Ultraljud vid vecka 20: varför är det så viktigt?

En ultraljudsundersökning vid vecka 20 är ett viktigt verktyg för att utvärdera barnets hälsa och den korrekta tillväxten av dess organ.
Ultraljud vid vecka 20: varför är det så viktigt?
Leidy Mora Molina

Skriven och verifierad av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Med hjälp av ultraljud sker vid vecka 20 ett rutintest som möjliggör en grundlig utvärdering av barnets organ, moderns livmoder och moderkakan. Förutom den värdefulla informationen den ger utförs den vid ett avgörande ögonblick under graviditeten.

Vet du varför det är så viktigt att få det gjort? Lär dig svaren i den här artikeln.

Varför begär läkare en undersökning med ultraljud vid vecka 20?

När du når mitten av graviditeten begär din förlossningsläkare vanligtvis ett anatomiskt ultraljud som, precis som namnet indikerar, försöker analysera barnets anatomi.

Denna studie utförs normalt mellan vecka 18 och 20 av graviditeten, och detta sker av ett antal skäl som gynnar visualiseringen av fostret:

  • Mängden fostervatten är tillräcklig för att få tydliga bilder.
  • Bebisen har nått precis rätt storlek för att undersöka dess strukturer och även för att se hela kroppen på en gång.
  • Fostrets organ är nästan helt formade och deras morfologi och placering kan analyseras grundligt.

På så sätt kan läkaren utvärdera hur barnet växer och utvecklas inuti livmodern. Och samtidigt möjliggör ett ultraljud vid vecka 20 en tidig upptäckt av eventuella anomalier då det kommer till utvecklingen av barnets kroppsdelar och organ.

En läkare som ler när hon visar sin patient en ett ultraljud vid vecka 20.
Med bilderna som erhållits från det anatomiska ultraljudet kommer din läkare att bättre kunna avgöra hälsotillståndet för ditt barn.

Vad består proceduren av?

Ett ultraljud vid vecka 20 är ett av de mest omfattande graviditetstesterna, men det skiljer sig inte så mycket från de du har gjort tidigare. Det orsakar inte smärta och utgör ingen risk för ditt barns hälsa.

Ett ultraljud vid vecka 20 utförs över buken och kräver ingen speciell förberedelse. Väl inne på kontoret kommer specialisten att be dig lägga dig på båren och placera en gel på buken. I allmänhet tar proceduren cirka 30 minuter.

Även om det inte är en invasiv studie kommer läkaren att ge dig information angående  tillståndet för ditt barns hälsa, så du bör åtföljas av din partner eller en nära släkting. Bland annat är det här möjligt för specialisten att bekräfta barnets kön, detta måste dock ibland efterfrågas av föräldern.

Vilken information vill läkare få med detta test?

Vid den ultraljudsundersökning som sker analyseras barnets morfologi i detalj för att upptäcka eventuella problem i dess organ och vävnader så tidigt som möjligt. Dessutom bekräftar undersökningen tillståndet hos moderkakan, navelsträngen och moderns könsorgan.

Generellt sett utförs ultraljud vid vecka 20 för följande ändamål:

  • Att uppskatta fostrets biometri, det vill säga mätningarna av barnet, och jämföra dessa med hur långt gången graviditeten är. Detta möjliggör upptäckt av tillväxtproblem, såsom intrauterin tillväxthämning.
  • Att bedöma fostrets vitalitet genom att observera barnets tonus och kroppsrörelser.
  • För att kontrollera blodflödet som når moderkakan och barnet (genom navelsträngen).
  • För att upptäcka fosteravvikelser.
  • Att utvärdera livmoderstrukturer, såsom moderkakans placering och morfologi samt mängden fostervatten som finns.

Är ultraljud vid vecka 20 i 3D?

I allmänhet är detta ultraljud 2D. Men om enheten tillåter det kan vissa bilder tas i 3D eller 4D. Den senare visar barnets ansiktsdrag med större precision och visar till och med dess rörelser i realtid.

Specialisten kan kombinera 2D- och 3D-bilder för en mer komplett analys av alla bebisens strukturer.

Vad är betydelsen av att utföra en ultraljudsundersökning under denna period?

En kvinna som genomgår ett ultraljud.
För att få ut så mycket som möjligt av studien är det viktigt att du tar med en pålitlig följeslagare och att du ber om förtydliganden om allt du inte förstår.

Med hjälp av ultraljudet är det möjligt att bedöma om fostrets tillväxt och utveckling är tillräcklig för hur långt gången graviditeten är.

Dessutom kan specialister upptäcka förekomsten av medfödda missbildningar eller risktillstånd för att utveckla graviditetskomplikationer. Till exempel de som är relaterade till en låg nivå av fostervatten eller moderkakans position.

Om specialisten upptäcker ett problem hos barnet eller i moderns strukturer kommer den att ordinera mer exakta tester för att bekräfta fynden.

Det är viktigt att betona att ultraljudsundersökningen inte definitivt utesluter förekomsten av sjukdomar hos barnet. Även om det är ett ganska exakt diagnostiskt test så finns det vissa tillstånd som inte kan upptäckas genom denna studie.

Om det föreligger tekniska problem vid utförandet av detta ultraljud, såsom en olämplig fosterställning, brist på fostervatten eller omfattande fetma i mammans buk, kan specialisten besluta att upprepa det.

Boka tid för ett ultraljud vid vecka 20

Innan du genomför ultraljudsundersökningen är det bäst att klargöra dina tvivel med din läkare. Ibland kan medicinska termer vara lite förvirrande och bilderna du ser är inte helt tydliga för otränade ögon. För att undvika att gå hem med onödig ångest är det viktigt att diskutera allt med din läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gonzales, A, et al. (2009). Ecografía en obstetricia. Anales de Pediatría Continuada Vol. 7 Nº1.
  • Organización mundial de la salud (2021) Anomalías congénitas. Recuperado de: https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/congenital-anomalies
  • Sociedad Argentina de Ultrasonografía en medicina y biología (2016) Guía para el estudio morfológico del segundo trimestre del embarazo. Argentina. Revista Argentina de Ultrasonido – 2016; Volumen 15 N°1: 372 – 379.
  • Sociedad española de ginecología y obstetricia (2020). Guía sistemática de la exploración ecográfica del segundo trimestre. Progresos de Obstetricia y Ginecología 2020; Vol. 63 Nº 2:99-122

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.