Gingivit under graviditeten: Symtom, orsaker och behandling

En blivande mamma måste ta hand om sin hälsa från topp till tå under graviditeten, och det gäller inte minst hennes orala hälsa.
Gingivit under graviditeten: Symtom, orsaker och behandling

Senaste uppdateringen: 28 augusti, 2020

En kvinna som genomgår omvälvande hormonella förändringar är mer benägen att få infektioner och sjukdomar. Gingivit under graviditeten är ett av dessa tillstånd.

Gingivit är vanligare bland gravida kvinnor än du kanske tror. Det är en tandsjukdom som ger svår inflammation i tandköttet, inklusive blödningar.

Infektionen skadar vävnaderna som stöder tänderna. Det utvecklas efter att man har haft plack under en längre tid. Det drabbar cirka 50% av gravida kvinnor.

Även om det inte utgör någon risk för graviditeten bör man inte låta det fortskrida. Om man inte behandlar det i tid kan man få konsekvenser som kan vara permanenta. En allvarlig periodontal sjukdom kan i extrema fall leda till en för tidig födsel.

Orsaker till  gingivit under graviditeten: Varför är det så vanligt?

Gingivit under graviditeten

Ökad blodcirkulation

Kvinnor har mer blod i kroppen under graviditeten. Detta kan leda till smärta och inflammation i tandköttet och i vissa fall blödning.

Tandkänsligheten ökar dessutom under graviditeten på grund av hormonella förändringar, så risken för smärta och inflammation i dessa områden finns alltid.

Avsky mot mintsmak

Även om det är sällsynt finns det gravida kvinnor som utvecklar en avsky för mintsmak. Eftersom smaken gör dem illamående försöker de undvika den.

Tandkräm smakar ofta av mentol vilket kan öka förekomsten av kräkningar och skada tandköttet som en följd.

Magsyror som finns i kräk försvagar vävnaden i tandköttet och tandemaljen, vilket gör munhälsan sårbar.

Att andas genom munnen kan ge upphov till gingivit under graviditeten

När en gravid kvinna har en förkylning lider hon förmodligen av bland annat nästäppa. Att ha täppta näsborrar tvingar henne att andas genom munnen, vilket ökar risken för tandköttsproblem under graviditeten.

Förändringar i saliv kan orsaka gingivit under graviditeten

Kalium, kalcium och järn ökar i saliven under graviditeten. Saliven får ett lägre pH vilket innebär att den blir surare.

Dessa förhållanden är gynnsamma för ackumulering av plack och leder till att anaeroba bakterier sprider sig. På liknande sätt ökar muciner under graviditeten. Mucinproteinet ökar vidhäftningen, vilket gynnar de destruktiva egenskaperna hos bakteriella plack.

Symptom på gingivit

  • Smärta och inflammation.
  • Tandköttet får ett ljust utseende.
  • Känslighet, inflammation och rodnad i tandköttet.
  • Blödningar uppstår när du borstar tänderna.

Om en kvinna har något av dessa symptom under graviditeten bör hon genast gå till tandläkaren för snabb behandling och därmed undvika komplikationer.

Komplikationer av gingivit under graviditeten

En gravid kvinna måste vara medveten om alla tänkbara tillstånd under graviditeten. Även om det kan tyckas att orala sjukdomar inte innebär någon större risk kan dessa få otänkbara konsekvenser om de inte behandlas i tid.

Behandling av gingivit under graviditeten

Något så enkelt som god munhygien kan förhindra gingivit. Det är ännu viktigare att hålla koll på hälsan under graviditeten än i vanliga fall, då alla förändringar som inträffar i kroppen kan förvärra konsekvenserna.

Du bör borsta dina tänder i minst tre minuter, och du bör göra det minst två gånger om dagen. Tandborsten bör ha mjuka borst för att minimera skador på tandköttet och den ska bytas ut var tredje månad. Vi rekommenderar också tandtråd dagligen.

Att skölja munnen med varmt vatten och salt en gång om dagen hjälper till att upprätthålla en sund munhälsa. Dessutom rekommenderar vi att du planerar minst ett besök hos tandläkaren för varje trimester för att säkerställa att allt står rätt till.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.