Fördelar och nackdelar med att amma

Fördelar och nackdelar med att amma

Senaste uppdateringen: 15 oktober, 2018

Att amma är grundläggande för barn och ett mycket viktigt beslut när det gäller deras hälsa. Därför diskuterar vi några av fördelarna och nackdelarna nedan.

American Academy of Pediatrics (AAP), American Medical Association (AMA), American Dietetic Association (ADA) och Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar bröstmjölk som den bästa kosten för spädbarn. Den hjälper till att motverka infektioner, förhindra allergier och skydda mot flera kroniska sjukdomar.

Men allt har fördelar och nackdelar. Fortsätt läsa för att bekanta dig med några av fördelarna och nackdelarna med att amma.

Att amma är bra för din bebis

Bröstmjölk har många positiva effekter när det kommer till barns kost. Det här kan inte rekommenderas högt nog och kan praktiskt taget vara avgörande för deras hälsa.

Bland de många positiva egenskaperna hos bröstmjölk:

  1. Den är det bästa näringsmässiga alternativet för spädbarn. Vissa experter anser att bröstmjölk är det bästa alternativet för våra barn för att få i sig näringsämnen.
  2. Den hjälper till att bekämpa infektioner och andra sjukdomar. Ammade barn får färre infektioner eftersom bröstmjölk stärker deras immunförsvar. Detta bidrar också till att minska infektioner, såsom öroninflammationer, diarré, luftvägsinfektioner och hjärnhinneinflammation.
  3. Den är väldigt näringsrik och förbättrar matsmältningen. Spädbarn som får bröstmjölk har mindre svårigheter med matsmältning, och det har också många vitaminer och mineraler som nyfödda behöver.
  4. Bröstmjölk har olika smaker. Eftersom vi äter olika livsmedel under hela dagen för att producera bröstmjölk tenderar den att ha olika smaker, så barnet introduceras för olika smakupplevelser.
  5. Några studier tyder på att bröstmjölk ger smartare barn. Barn som fått bröstmjölk fick lite högre poäng i intelligenstester än de som matats med ersättning.
  6. Amning är också till nytta för mamman. Om en mamma matar sin bebis med sin bröstmjölk, kommer hon att göra sig av med många kalorier, känna sig mer självsäker och enligt vissa studier kommer hon även att löpa en minskad risk för bröstcancer.
  7. Amning stärker anknytningen mellan mor och barn. Vissa mammor säger att hudkontakten hjälper till att skapa en speciell anknytning med hennes lilla.
Bebis

Att amma har också några nackdelar

Även om bröstmjölk har många viktiga fördelar, har den också dåliga sidor. Här är några nackdelar med att amma:

  1. Det kan göra lite ont och vara obehagligt. Amning kan orsaka obehag i början eftersom mamman kan känna lite smärta när barnet suger. Denna smärta bör inte vara längre än någon minut vid varje matning, men om smärtan är konstant och inte lugnar ner sig, kan det vara en infektion.
  2. Mödrar måste äta en god kost när de ammar. Till exempel bör ammande mödrar inte äta insjöfisk som är rik på kvicksilver.
  3. Mödrarna får mindre flexibla scheman. Om du inte måste amma ditt barn hela tiden kan du lämna ditt barn med din partner eller en släkting med en flaska och det kan matas utan problem.
  4. Mer frekventa matningar. Spädbarn som brukar dricka ersättning kräver färre matningar eftersom ersättningen är mindre lättsmält än bröstmjölk.
  5. Mödrar måste vara uppmärksamma på vad de äter. Om du inte ammar din bebis, behöver du inte oroa dig särskilt mycket över det.
Att amma

Moderlig kärlek är alltid bra, men den blir sublim när den blandas med beundran för det älskade barnet.

-Angel Ganivet-

Några rekommendationer

  1. Mödrar rekommenderas att fortsätta amma tills barnet är minst 12 månader, men kan fortsätta ännu längre om de önskar.
  2. Ersättning är också ett hälsosamt alternativ. Det förser spädbarn med de näringsämnen som de behöver för att växa sig starka och friska.
  3. Fatta ditt eget beslut om huruvida du ska amma din bebis. Det är ett mycket personligt val, och det är viktigt att överväga fördelar och nackdelar med amning.

Som vi diskuterat tidigare bör beslutet att amma ditt barn främst vara ditt. Det viktiga är att vara informerad och bestämma sig själv för vad som är bäst för ditt barns hälsa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Jost T., Lacroix C., Braegger C., Chassard C., Impact of human milk bacteria and oligosaccharides on neonatal gut microbiota establishment and gut health. Nutr Rev, 2015. 73 (7): 426-37.
  • Plaza Díaz J., Fontana L., Gil A., Human milk oligosaccharides and immune system develpment. Nutrients, 2018.
  • May PA., Hasken JM., Blankeship J., Marais AS., et al., Breastfeeding and maternal alcohol use: prevalence and effects on child outcomes and fetal alcohol spectrum disorders. Reprod Toxicol, 2016.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.