15 användbara tips för förstagångsmammor

15 användbara tips för förstagångsmammor

Senaste uppdateringen: 21 september, 2019

Vi bjuder här på några tips för förstagångsmammor som kan komma att göra livet lite lättare för dig.

Att vara mamma är inte lätt, inte på något sätt. Att göra det för första gången är ännu svårare.

När det kommer till föräldraskap är erfarenhet den bästa läraren. Lite i taget lär vi oss av våra misstag och upprepar det som fungerar.

Att få veta att du ska bli förälder för första gången är alltid en hisnande upplevelse. Att vara orolig är helt naturligt. Det är trots allt ett stort hopp ut i det okända. Så det kan vara en bra idé att läsa på om tips för förstagångsmammor.

Det finns många råd som kan bidra till att klargöra saker, och i och med internet finns all information du behöver lätt tillgänglig.

“Att hålla ett nyfött barn i sina armar är att observera livets mirakel.”

-M.J. Márquez-

Tänk bara på att våra tips är riktlinjer, inte strikta regler. Tanken bakom alla bra råd till föräldrar är att ge dem verktyg för att fatta sina egna beslut.

Tips för förstagångsmammor

  1. Så fort du vet att du är med barn, ta dig till din läkare eller boka ett möte på mödravårdscentralen.
  2. Räkna ut hur många veckor du är gravid genom att räkna från den första dagen av din senaste menstruation.
  3. Du börjar vanligtvis känna barnet i magen mellan den 18:e och 20:e veckan av graviditeten. Det är dock olika för alla, vissa känner barnet tidigare och andra lite senare. Först känns det som en kittling eller ett kurr i magen.
  4. Var uppmärksam på din kropp och lär dig att känna igen ovanliga symptom. Om du blöder kraftigt, har feber på mer än 38ºC eller lider av allvarlig buksmärta, gå till doktorn.
    hand håller fötter på nyfödd
  5. Värkar är ett säkert tecken på att du håller på att föda. Dessa känns som en värk i magen eller ryggen som växer sig starkare.
  6. Du kan resa om din graviditet inte är en högriskgraviditet. Fråga din läkare om det.
  7. Du kan träna medan du är gravid. Det finns en hel del fysiska aktiviteter som inte utgör någon risk.
  8. Det är inget fel med att ha samlag under graviditeten, så länge som det inte är en högriskgraviditet.
  9. Humörsvängningar är normala. Kom ihåg att din kropp går igenom enorma förändringar, och även dina hormonnivåer.
  10. Dokumentera din graviditet. Foton och videor kommer vara ovärderliga att ha kvar. Det är en unik upplevelse, och en som du kommer att vilja komma ihåg senare.
  11. Ta chansen att lära dig så mycket du kan. Du kan göra det genom att fråga andra mammor eller genom att lära dig från pålitliga källor online. På det här sättet känner du dig bättre förberedd.
  12. Du behöver stöd från din partner, familj och dina vänner. Omge dig med människor som du kan lita på och som delar det du går igenom.
  13. När din bebis är född, försök att sova när han gör det. På det sättet laddar du dina batterier för att ta hand om ditt nyfödda barn när han är vaken.
  14. Var inte rädd för att säga ifrån. De första dagarna med en ny bebis kan vara mycket svåra. Det är en radikal förändring i ditt liv, och du kommer att vara väldigt trött. Oroa dig inte för att säga nej till besökare och ta saker i din egen takt.
  15. Var snäll mot din kropp. Det kan efter förlossningen vara svårt att gå ner de där extra kilona som du lagt på dig under graviditeten. En bra start är att äta hälsosamt och ta en promenad varje morgon.

De vanligaste misstagen som förstagångsföräldrar gör

Vi gör alla misstag, speciellt när vi går igenom radikala förändringar. Om du gör något fel, ta det inte för hårt.

Här är några misstag som förstagångsföräldrar brukar göra:

  • Klär på och stoppar om barnet för varmt. Nyfödda barn blir lätt kalla, men om man sätter på dem alltför mycket kläder kan de börja svettas. Var försiktig med det, eftersom det har kopplats till asfyxi och plötslig spädbarnsdöd.
  • Badar bebisen varje dag. Barnläkare rekommenderar att man badar sitt barn två till tre gånger i veckan. Det är mer än tillräckligt.
    mamma pussar baby
  • Låter barnet gråta. Även om det finns en del experter som råder föräldrar att låta barnet gråta har de flesta tagit avstånd från denna teori. När din bebis gråter, ta upp henne och trösta henne.
  • Låter inte bebisen tömma bröstet på mjölk. Låt bebisen dricka all mjölk från bröstet innan du byter från det ena till det andra.
  • Lyssnar för mycket på mormor och farmor. Far- och mormödrar har stor erfarenhet av att uppfostra barn, men forskningen har gått framåt och det finns nu nya rekommendationer och råd. Så lyssna på den äldre generationen, för de har mycket att bidra med, men dubbelkolla först med mer moderna råd.

Är det normalt att känna sig frustrerad när man gör misstag som förstagångsförälder? Självklart.

Men det som verkligen är viktigt är att ta kontakt med andra föräldrar som har mer erfarenhet och kan vägleda dig längs vägen.

Kom ihåg att de gjorde misstag precis som du när de var nybörjare. Dra nytta av läxorna de har lärt sig för att bli den bästa förälder du kan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.