Sätt att underlätta förlossningen

Sätt att underlätta förlossningen

Skriven av Gladys González

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

I takt med att datumet för födseln närmar sig kan det vara bra att läsa på om tips och rekommendationer för att underlätta förlossningen.

Det bästa är att dela upp processen i tre skeden (innan, under och efter sammandragningarna), där varje fas har sina egna tips. Att räkna ut hur lång tid förlossningen kommer ta är dock svårt, eftersom varje kvinna är unik.

Ytterligare faktorer som kan påverka hur lång tid det tar inkluderar bebisens storlek och position. Intensiteten och hur ofta sammandragningarna kommer spelar också roll.

Aktiv förlossning anses vara den aktiva födseln, men man kan ha flera timmar av sammandragningar innan denna fas är över. Varje graviditet ter sig annorlunda.

Nedan hittar du tips och rekommendationer för att hjälpa dig underlätta förlossningen. Notera dock att de endast gäller “vanliga” förlossningar.

Innan förlossningen

Här är några rekommendationer för en snabbare och mindre smärtsam förlossning. Försök att träna lite så länge graviditeten tillåter.

Se även till att följa en balanserad kost med gott om vatten (minst åtta glas om dagen). Sov också minst åtta timmar per dygn.

Gravid kvinna

Bild från Teresa Rodríguez

  • Fysisk aktivitet: träning för gravida kvinnor leder ofta till korta, odramatiska förlossningar. Det beror på den konstanta stimulansen av livmoderhalsen. Bra övningar inkluderar kegelövningar, pilates, yoga, simning, promenader eller sexuell aktivitet. Dessa kommer underlätta förlossningen.
  • En balanserad kost: att äta bra kan förebygga ytterligare komplikationer under förlossningen. Hänge dig till att äta frukt och grönsaker (se till att de är mogna och tvätta dem ordentligt). Tillaga magert kött, helst grillat, och drick minst en liter vatten dagligen för att hålla vätskebalansen.
  • Vila: att sova minst åtta timmar om dygnet är bra för att främja bebisens utveckling och förebygga humörsvängningar. Att sova minskar naturligt ångest och dämpar utsöndring av hormoner. Det hjälper din kropp att vara förberedd på den efterlängtade bebisens ankomst.

Tips under sammandragningarna för att underlätta förlossningen

  • Lyssna på musik eller se på en film så att timmarna går snabbare och blir lite mer underhållande.
  • Att ta en varm dusch gör musklerna avslappnade, lindrar obehag från sammandragningar och hjälper till att underlätta förlossningen.
  • Att stretcha kan lindra spänningar och matsug.
  • Att stimulera bröstvårtorna kan leda till utsöndring av hormonet oxytocin. Det leder till sammandragningar i livmodern.
  • Långsam andning hjälper dig i avslappningsprocessen. Det kommer i sin tur låta dig slappna av, trots intensiva sammandragningar.
  • En massage kan utöver att vara avslappnande även utsöndra endorfin.
  • Att välja rätt sällskap, oavsett om det är en partner eller släkting, har visat sig ge stöd och en snabbare förlossning.
Gravid kvinna med partner

Bild från David Martín

Det är rekommenderat att varje gravid kvinna har stöd från sin partner och familjemedlemmar under födseln. Hjälp från läkarna såväl som dina närstående kommer göra processen mycket mer uthärdlig och behaglig.

Efter sammandragningarna

När själva förlossningen väl börjar ska du balansera höfterna och luta dig framåt. Det kan stabilt skjuta ut bebisen för att underlätta förlossningen. Att göra det kombinerat med kontrollerad andning kan göra det lättare för bebisen att födas.

Avslutningsvis kommer medvetenhet om vad som sker lugna din ångest. Tveka inte att be läkaren förklara vad som händer under processen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.