Att sova mycket under graviditeten: Är det normalt?

Graviditeten är en bra tid för kvinnor att ta sömn på större allvar och försöka få bättre vila. Därför bör du inte oroa dig för att du sover mycket under graviditeten.
Att sova mycket under graviditeten: Är det normalt?

Senaste uppdateringen: 25 april, 2019

Blivande mödrar känner sig vanligtvis trötta, varför det är normalt att sova mycket under graviditeten. Om det stämmer in på dig, oroa dig inte. Vi ska berätta allt du behöver veta om detta.

Att vara gravid kan vara en påfrestande upplevelse för en kvinnas kropp. Detta gäller särskilt under första och tredje trimestern. Av denna anledning kommer du att behöva sova mycket under graviditeten och det är ett utmärkt sätt att minska känslomässig stress och fysiskt obehag.

Det är förståeligt att gravida kvinnor behöver mer vila. De kan inte fortsätta med samma mängd sömn som de var vana vid innan de blev gravida.

Generellt bör du sova minst 8 timmar per natt. Det är också väldigt viktigt att vänja sig vid en bestämd sängtid. Detta bidrar till att minska tröttheten och vissa problem i samband med graviditeten.

Trötthet under graviditeten

Spänning och förväntan kring att få barn, liksom rädsla inför moderskapet kan vara stressande. De kan göra att blivande mammor känner sig mer trötta än normalt. Allt detta påverkar deras sömnkvalitet. Därför är det normalt att de sover mycket under graviditeten.

När kvinnor blir gravida är ett av deras första symptom vanligen trötthet. Faktum är att de vanligtvis behöver mer sömn.

Under första trimestern är det vanligt att gravida kvinnor vill sova mer än vanligt. Detta beror på att de har högre nivåer av progesteron. Det hjälper magen att växa och understöder det ökade näringsbehovet hos det växande fostret. Efter första kvartalet brukar de få lite av sin energi tillbaka.

Lyckligtvis förbättras sömnen vanligtvis under andra trimestern. Kvinnor kan ofta sova bättre genom att ligga på sin vänstra sida. Det hjälper också om du utför någon måttligt intensiv träning, men helst inte för nära inpå sänggåendet.

Allteftersom graviditeten fortskrider in i sin tredje trimester börjar blivande mödrar känna sig tröttare igen. Detta kan vara från den fysiska utmattning som orsakas av det växande barnet och dess stress på modern.

Vill sova mycket under graviditeten

Sova mycket under graviditeten – är det normalt?

Generellt sover man mer under graviditeten än annars. Som vi nämnde tidigare behöver många kvinnor mer vila. Det är vanligtvis en blandning av trötthet och nervositet, och flera andra faktorer.

Så om du sover mycket under hela graviditeten, oroa dig inte. Att vara gravid innebär att ta hand om dig själv. Detta inkluderar din kost, hälsosamma vanor, fysisk aktivitet etc.

Det inkluderar också att sova mycket. Lyssna på din kropp och vila mer än vanligt om du känner dig trött. Speciellt under första trimestern behöver din kropp anpassa sig till den energi och de kalorier som barnet behöver när han eller hon utvecklas.

Vi rekommenderar att du frågar din partner om han märker något som är onormalt gällande din sömn. Om han till exempel märker mer snarkningar eller en oroligare sömn. I så fall ska du gå till doktorn eller din barnmorska för att prata om allt som inte är som det ska, så att han eller hon kan hjälpa dig att hitta den bästa behandlingen.

Gravida kvinnor behöver mer vila. De kan inte fortsätta med samma mängd sömn som de klarade sig på innan de blev gravida.

Tips för att sova gott under graviditeten

Under den första och sista fasen av graviditeten kommer du att känna dig mer trött och behöva mer sömn. Trots detta kan du ha svårt att sova vissa nätter.

Sovande kvinna

Om du har problem med att sova, rekommenderar vi att du provar några av dessa tips. De kommer säkert hjälpa dig att få en bättre nattsömn:

  • Koppla av med ett varmt bad på kvällen.
  • Drick inte kaffe eller te efter klockan 14:00.
  • Ät middag minst 2 timmar innan du går och lägger dig.
  • Ta hand om det du behöver innan du lägger dig.
  • Hitta en bekväm sovställning. Vi rekommenderar att du sover på din vänstra sida.
  • Träna och motionera för din mentala och fysiska hälsa.
  • Använd dig av avslappningstekniker.
  • Upprätta ett schema och rutiner så att du håller ungefär samma tider varje dag.

Slutligen, kom ihåg att det att sova mycket under graviditeten är något som inte alla kvinnor kan göra. För vissa kan det vara mycket svårt att få 8 till 10 timmars sömn per natt när de går igenom denna speciella fas i livet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.