Graviditetsvecka 35: Vad du kan förvänta dig

Vet du vad som händer under den 35:e graviditetsveckan? Denna period är viktig för att fostret ska utvecklas korrekt och för din egen hälsa. Att veta vad du kan förvänta dig under denna period kan vara fördelaktigt för din sinnesro.
Graviditetsvecka 35: Vad du kan förvänta dig

Senaste uppdateringen: 16 juni, 2021

Graviditetsvecka 35 kännetecknas av accelererad tillväxt i både barnets vikt och storlek. Detta beror delvis på ökningen av fett under huden, vilket hjälper till att reglera ditt barns kroppstemperatur.

Under denna period bör du vara mer uppmärksam på dina läkarkontroller och se till att du är beredd, i det fall du skulle behöva föda tidigare än förväntat. I dessa fall finns det viktig information kring för tidig födelse som kan vara bra att känna till.

Min bebis: Graviditetsvecka 35

undersökning under graviditetsvecka 35

Under denna vecka träder barnet in i en process för snabb tillväxt när det gäller vikt och längd. Barnet är nu vanligen cirka 35 centimeter och väger cirka 2,4 kg. Om du upprätthåller en hälsosam livsstil är chanserna stora att han eller hon fortsätter att växa stadigt.

Vet du vad subkutant fett är? Ett annat ord för detta är underhudsfett, och är något som alla människor behöver för en väl reglerad kroppstemperatur. Detta är också mycket viktigt för ditt barns första upplevelse av världen utanför magen. Denna värld kan upplevas ganska kall för nyfödda. Under graviditetsvecka 35 kommer fostret att ha mer av denna vävnad, vilket delvis förklarar viktökningen.

När utrymmet inuti livmodern blir mindre och mindre för fostret, kommer dess rörelser sannolikt att bli mer abrupta och kraftfulla. Detta är inte någonting du behöver känna oro inför, eftersom detta är normalt de under graviditetens sista veckor. I stället bör du njuta av det fantastiska i att känna att ditt barn rör sig.

Lungutveckling går hand i hand med produktionen av ett ämne som kallas tensider, som är spridda i små strukturer som kallas alveoler.

Denna produktion ökar under de sista veckorna av graviditeten, men vid för tidig förlossning kan vissa nyfödda uppleva andningssvårigheter. Vi ska diskutera detta närmare nedan.

Hur ska jag förvänta mig att känna mig under graviditetsvecka 35?

De typiska symtom du upplevt under de senaste veckorna kan återkomma och till och med bli intensivare. Dessa är bland annat illamående, kräkningar, sömnlöshet och smärta i ländryggen.

Det är inte ovanligt att även oro är ett vanligt inslag i olika aspekter av ditt liv. Detta kan göra att några av de vanligaste fysiska symtomen under sista trimestern känns ännu värre. Om du har svårt att hantera detta och det påverkar ditt dagliga liv, bör du tala med din läkare.

Måste man träffa en läkare under graviditetsvecka 35?

Om du har varit i kontakt med en barnavårdscentral är det troligt att din läkare har planerat ett möte för den här veckan. Var noga med att ta alla prover din läkare begär, till exempel serologi för att undersöka vissa infektionssjukdomar eller urinprov.

Kan kejsarsnitt vara aktuellt?

Detta beror på din individuella situation, och påverkande faktorer är bland annat:

  • Du har tidigare gjort kejsarsnitt
  • Barnet ligger i en olämplig position för förlossning
  • Du eller barnet har någon viss sjukdom

Om detta är något som blir aktuellt för dig, kommer du och din läkare att bestämma vilket datum som är lämpligast för ett kejsarsnitt samt göra alla nödvändiga förberedelser för detta så att ni är redo när det blir dags.

kejsarsnitt kan bli aktuellt

Graviditetsvecka 35: vad är förtidsbörd?

Om du har regelbundna, smärtsamma sammandragningar mellan vecka 20 och 37 är det troligt att barnet kommer att födas tidigt. Detta innebär vissa risker, men det betyder inte alltid att det kommer att leda till problem i framtiden.

De vanligaste symtomen, förutom sammandragningar, är utvisning av ett slemämne som åtföljs av en blödning, utvisning av fostervatten på grund av att fosterhinnan brister för tidigt samt buksmärta och ländryggssmärta.

Ibland kan detta inträffa utan en specifik orsak, följande situationer kan göra att det inträffar:

  • Infektioner (såsom pyelonefrit eller blindtarmsinflammation)
  • Flerbarnsbörd
  • Ökning av fostervätska (polyhydramnios)
  • Medfödda defekter hos fostret

Om du har haft upprepade infektioner under graviditeten, tagit vissa läkemedel eller har anatomiska förändringar i livmoderhalsen kan detta leda till förtidsbörd enligt amerikanska Mayokliniken.

Vad bör man förvänta sig vid förtidsbörd?

Även om det är ovanligt ska vi ändå ge dig några fakta om förtidsbörd så att du vet vad du kan förvänta dig om detta skulle bli aktuellt för dig:

  • För tidigt födda behöver ofta sjukhusvistelse på en neonatal intensivvårdsavdelning, men i en stor del av fallen uppvisar dessa spädbarn inga problem.
  • Beroende på orsak finns sannolikheten för att ett kejsarsnitt blir aktuellt.
  • Din läkare kan i så fall ordinera vissa mediciner under graviditetsvecka 35 för att förbereda ditt barns lungor för denna typ av födsel.

Om du har upplevt symtom bör du omedelbart åka till sjukhuset för att få förlossningsvård. Helst det sjukhus där du planerar att föda.

Vanliga frågor om graviditetsvecka 35

Har du fortfarande en massa frågor som snurrar? Vi svarar på några av de vanligaste frågorna nedan:

1. Det läcker ut lite urin när jag hostar eller skrattar, är det normalt?

Ja. Kom ihåg att barnet nu växer i snabbare takt och att livmodern hela tiden trycker på blåsan. Fysisk ansträngning kan orsaka att lite urin läcker ut, men detta innebär inga problem.

2 Hur vet man skillnaden mellan verkliga och falska sammandragningar?

Falska sammandragningar (även kallade Braxton-Hicks) kännetecknas av att de är sporadiska och smärtfria. Du har förmodligen upplevt dessa de senaste veckorna.

Å andra sidan är verkliga sammandragningar smärtsamma, regelbundna och varar vanligtvis mellan en och två minuter, med en lika lång tidsperiod mellan varje sammandragning.

Du är på sluttampen!

Vi är säkra på att du är sprängfylld av förväntan och spänning just nu. Det bästa du kan göra är att njuta av samvaron med din partner, familj och dina vänner medan du väntar på ankomsten av det nya livet.

Det kan vara roligt att dokumentera dina upplevelser genom att skriva, fotografera eller även filma för att lättare komma ihåg denna period i framtiden. Kom ihåg att gå på alla dina planerade läkarbesök och att äta en hälsosam kost!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Maldonado-Durán M, et al. Cambios fisiológicos y emocionales durante el embarazo normal y la conducta del feto. Perinatol Reprod Hum 2008;22:5-14.
  • Schapira I. Características del desarrollo humano perinatal. Un método para la evaluación del sistema nervioso joven. Rev Hosp Mat Inf Ramón Sardá 2004;23(2):59-69.
  • López-Maya, L., Lina-Manjarrez, F. Prevención de hipotensión supina en la embarazada sometida a cesárea bajo BPD precarga contra carga rápida. Volumen 31, No. 1, enero-marzo 2008.
  • Albinagorta Olórtegui, Roberto, & Miranda Tapia, Madeleyner. (2015). Actualización en la evaluación de la madurez pulmonar fetal por ultrasonido. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia, 61(4), 433-438. Recuperado en 29 de mayo de 2021, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2304-51322015000400014&lng=es&tlng=es.
  • Oviedo G. JM. Varices en las embarazadas. Rev. Colomb. Obstet. Ginecol. [Internet]. 31 de diciembre de 1958 [citado 29 de mayo de 2021];9(6):547-68. Disponible en: https://revista.fecolsog.org/index.php/rcog/article/view/2045
  • Gorbea, V., Navarri, K., Escobar, L., Rodríguez, S.Prevalencia de incontinencia urinaria en mujeres embarazadas con atención prenatal en el Instituto Nacional de Perinatología Isidro Espinosa de los Reyes. Ginecol Obstet Mex 2011;79(9):527-532.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.