsla uppfattas flera gånger om dagen och med smärta.
  • Om magen hårdnar och fostrets rörelser inte uppfattas.
  • När de åtföljs av frekventa sammandragningar (cirka 4 på 1 timme) och smärta.
  • Om detta symptom sker vid början av förlossningen.

Om denna känsla blir besvärande och orsakar dig oro så är det bäst att diskutera det med din läkare eller barnmorska. Efter den fysiska undersökningen och ultraljudsundersökningen kommer specialisterna att kunna bedöma om det verkligen är en normal manifestation under detta stadium eller om det har att göra med en negativ förändring under graviditeten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.