Din bebis vikt under graviditeten

Även om alla barn är unika så finns det vissa regler som kan hjälpa dig att få reda på vad din bebis kommer att väga vid födseln. Läs vidare för att lära dig mer om din bebis vikt under graviditeten.
Din bebis vikt under graviditeten

Senaste uppdateringen: 07 maj, 2019

Att få reda på sin bebis vikt under graviditeten är en av de första sakerna föräldrarna vill när de går till doktorn och tar ett ultraljud.

Det är en del av den nyfikenhet som blivande föräldrar bär på. Faktum är att de flesta specialister kan börja uppskatta en ungefärlig vikt efter 3 månader.

En bebis vikt under graviditeten är en viktig del av den data som läkaren använder för att övervaka fostrets utveckling.

Parametrar för att beräkna din bebis vikt under graviditeten

  • Huvudets omkrets
  • Lårbenets längd
  • Bukens omkrets

Med dessa tre mätningar, som man enkelt kan ta under ultraljudet, gör doktorn en uppskattning för att få fram en vikt som är förvånansvärt exakt. Det är viktigt att påpeka att denna uppskattning kommer med en felmarginal på ca 10%.

Nyfödd bebis

Dexeus-regeln används för att beräkna en bebis vikt under graviditeten

En av de formler som läkare använder sig av för att beräkna en bebis vikt under graviditeten kallas Dexeus-regeln. Den är uppkallad efter den katalanska gynekolog som tog fram den: Santiago Dexeus.

Dexeus-regeln säger att fostrets vikt fördubblas varje månad mellan den tredje och sjätte månaden av graviditeten. Under de återstående tre månaderna ökar vikten med 700 gram per månad.

Denna regel kan man sammanfatta i en tabell som börjar vid tre månader med ett 125 gram stort foster, på följande sätt:

  • 3 månader: 125 g
  • 4 månader: 125 x 2 = 250 g
  • 5 månader: 250 x 2 = 500 g
  • 6 månader: 500 x 2 = 1000 g
  • 7 månader: 1000 + 700 = 1700 g
  • 8 månader: 1700 + 700 = 2400 g
  • 9 månader: 2400 + 700 = 3100 g

Tabellen är ett sätt för vårdpersonalen att orientera sig så att de kan övervaka barnets utveckling. Den slutliga vikten beror dock på olika faktorer som är förknippade med tillväxten.

Vilka är dessa faktorer? Genetiska faktorer, näringsintag och matvanor hos modern och hennes humör och sinnestillstånd under graviditeten spelar alla in.

Varje bebis är unik

Precis som det är sant efter födseln så växer varje bebis på sitt eget sätt i livmodern. Även om de kan jämföras med fastställda medelvärden finns det alltid en viss skillnad.

Endast en läkare kan berätta för dig om ditt barns utveckling är hälsosam. Detta är syftet med kontinuerliga ultraljud och kontroller under hela graviditeten.

Självklart är din bebis vikt under graviditeten väldigt viktig eftersom den är förknippad med generellt hälsosam utveckling.

Det är också viktigt att uppnå en optimal vikt inför förlossningen, på grund av temperaturförändringen vid födseln. Denna förändring kan ha större eller mindre effekt på barnet beroende på om han eller hon har en lämplig mängd kroppsfett.

Slutligen behöver barnet övergå från att få näringsämnen direkt genom navelsträngen till att amma och äta för egen maskin. För att lyckas måste barnet ha tillräckligt stark sugförmåga, som är relaterad till kroppsmassa. Större kroppsmassa är korrelerad med en bättre sugförmåga.

Bild från ultraljud

En god kost

Helst ska mamman äta en komplett, balanserad kost. Att äta en balanserad kost som ger alla nödvändiga näringsämnen för barnets utveckling är mycket viktigt. Det är också viktigt att ta lämpliga tillskott i form av vitaminer och kosttillskott under varje fas av graviditeten.

Trots de många tabellerna om fosterutveckling som finns så är det viktigt att komma ihåg att endast din läkare är kvalificerad att säga om graviditeten är hälsosam.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.