Svullna fötter under graviditeten: Åtgärder för att förebygga smärta

Svullna fötter under graviditeten: Åtgärder för att förebygga smärta
Francisco María García

Skriven och verifierad av juristen Francisco María García.

Senaste uppdateringen: 24 september, 2022

Det är vanligt att få svullna fötter under graviditeten. I allmänhet blir det värre under de sista månaderna för att vätska ackumuleras i vävnaderna.

Här ska vi titta närmare på varför vi får svullna fötter under graviditeten och de olika sätten vi kan åtgärda obehaget.

Svullna fötter under graviditeten: är det normalt?

Det är helt normalt att få svullna fötter under graviditeten. Den ökade vikten sätter press på ben och fötter och vi upplever ibland obehag när vi går. Det är tydliga tecken på att du håller kvar för mycket vätska i vävnaderna.

Det är en inflammation i de nedre extremiteterna som uppträder och det är mycket vanligt under graviditetens sista månader.

Allt detta sker på grund av barnets vikt. Livmodern, som är så mycket större än förut, utövar ett tryck på bäckenet, och cirkulationen saktar ner som en konsekvens av det.

Svullna fötter under graviditeten är ett vanligt obehag på grund av viktökning och vätskeretention.

Varför svullnar fötterna upp under graviditeten?

Svullna fötter under graviditeten beror på en alltför stor ansamling av vätska i vävnaderna på grund av förändringar i blodets egenskaper.

Under de sista månaderna ökar mängden vätska i kroppen på grund av hormonerna, vilket stimulerar vätskeretentionen. Detta överskott lägger sig främst runt anklar och fötter, vilket orsakar det välbekanta obehaget och känslan av tyngd.

Dessutom har kroppen mer blod i slutet av graviditeten, vilket kan blockera vissa vener. Den större volymen vätska i kroppen ger motstånd och ökar blodtrycket.

Genom att öka i storlek pressar livmodern också ner på bäckenet och venerna där, som transporterar blod från extremiteterna till hjärtat. Trycket från livmodern saktar ner cirkulationen och leder till att vätskan från venerna stannar kvar i extremiteterna.

Sätt att förhindra svullna fötter under graviditeten

Även om friska kvinnor vanligtvis inte får svullna fötter under graviditeten är det inte ovanligt att det förekommer.

Förutom de angivna orsakerna förvärras tillståndet av en plötslig viktökning eller en dålig hållning. Det är bra att undvika en stillasittande livsstil och värmekällor, eftersom det ökar riskerna för inflammation.

Rekommendationer för att undvika svullna fötter:

  • Drick mycket vatten. Mellan 8 och 10 glas om dagen är rekommenderat. Det eliminerar toxiner från kroppen och förhindrar vätskeretention.
  • Var noga med din kost. Det är viktigt att äta tillräckligt med frukt och grönsaker och att undvika hel- och halvfabrikat och salta livsmedel.
  • Utför fysisk träning och rör på dig. Att vara stillasittande är den värsta fienden för svullna fötter under graviditeten. Därför är det bra att utföra måttlig träning som aktiverar cirkulationen. Promenader, yoga och vattengymnastik är de som vi rekommenderar mest.
  • Undvik att vara stilla i samma position en längre tid. Det är inte bra att tillbringa flera timmar sittande eller stående. I stället är det viktigt att röra på sig, ställa sig upp och ta några steg. På samma sätt är det bra att lägga benen på en hög pall, och korsa aldrig fötterna och benen när du sitter.
  • Stretcha. Sträck dina ben framåt och vinkla dina fötter uppåt för att sträcka ut dina muskler.
  • Använd bekväma skor och speciella graviditetsstrumpor.
  • Prova fotbad med kallt eller varmt vatten. Man rekommenderar att man gör det i slutet av dagen som ett sätt att slappna av. Häll upp varmt vatten och salt i en balja. Om du föredrar kallt vatten, tillsätt is och doppa ner fötterna i några minuter. Det kommer att mildra svullnaden och aktivera blodcirkulationen.
  • En avkopplande massage. Ett tips för att lugna känslan av svullnad är att massera området själv eller gå till en professionell massös. Ta hand om dina fötter med fuktgivande krämer och mjuk cirkulär massage, för det stimulerar cirkulationen.
  • Ligg på sidan. Det hjälper till att lindra trycket på venerna.
    kvinna får fotmassage

Vad ska du vara uppmärksam på?

Som sagt är svullnad i fötterna, benen och anklarna vanligt under de sista månaderna av graviditeten. Det måste emellertid beaktas i vilken utsträckning det är normalt och när det är nödvändigt att söka vård.

Om du lägger märke till något av följande bör du kontakta din läkare omedelbart:

  • Förutom de nedre extremiteterna börjar ditt ansikte, händer och området runt ögonen också svälla upp.
  • Överdriven eller plötslig svullnad av fötterna.
  • Långvarig svullnad, även om du har vidtagit de försiktighetsåtgärder som vi beskriver ovan.
  • Om ett ben är mer svullet än det andra eller om smärta uppstår.

Kom ihåg att det i de allra flesta fall är ett vanligt och tillfälligt obehag. Därför finns det ingen anledning att oroa sig alltför mycket. I nästan alla fall kommer det vara tillräckligt att följa de rekommenderade åtgärderna ovan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bunce E. E, Heine R. P. Hinchazón en el último trimestre del embarazo. Manual MSD. Junio 2021.
  • Buttler Tobah Y. ¿Cuál es la causa de la hinchazón en los tobillos durante el embarazo? ¿Qué puedo hacer al respecto? Mayo Clinic. Agosto 2020.
  • Smyth RM, Aflaifel N, Bamigboye AA. Interventions for varicose veins and leg oedema in pregnancy. Cochrane Database Syst Rev. 2015 Oct 19;2015(10):CD001066.
  • Van Kampen M, Devoogdt N, De Groef A, Gielen A, Geraerts I. The efficacy of physiotherapy for the prevention and treatment of prenatal symptoms: a systematic review. Int Urogynecol J. 2015 Nov;26(11):1575-86.
  • Coban A, Sirin A. Effect of foot massage to decrease physiological lower leg oedema in late pregnancy: a randomized controlled trial in Turkey. Int J Nurs Pract. 2010 Oct;16(5):454-60.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.