7 saker som gravida kvinnor oroar sig över

7 saker som gravida kvinnor oroar sig över
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Alla gravida kvinnor oroar sig för olika saker. När du får nyheten att du kommer att få ett barn förändras hela ditt perspektiv. Du börjar känna dig både nervös inför och angelägen om att äntligen få träffa din lilla.

Gravida kvinnor har en helt unik livsstil som grundar sig i flera fysiska och psykiska faktorer, och det är viktigt att låta din partner veta om något gör dig särskilt rädd eller oroar dig under din graviditet.

Alla gravida kvinnor oroar sig någon gång under graviditeten. De känner bekymmer och rädslor i olika grad och under olika faser. Det här är inte något onormalt som du behöver försöka dölja.

Tvärtom är det faktiskt mycket viktigt att vara ärlig om dina rädslor när du talar med din läkare, din familj och dina vänner. Genom att göra det kan du få värdefulla och relevanta förslag som hjälper dig att ha en hälsosam graviditet.

Vad de flesta gravida kvinnor oroar sig över

1. “Jag kan få missfall”

Det här är en av de största rädslorna bland gravid kvinnor. Men med god läkarvård kommer det med stor sannolikhet inte att hända. Majoriteten av alla graviditeter i hela världen resulterar i friska och krya barn.

Risken för missfall under de första sex veckorna är mindre än 20%.  Efter den åttonde veckan minskar risken till mindre än 5%. Om du får tillräckligt med omsorg och uppmärksamhet under de första veckorna är det mycket troligt att du kommer att kunna fullfölja din graviditet utan problem.

”Graviditeten är en fysiologisk process som innebär förändringar i en kvinnas kropp. Det är viktigt att upprätthålla ett gott psykiskt hälsotillstånd. Om det finns fall av psykiatrisk sjukdom i din familj bör du utvärdera möjligheten att fortsätta med behandlingen eller ändra den för att undvika negativa effekter under graviditeten.”
-Dr. José Mendoza Velásquez–

2. “Jag mår för illa på morgonen”

Om illamående och allmänt obehag på morgonen oroar dig, tänk på att det inte är något allvarligt och att det inte skadar barnet på något sätt. Om du inte har svår uttorkning eller diagnostiserad näringsbrist är det helt normalt, särskilt under de första månaderna av graviditeten.

I många fall kan läkare rekommendera läkemedel som minskar illamåendet och som är helt säkra för barnet.

gravid kvinna oroar sig i soffa

3. “Jag vet inte vad jag ska äta för att ge mitt barn bra näring”

Många gravida kvinnor oroar sig över om de äter bra mat för sitt barn. Den goda nyheten är att det inte är så komplicerat som det kan verka.

Det viktigaste är att ditt matintag är balanserat och att det ger tillräckligt med näringsämnen. Det du behöver mest är fiber, protein, järn, folsyra och vitaminer. Din bebis tar upp alla den näring som hen behöver för att utvecklas ordentligt.

4. “Min stress kan påverka barnet”

Med hormonella förändringar, arbetsliv, familj, trötthet och bekymmer är det praktiskt taget omöjligt att inte känna någon form av stress. Om denna stress bara är tillfällig kommer den inte att skada ditt barn.

Men om din ångest eller depression är allvarlig eller långvarig kan det ha negativa konsekvenser. Din graviditet blir betydligt svårare och i värsta fall kan det leda till en för tidig födsel.

Det bästa är att utföra någon form av fysisk aktivitet eller hobby som hjälper dig att släppa dessa känslor och varva ner.

5. “Jag kommer aldrig att kunna gå ner vikten jag lägger på mig under graviditeten”

Väldigt många gravida kvinnor oroar sig över att inte kunna ta sig tillbaka till vikten de hade innan graviditeten. För att hjälpa dig att göra detta kan du be din läkare att följa din viktuppgång och ge dig rekommendationer under hela graviditeten.

En fördel här är att amning hjälper dig att bränna extra kalorier och gå ner i vikt. Samtidigt är det mycket fördelaktigt för ditt barn och er anknytning.

gravid kvinna oroar sig och håller sig om magen

6. “Förlossningen kommer att vara svår och smärtsam”

Förlossningen är något som de flesta gravida kvinnor oroar sig för, särskilt när det är deras första barn, eller om de har upplevt komplikationer under tidigare graviditeter. När dessa tankar tar över, kom bara ihåg att du redan har uthärdat mycket stark smärta och svåra upplevelser och därför har du styrkan att klara av vad som helst.

Ett bra praktiskt steg är att anmäla dig till förlossningskurser för att lära dig att kontrollera din andning och att vara redo när den stora dagen kommer.

7. “Jag kommer inte att vara en bra mamma”

Det här är en annan vanlig oro som gravida kvinnor kan förlora sömn över. För att rädslan inte ska plåga dig, börja jobba med din självkänsla för att få ett bättre självförtroende.

Ta stöd av din partner och din familj och tänk tidigt på vilka värderingar du vill främja i ditt barns liv. Låt inte din rädsla undergräva den underbara upplevelsen att sätta en ny människa till världen.

Kom slutligen ihåg detta: det är helt normalt att du känner dig orolig över vad som kommer att hända när ditt barn är fött, men låt dig inte överväldigas av dessa bekymmer.

Om du vidtar alla nödvändiga försiktighetsåtgärder under graviditeten kommer förlossningen att gå bra, och du kommer att påbörja ett fantastiskt nytt äventyr i ditt liv!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.