Den 20:e veckan av graviditeten

Den 20:e veckan av graviditeten

Senaste uppdateringen: 01 augusti, 2019

Idag kommer vi att berätta allt som händer med barnet och moderns kropp under den 20:e veckan av graviditeten.

Den här veckan markerar mittpunkten av graviditeten. Vid den här tiden är fostrets alla organ redan på plats och ultraljudet kan visa barnets kön.

Barnet i den 20:e veckan av graviditeten

De nio månaderna av graviditeten är ett verkligt mirakel. Vecka för vecka förändras både fostret och moderns kropp. Därför är det viktigt att veta vad som händer.

Under den 20:e veckan av graviditeten har du nått halva vägen. Morfologin och proportionerna hos barnet är redan helt mänskliga, och du kan uppfatta ditt barns rörelser och några sparkar.

Vad är barnets vikt och storlek?

Vid denna punkt är barnet ungefär 21 centimeter långt, ungefär lika stor som en banan. Det väger mellan 250 och 300 gram. Från och med nu och fram till slutet av graviditeten kommer barnets vikt att öka cirka 10-falt, och storleken kommer att fördubblas.

Vad barnet känner och hur det utvecklas

Inuti mammans mage kan barnet redan höra, även om ljudet är något förvrängt av fostervattnet som skyddar det. Barnet lyssnar på moderns hjärtslag och röst, såväl som till sitt eget hjärta. Barnet kan även uppfatta moderns känslor.

foster i den 20:e veckan av graviditeten

I hjärnan utvecklas de sensoriska områdena: lukt, smak, syn och hörsel. Därför uppfattar barnet ljus, sväljer, urinerar och kan känna igen musik.

Organen och deras utseende i den 20:e veckan av graviditeten

Förutom sinnena har barnets hjärna redan 30 miljarder neuroner. Magen, levern och tarmarna finns redan i bukhålan, och lungorna och matsmältningskanalen mognar.

Tårna och fingrarna har bildats och är mycket flexibla. Tandanlagen finns redan på plats. Barnet har hår på huvudet och tunna ögonbryn.

Under den 20:e veckan av graviditeten är barnets morfologi och proportioner helt mänskliga, och du kan uppfatta dess rörelser och några sparkar.

Hickar barnet?

Det är normalt för mamman att känna rytmiska stötar emellanåt. Detta beror på att barnet kan ha hicka när det är i magen. Du behöver inte oroa dig alls för det. Det uppstår eftersom membranet inte har mognat ännu och därför ibland får spasmer.

Vad händer med mamman under den 20:e veckan av graviditeten?

Under den 20:e veckan av graviditeten är mammans livmoder tre gånger sin ursprungliga storleken. Generellt är den övre delen av livmodern på samma nivå som naveln. Magen har vuxit sig större och den fortsätter att växa snabbt. Man kan redan urskilja en omisskännelig gravidmage.

Symtom i moderns kropp

  • Större trötthet. Detta är normalt, eftersom barnet och livmodern växer och tyngdkraften har sin inverkan. Du kan också känna dig sömnigare och behöva vila oftare.
  • Lågt blodtryck: Lågt blodtryck på grund av det tryck som livmodern utövar på aortan.
  • Åderbråck: Särskilt om kvinnan har anlag för dem. För att undvika åderbråck rekommenderar vi att man använder sig av speciella strumpor och vilar sina ben ofta med fötterna upphöjda.
  • Hjärtfrekvensen accelererar eftersom mer blod pumpas genom kroppen.
  • Tandköttet blir inflammerat och blöder lättare. Hormonella förändringar medför att tandköttet reagerar annorlunda mot bakterier.

Ultraljud och andra tester

Under den 20:e graviditetsveckan utför man ofta ett detaljerat ultraljud som utvärderar barnets morfologiska utveckling.

Under denna anatomiska skanning kontrollerar läkaren organens utveckling (hjärta, huvudet, njurarna, ryggraden, magen). Dessutom kontrollerar läkaren moderkakan och volymen fostervatten.

kvinna undersöks av barnmorska i den 20:e veckan av graviditeten
Ultraljudet kan också avslöja barnets kön. Dessutom tar man under denna kontroll ett blodprov och letar efter antikroppar mot toxoplasmos.

Rekommendationer

  • Stå inte upp i mer än tre timmar och vila vid behov.
  • Ät mat som innehåller järn, det hjälper barnets utveckling och upprätthåller tillräckliga syrenivåer.
  • Lyssna på musik och sjung för din bebis. Musik kan vara ett utmärkt sätt att knyta an för bebisen och modern. Det är en källa till uppmuntran och välbefinnande för båda.
  • Håll efter din munhygien ordentligt för att undvika obehag i tandköttet och karies.
  • Framför allt är det viktigt att ta det lugnt och slappna av. Ångest och oro är känslor som barnet uppfattar redan i livmodern. Om mamman är stressad kommer det också att överföras till barnet.

Kort sagt, det är mycket fördelaktigt att ta hand om barnet och din egen kropp för att njuta av denna period av graviditeten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Purizaca, Manuel. “Modificaciones fisiológicas en el embarazo.” Revista peruana de Ginecología y Obstetricia 56.1 (2010): 57-69.
  • Cáceres, Rocío, et al. “Efectos neurobiológicos del estrés prenatal sobre el nuevo ser.” Revista chilena de neuro-psiquiatría 55.2 (2017): 103-113.
  • Hernández, Ulises Reyes, et al. “Música de Mozart y su efecto antiestrés en la etapa prenatal.” Boletín Clínico Hospital Infantil del Estado de Sonora 23.2 (2006): 85-92.
  • Rana, Mandeep, et al. “Sueño en los niňos: fisiología y actualización de los últimos conocimientos.” MEDICINA (Buenos Aires) 79.Supl III (2019): 25-28.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.