Hur kan pappor förbereda sig inför förlossningen?

Tanken att bara kvinnor behöver förbereda sig inför förlossningen hör hemma i det förflutna. Pappor behöver också vara fysiskt och mentalt redo för sitt barns födelse.
Hur kan pappor förbereda sig inför förlossningen?
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 05 november, 2019

Ja, pappor behöver också förbereda sig inför förlossningen, både för sin egen skull och för den blivande mamman.

Vanorna och rutinerna har förändrats och numer är det vanligt att pappor kan stanna i förlossningsrummet.

Så till alla blivande pappor har vi här sammanställt hur man förbereder sig för att kunna njuta fullt ut av det livslånga äventyret att vara pappa.

Hur kan pappor förbereda sig inför förlossningen?

Det är uppenbart att pappor också behöver förbereda sig inför förlossningen och hjälpa mamman att hantera denna svåra men underbara händelse. Din roll börjar från det ögonblick du upptäcker att din partner är gravid.

Det finns dock många sätt att förbereda sig inför födseln och vara stödjande på olika sätt. Bland dessa betonar vi följande:

Träna och ta hand om din hälsa

Faderskap skrämmer en stor majoritet av män. Livet är på väg att förändras, och de vet inte riktigt hur de ska hantera det. Om tanken skrämmer dig, kanalisera din rädsla genom att träna och fokusera på att göra dig av med dina negativa känslor så att du inte för dem vidare till din partner.

Även om du inte bär barnet inom dig är det viktigt att du äter en balanserad kost. Du bör även undvika att röka och dricka för mycket alkohol.

Om din partner befinner sig i befruktningsstadiet, gå till din doktor och gör en komplett hälsoundersökning. En hälsosamma livsstil för både dig och din partner hjälper till att föra en frisk och stark bebis till världen.

man och gravid kvinna skriver i bok

Prata med din partner

Det är viktigt att ni båda delar era rädslor, känslor, bekymmer och tankar. På så sätt kan ni bygga ett starkt och hälsosamt nytt sätt att leva. En livsstil som förstärker ert självförtroende för att uppfostra ert barn.

Delta i kurser och klasser för att förbereda er inför förlossningen

Att veta hur en förlossning går till bidrar till att skapa ett starkare band mellan dig och din partner. Det knyter även an dig till ditt framtida barn. Tack vare dessa kurser lär du dig om graviditetens fysiologi och hur du tar hand om ditt nyfödda barn.

Du kommer också i kontakt med andra i samma situation som du. Det kan göra dig lugnare att dela med dig av dina åsikter och tankar med andra som förstår din situation.

En annan viktig praxis är att följa med på de medicinska kontrollerna och undersökningarna med din partner. Under dessa besök kan du se barnet genom ultraljud och lyssna på hans eller hennes hjärtslag. Du vill inte missa det, eller hur?

Packa BB-väskan

När förlossningsdatumet närmar sig bör du hjälpa din partner att packa BB-väskan; ta hjälp av den information ni nu har fått.

Av uppenbara skäl kommer din partner troligen vara trött och kanske ha ont, så det är viktigt att du finns till hands och kan hjälpa till. Om ni har gjort allt i tidigare punkter kommer det hjälpa dig att sympatisera med hennes känslor och situation.

man stöttar gravid kvinna när hon gör övningar

Tiden för förlossningen har anlänt: Vad ska du göra?

Det är viktigt att påpeka att även om ni båda kan göra alla förberedelser i världen finns det omständigheter som ni varken kan förhindra eller förutspå.

Förberedelserna kommer dock hjälpa er att möta situationen med mycket mer integritet och förmåga att handla på rätt sätt.

  • Lyssna på din partner och hjälp henne att hantera sin stress och oro. Kanske innebär det att du tillkallar medicinsk personal eller reagerar på humörförändringar eller känslomässiga förändringar. Och framförallt måste du vara uppmärksam på hennes känslor och visa henne empati.
  • Stör inte den medicinska personalen och erbjud dig att hjälpa till genom enkla handlingar som att hålla din partner i handen.
  • Se till att du vet var du kan hitta allt ni behöver. Det kan gälla kläder till barnet och mamman, lakan, filtar och annat.

Sammanfattningsvis behöver pappor också förbereda sig inför förlossningen. Gör dig redo att under nästan nio månader erbjuda hjälp och involvera dig i allt som följer med graviditeten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cantero, A., Fiuri, L., Furfaro, K., Jankovic, M. P., Llompart, V., & San Martín, M. E. (2010). Acompañamiento en sala de partos: regla o excepción. Rev. Hosp. Matern. Infant. Ramon Sarda
  • Soediono, B. (1989). Técnicas psicoprofilacticas de preparación para el parto, percepción de mujeres atendidas en la maternidad del hospital Paillaco entre septimebre 2007 y feberero 2008. Journal of Chemical Information and Modeling. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
  • Villalón, H., Toro, R., Riesco, I., Pinto, M., & Silva, C. (2014). Participación paterna en la experiencia del parto. Revista chilena de pediatría, 85(5), 554-560. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0370-41062014000500005&script=sci_arttext
  • Abad, M. L., Martos, J. S., Cazalilla, M. C. G., Chica, A. B., Rivera, M. D. C. O., Guijosa, A. B. R., & Lorite, M. P. G. (1999). El padre en la experiencia del parto: valoración del acompañamiento a su pareja. Revista de Enfermería, (10), 5-11. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6612216
  • Serrano, M. M., Torres, C. U., & Hoga, L. A. (2018). Padre preparado y comprometido en su rol de acompañante durante el proceso de parto. Aquichan, 18(4), 415-425. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7004529

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.