Lustgas som smärtlindring vid förlossning

Lustgas som smärtlindring vid förlossning

Senaste uppdateringen: 11 februari, 2019

Har du sett den ökända “skrattgasen” i filmer eller tecknade serier? Det är lustgas, och den används sedan ett antal år tillbaka som smärtlindring vid förlossning.

Det slående är att resultaten verkar vara positiva. Vi kommer att berätta mer om den här speciella tekniken nedan.

Länder som Kanada, Storbritannien, Finland, Sverige och Australien använder vanligtvis den här gasen för att bedöva kvinnor under förlossningsarbetet.

Lustgas har en milt söt smak och en låg giftighet. För de här tillfällena så är den dessutom utblandad med 50% syre; den här blandningen säljs under namnet Entonox.

Vilka är effekterna av lustgas?

När lustgas används för smärtlindring, neutraliserar den smärtimpulserna i hjärnan.

Gasens tidigaste användning inom det medicinska fältet var vid tandutdragningar. Den smärtan har naturligtvis inte så mycket gemensamt med smärtan vid en förlossning.

I princip är effekten att kvinnan upplever lite yrsel och avslappning. Även om smärtan fortfarande känns så ger gasen en känsla av lättnad och kontroll över smärtan.

Generellt används den som ensamt smärtstillande medel. Jämfört med epiduralbedövning, är dess effekt något svagare när det kommer till smärtlindring.

Fördelar med lustgas som smärtlindring vid förlossning

Även om man i vissa länder, som till exempel USA, har ifrågasatt och till och med förbjudit användningen av lustgas på en del håll, så har gasen också fördelar:

 • Den verkar snabbt. Eftersom den inte löser sig i blod eller vävnader så ger den en snabb bedövning.
 • Den försvinner snabbt. Detta sker framförallt genom lungorna, även om en minimal mängd också avgår genom huden. Tiden det tar för gasen att lämna kroppen är cirka två minuter.
Lustgas som används vid förlossning.
 • Den påverkar inte fostret eller mamman. Det är också bevisat att den inte har någon negativ effekt på laktationen, och den försvagar inte heller livmoderns sammandragningar.
 • Den är lätt att ge. Sköterskan sätter en mask på mamman, och på några sekunder är gasen inne i lungorna. Det är också kvinnan själv som bestämmer över doseringen.
 • Den ger en känsla av naturlig förlossning. De som har använt den betonar att lustgas gör förlossningen mer naturlig än om man använder epidural. Även om man känner smärtan lite mer så förlorar man inte känseln eller kontrollen i underkroppen.
 • Den är billigare än epidural.

“Förlossningen är den enda typen av “blind date” där du vet med säkerhet att du kommer att möta ditt livs kärlek.”

-Anonym-

Hur används lustgasen?

Det speciella med den här metoden är att det är mamman själv som inhalerar. Hur går det till?

När man har satt på masken, och beroende på tilldelningsfas, så kommer kvinnan att andas mer eller mindre djupt, samtidigt som hon också följer sköterskans eller barnmorskans instruktioner.

Inför varje sammandragning så andas hon in djupt och långsamt. Eftersom det vanligtvis tar cirka 30 sekunder för gasen att få effekt så sammanfaller det oftast med tidpunkten då smärtan är som störst. När effekten avklingar så har också sammandragningen upphört.

Det här är grunden för hur lustgasen används: det gäller att synka den maximala smärtstillande effekten med den maximala smärtan av sammandragningen. Efter ett par försök, lyckas mamman oftast med detta.

Kvinna tas om hand inför förlossningen.

Nackdelar med lustgas

Den första nackdelen har att göra med smärtans intensitet. I och med att gasen är smärtlindrande men inte bedövande så minskar den smärtan men tar inte bort den helt.

Om det blir outhärdligt så bör kvinnan ta till andra, mer kraftfulla metoder.

En annan nackdel är att den ofta orsakar illamående. Ibland kan det här bli väldigt besvärande. Det händer mellan 25 och 30 procent av gångerna då gasen används vid förlossning.

Slutligen, och i betydligt mindre omfattning, kan andra bieffekter också förekomma:

 • Torr mun
 • Dåsighet
 • Ringande i öronen
 • Minnesförändringar
 • En stickande känsla
 • En känsla av eufori

Självklart finns det också fall då man bör eller måste avstå från att använda lustgas. Det här gäller när mamman lider av lungproblem eller intrakraniell hypertension. Det här förekommer dock inte särskilt ofta.

Sammanfattningsvis kan man säga att lustgas är en säker metod för kvinnor som väljer att använda den. Till syvende och sist är det ett individuellt val: alla upplever inte smärta på samma sätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Chen SR., Jin XG., Pan HL., Endogenous nitric oxide inhibits spinal NMDA receptor activity and pain hypersensitivity induced by nerve injury. Neuropharmacology, 2017. 125: 156-165.
 • Shah K., Murphy C., Nitrous oxide toxicity: case files of the carolinas medical center medical toxicology fellowship. J Med Toxicol, 2019. 15 (4): 299-303.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.