Bekämpa utmattning när du ammar

Om du ammar kan du känna dig mer trött än vanligt. Håll några tips i åtanke för att bekämpa utmattning. I den här artikeln kommer vi att berätta hur du kan göra det.
Bekämpa utmattning när du ammar

Senaste uppdateringen: 17 mars, 2019

Amning är mycket fördelaktigt för nyfödda, eftersom det ger de näringsämnen de behöver för att växa och utvecklas. Det kräver dock mycket energi och får ofta mammorna att bli utmattade. Lyckligtvis finns det många sätt att bekämpa utmattning vid amning. I den här artikeln visar vi hur.

Amning får många kvinnor att känna sig trötta och svaga. Men i de flesta fall försvinner det av sig själv efter några veckor. Dessutom är det helt normalt.

Hur man kan bekämpa utmattning när man ammar

1. Ät en bra kost

Korrekt näring är ett av de bästa sätten att bekämpa utmattning vid amning. Du kan öka din energi genom att få i dig de näringsämnen din kropp behöver.

Försök att få med mycket protein i din kost så att du känner dig full av energi. Enkla förändringar i din dagliga diet kan vara till stor hjälp för att få dig att känna dig mer energisk.

Lägg till magert kött, fisk, mjölk, ost eller baljväxter för att få i dig mer protein. Mat som är rik på fiber kan också öka känslan av att ha energi. Detta beror på att det tar längre tid att smälta sådan mat, vilket gör att du känner dig mätt och stark.

På samma sätt hjälper det att äta mat rik på järn. Att ha järnbrist, eller anemi, kan göra dig ännu mer trött.

Sovande kvinna

2. Sov mer

Ända sedan barnet fötts, sover du vanligtvis mindre än du brukar. Ibland behöver din baby äta på natten, och det stör din sömn. Detta kan också orsaka utmattning.

Om du känner dig väldigt trött när du ammar, är en av de väsentliga åtgärderna att sova mer. Det kan vara svårt att få tillräckligt med sömn när ditt barn vaknar på natten och gråter. Att sova är dock ett bra sätt att bekämpa utmattning och fylla på din energi.

Försök att sova 7-8 timmar på natten om det är möjligt. Du kan också ta en tupplur när din baby sover under dagen. Du kan också be din familj att hjälpa till att ta hand om ditt barn när du känner dig särskilt utmattad.

Amning kräver mycket energi och gör att mamman känner sig trött.

3. Drick mycket vatten

Å andra sidan måste du få i dig mycket vätska under amningen för att undvika uttorktning. Det hjälper dig att behålla din energi. Uttorkning kan göra att du känner dig trött och gör det svårare för kroppen att fungera under hela dagen.

Vi rekommenderar också att du tar ett glas vatten med dig när du sätter dig ner för att amma din baby. Du kan även dricka vatten mellan matningarna.

Se till att du alltid har en flaska vatten med dig. Det är viktigt att vara dricka hela dagen.

4. Träna

Trots att det kan tyckas motsägelsefullt kan träning hjälpa till att bekämpa utmattning vid amning.

När du tränar producerar du endorfiner som gör att du känner dig bättre och får mer energi. Dessutom ökar fysisk aktivitet syrehalterna i blodet.

Men börja bara träna en sport när din läkare ger dig godkännande att göra det. Det betyder att din kropp måste vara 100% återhämtad från förlossningen.

Som om det inte var tillräckligt, kan du träna din kropp så att du får tillbaka din figur från innan graviditeten.

Spädbarn ammar

5. Ta hand om dig själv – kanske viktigast av allt för att bekämpa utmattning

Slutligen måste du ta hand om dig själv för att bekämpa utmattning när du ammar. I så fall glöm inte att gå på alla rutinmässiga hälsokontroller. Det är också viktigt att få den läkarvård som du behöver.

Om du känner dig trött, kan du du be din läkare att kontrollera dig för vissa åkommor. Anemi, sköldkörtelproblem och andra medicinska problem kan drabba dig efter det att din baby är född. Det är viktigt att ta reda på om du har någon av dessa problem.

Glöm heller inte bort dina emotionella behov. Efter förlossningen kan du känna dig lite deprimerad och utmattad. Glöm inte att ta hjälp av på din familj och få professionell hjälp. Det är normalt för nya mammor att drabbas av detta.

Slutligen kom ihåg att om du fortfarande känner dig trött efter att ha gjort dessa förändringar, så tveka inta att fråga din läkare. Din läkare kan överväga eventuella behandlingar för att kontrollera dina symtom och öka din energi.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Andrade, D. Parada, B. “Fatiga Postparto: revisión de la literatura” Rev. chil. obstet. ginecol. vol.83 no.2 Santiago abr. 2018
  • Mansur, J.L “Vitamina D en pediatría, embarazo y lactancia” Arch. argent. pediatr. vol.116 no.4 Buenos Aires ago. 2018
  • Figueroa, D; Beltrán-Montoya, J; Espino, S et al “Consumo de agua en el embarazo y lactancia”Acta Pediatr Mex 2013; 34 (2)
  • Quevedo, B; Bernal, S; Paños, R et al “Influencia de la fatiga postparto sobre el tipo de alimentación en el primer mes de vida”  NURE investigación: Revista Científica de enfermería, ISSN-e 1697-218X, Vol. 12, Nº. 75, 2015

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.