Hur din kropp förändras efter en förlossning

Hur din kropp förändras efter en förlossning

Skriven av Gladys González

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Från dagen du får reda på att du ska bli mamma har din kropp redan börjat förändras. Kanske inte så märkbart, men med tiden kommer det bli mer tydligt. Skulle du vilja veta mer om hur din kropp förändras efter en förlossning?

En graviditet är en av de största gåvorna en kvinna kan vara med om. Du drömmer om ditt barns händer, fötter, ansikte, ögon och till och med hur de kommer gråta ända tills den speciella stunden när du äntligen får hålla barnet i dina armar. Du glömmer helt bort ditt eget utseende.

Men så fort det nya livet blivit rutin kommer det komma svåra stunder. Såsom att känna dig trött eller att titta dig själv i spegeln och inse att du har genomgått betydande fysiska förändringar som kan påverka din självkänsla och därmed din sinnesstämning.

Men oroa dig inte. I den här artikeln kommer vi att analysera hur kroppen förändras efter en förlossning. Vi kommer även ge dig några rekommendationer för hur du kan få tillbaka kroppen du var van vid innan du blev gravid.

Det finns kvinnor som håller ett öga på sin figur både före, under och efter en graviditet. De har en hälsosam och aktiv livsstil. Därför kommer de heller inte uppleva en så drastisk förändring i kroppen efter förlossningen.

Oavsett vad ändras kroppen lika mycket, men det som är viktigt att förstå är varför vissa delar av din kropp återgår till det normala på egen hand och varför andra kräver lite mer ansträngning.

Hur din kropp förändras efter en förlossning

Hudbristningar

Att bli mamma förändrar dig helt, inifrån och ut, till det bättre. Njut av din lilla och lär dig hur din kropp förändras på kort och lång sikt efter förlossningen:

  • Den mest märkbara skillnaden är storleksökningen av livmodern, då den växer till nästan 7 gånger sin normala storlek. Det är på grund av de system som hjälper barnet att utvecklas, vilka tar upp det största utrymmet (navelsträngen och placentan). Livmodern kommer återgå till sin normala storlek efter förlossningen inom 6 veckor.
  • Nästa förändring kanske inte är så kännbar; det har att göra med förflyttningen av dina organ. Livmodern ökar i storlek och din bebis växer och strävar efter bekvämlighet i livmodern. Det medför att dina organ kan förflyttas något.
  • Kanske är den förändring som är svårast att acceptera att du kan få oönskade bristningar på huden på grund av töjningen och pigmenteringen. Den förändringen är svår att få ogjord när du väl fått dina bristningar, men det finns bra förebyggande åtgärder och effektiva behandlingar för att minska deras synlighet.
  • Normalt sett när du haft en naturlig förlossning tenderar ditt bäckenbotten att bli lite “slappt”. För det här är det rekommenderat att göra en övning som går ut på att spänna och släppa på urinblåsan varje gång du är på toaletten. Efter en väldigt kort tid kommer det återgå till det normala.
  • En naturlig förlossning, vanligen kallad “vaginal förlossning”, kan leda till att de inre vävnaderna expanderas, och det kan göra det svårare att njuta av sexuell stimulans. Dessutom blir vaginan mindre tight. Det beror på storleken på bebisen och du kan även fråga din läkare hur du kan förhindra det.

Efter förlossningen: Den bästa tiden i ditt liv

Efter förlossningen

Att oroa sig för hur kroppen kommer förändras efter en förlossning kan vara stressande. Ofta vet du inte vilka förändringar som faktiskt är permanenta. Men så snart du har all information kan du vidta åtgärder för att förbättra din kropp.

Oavsett om du är noggrann med vad du äter och försöker att kontrollera din viktökning varje månad är vissa förändringar utom din kontroll. Du måste bara slappna av, ha tålamod och förstå att du har gett liv åt en annan varelse. Det är värt alla förändringar som din kropp får vara med om.

Det viktigaste att komma ihåg genom hela processen är att när bebisen väl är född kan du behöva ta vissa steg mot att återgå till den kroppsform du hade innan graviditeten. Men sätt inte allt för stor press på dig själv.

Kom ihåg att det bästa med en graviditet är att kunna uppleva den till fullo. När du sedan kommer få hålla i din bebis som är frisk och stark i dina armar kommer det finnas mycket tid att ägna åt dig själv och att se ut som du vill.

Kom ihåg: Nyckeln till att fullfölja dina mål är att ha tålamod utan att förlora fokus. 


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.