Svullna fötter under graviditeten: Åtgärder för att förebygga smärta

Svullna fötter under graviditeten: Åtgärder för att förebygga smärta

Senaste uppdateringen: 08 juli, 2019

Det är vanligt att få svullna fötter under graviditeten. I allmänhet blir det värre under de sista månaderna för att vätska ackumuleras i vävnaderna.

Här ska vi titta närmare på varför vi får svullna fötter under graviditeten och de olika sätten vi kan åtgärda obehaget.

Svullna fötter under graviditeten: är det normalt?

Det är helt normalt att få svullna fötter under graviditeten. Den ökade vikten sätter press på ben och fötter och vi upplever ibland obehag när vi går. Det är tydliga tecken på att du håller kvar för mycket vätska i vävnaderna.

Det är en inflammation i de nedre extremiteterna som uppträder och det är mycket vanligt under graviditetens sista månader.

Allt detta sker på grund av barnets vikt. Livmodern, som är så mycket större än förut, utövar ett tryck på bäckenet, och cirkulationen saktar ner som en konsekvens av det.

Svullna fötter under graviditeten är ett vanligt obehag på grund av viktökning och vätskeretention.

Varför svullnar fötterna upp under graviditeten?

Svullna fötter under graviditeten beror på en alltför stor ansamling av vätska i vävnaderna på grund av förändringar i blodets egenskaper.

Under de sista månaderna ökar mängden vätska i kroppen på grund av hormonerna, vilket stimulerar vätskeretentionen. Detta överskott lägger sig främst runt anklar och fötter, vilket orsakar det välbekanta obehaget och känslan av tyngd.

Dessutom har kroppen mer blod i slutet av graviditeten, vilket kan blockera vissa vener. Den större volymen vätska i kroppen ger motstånd och ökar blodtrycket.

Genom att öka i storlek pressar livmodern också ner på bäckenet och venerna där, som transporterar blod från extremiteterna till hjärtat. Trycket från livmodern saktar ner cirkulationen och leder till att vätskan från venerna stannar kvar i extremiteterna.

kvinna masserar sina fötter

Sätt att förhindra svullna fötter under graviditeten

Även om friska kvinnor vanligtvis inte får svullna fötter under graviditeten är det inte ovanligt att det förekommer.

Förutom de angivna orsakerna förvärras tillståndet av en plötslig viktökning eller en dålig hållning. Det är bra att undvika en stillasittande livsstil och värmekällor, eftersom det ökar riskerna för inflammation.

Rekommendationer för att undvika svullna fötter:

 • Drick mycket vatten. Mellan 8 och 10 glas om dagen är rekommenderat. Det eliminerar toxiner från kroppen och förhindrar vätskeretention.
 • Var noga med din kost. Det är viktigt att äta tillräckligt med frukt och grönsaker och att undvika hel- och halvfabrikat och salta livsmedel.
 • Utför fysisk träning och rör på dig. Att vara stillasittande är den värsta fienden för svullna fötter under graviditeten. Därför är det bra att utföra måttlig träning som aktiverar cirkulationen. Promenader, yoga och vattengymnastik är de som vi rekommenderar mest.
 • Undvik att vara stilla i samma position en längre tid. Det är inte bra att tillbringa flera timmar sittande eller stående. I stället är det viktigt att röra på sig, ställa sig upp och ta några steg. På samma sätt är det bra att lägga benen på en hög pall, och korsa aldrig fötterna och benen när du sitter.
 • Stretcha. Sträck dina ben framåt och vinkla dina fötter uppåt för att sträcka ut dina muskler.
 • Använd bekväma skor och speciella graviditetsstrumpor.
 • Prova fotbad med kallt eller varmt vatten. Man rekommenderar att man gör det i slutet av dagen som ett sätt att slappna av. Häll upp varmt vatten och salt i en balja. Om du föredrar kallt vatten, tillsätt is och doppa ner fötterna i några minuter. Det kommer att mildra svullnaden och aktivera blodcirkulationen.
 • En avkopplande massage. Ett tips för att lugna känslan av svullnad är att massera området själv eller gå till en professionell massös. Ta hand om dina fötter med fuktgivande krämer och mjuk cirkulär massage, för det stimulerar cirkulationen.
 • Ligg på sidan. Det hjälper till att lindra trycket på venerna.
  kvinna får fotmassage

Vad ska du vara uppmärksam på?

Som sagt är svullnad i fötterna, benen och anklarna vanligt under de sista månaderna av graviditeten. Det måste emellertid beaktas i vilken utsträckning det är normalt och när det är nödvändigt att söka vård.

Om du lägger märke till något av följande bör du kontakta din läkare omedelbart:

 • Förutom de nedre extremiteterna börjar ditt ansikte, händer och området runt ögonen också svälla upp.
 • Överdriven eller plötslig svullnad av fötterna.
 • Långvarig svullnad, även om du har vidtagit de försiktighetsåtgärder som vi beskriver ovan.
 • Om ett ben är mer svullet än det andra eller om smärta uppstår.

Kom ihåg att det i de allra flesta fall är ett vanligt och tillfälligt obehag. Därför finns det ingen anledning att oroa sig alltför mycket. I nästan alla fall kommer det vara tillräckligt att följa de rekommenderade åtgärderna ovan.

Detta kanske intresserar dig
Hur du blir av med åderbråck efter graviditeten
Att vara mamma
Läs det Att vara mamma
Hur du blir av med åderbråck efter graviditeten

I den här artikeln kommer vi att ge tips om hur man förebygger, avlastar och blir av med irriterande åderbråck efter graviditeten.