8 tidiga tecken på att förlossningen har startat

8 tidiga tecken på att förlossningen har startat

Senaste uppdateringen: 13 september, 2019

Tidiga tecken på att förlossningen har startat är inte alltid självklara. De sista veckorna av graviditeten kan präglas av “falska alarm”, och det är inte alltid lätt att skilja graviditetssymptom från tecken på en stundande förlossning. Men det finns vissa tecken att hålla utkik efter som visar att en kvinnas kropp förbereder sig och att barnets ankomst inte är långt borta.

Alla kvinnor visar inte samma tecken med samma intensitet. I själva verket kan kvinnor i vissa fall helt missa tecknen eller missförstå dem.

De tidiga tecknen börjar inte vid ett förutbestämt ögonblick och varar inte heller en bestämd tid. I själva verket upplever alla kvinnor dem på olika sätt. Förlossningens första fas kan på samma sätt vara i allt från några timmar upp till en eller två veckor.

Tidiga tecken på att förlossningen har startat

Det är omöjligt att förutse det exakta ögonblicket då det tidiga värkarbetet börjar, men det är ändå viktigt att förstå förändringarna som kroppen går igenom för att undvika förvirring och lindra ångest:

1. Fler och smärtsammare förvärkar

Förvärkarna, det vill säga värkarna som kommer innan själva förlossningsvärkarna, blir skarpare och kommer oftare när barnets ankomst närmar sig. Dock är sammandragningarna oregelbundna under den tidiga fasen.

De kan dyka upp så ofta som var 10:e eller 20:e minut, och därför misstar blivande mödrar ofta dem för riktiga värkar. Men förvärkar blir inte mer intensiva, och de försvinner efter lite vila. Det är så du vet att sammandragningarna är en del av kroppens förberedelser och inte själva förlossningen.

illustration av fullgånget foster i livmodern

2. Barnet sjunker djupare ner och fixeras i bäckenet

Barnets huvud börjar sjunka ner i bäckenet i förberedelse inför födseln. Som ett resultat rör din bebis på sig mindre, eftersom han eller hon har mindre utrymme att vrida sig.

Kvinnan känner då ett större tryck och press mot bäckenet och de rektala zonerna. Dessutom blir andningen tyngre.

Vanligtvis händer det runt vecka 37 eller 38, men när en kvinna redan har fött barn tidigare kan barnet fixeras i bäckenet vid ett senare tillfälle.

3. Förändringar i livmodern

Under de tidigaste stadierna av värkarbetet blir livmoderhalsen – eller livmodern – mer flexibel och börjar utvidga sig. Allteftersom datumet för födseln närmar sig kommer din barnmorska att kontrollera hur mycket du har utvidgats och hur långt du har kvar.

4. Större behov av att urinera

Detta beror på att livmodern sätter tryck på blåsan och inte lämnar mycket utrymme för blåsan att fyllas upp. Även om det kan förekomma tidigare under graviditeten blir det intensivare när förlossningen är nära.

5. Slemproppen går

Slemproppen är en tjock vätska som blockerar livmoderhalsen och skyddar livmodern från bakterier och patogener. När livmoderhalsen utvidgar sig släpper slemproppen.

Det kan hända på en gång, eller vara i några dagar. Vissa kvinnor märker inte ens av det. Andra märker en gelliknande flytning, vilken också kan ha lite blod i sig.

6. Starkt förberedelsebehov

När barnets födelsedatum närmar sig känner kvinnan ofta ett medfött behov att få allt klart inför ankomsten.

Behovet av att få allt i ordning ökar under det tidiga värkarbetet, och har att göra med ett biologiskt mönster som också förekommer i andra djurarter.

7. Irritabilitet

Även om det inte alltid är fallet blir vissa kvinnor känsligare eller lättare irriterade när förlossningen närmar sig. Det har att göra med flera hormonella förändringar som inträffar under graviditeten, särskilt i sista skedet.

gravid kvinna håller upp babykläder

8. Fostervattnet går

När en kvinnas vatten går är det ett tecken på att förlossningen är nära förestående. Detta syftar på det ögonblick då säcken med fostervatten som skyddar och omger barnet går sönder.

När det händer lämnar vätskan kvinnans kropp genom slidan. Det skiljer sig från till exempel att kissa eftersom det är omöjligt för kvinnan att hålla sig.

Om sammandragningarna inte kommer igång inom några timmar efter att vattnet har gått ska du åka in till sjukhuset. Din läkare kommer då sannolikt att inducera förlossningen, eftersom din bebis inte kan klara sig särskilt länge utan fostervatten.

Som du kan se tar naturen över och förbereder kvinnans kropp inför förlossningen och ankomsten av en ny bebis. Men alla kvinnor upplever tidiga tecken på att förlossningen har startat på olika sätt.

Ändå är det bäst att känna till några tidiga tecken så att du känner igen dem om de visar sig.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.