Tips för att gå ner i vikt efter graviditeten

Tips för att gå ner i vikt efter graviditeten

Senaste uppdateringen: 24 mars, 2018

Många kvinnor drömmer om att bli gravida, men många är oroliga över kroppens förändring efter att barnet har fötts. Vi ska berätta hur du går till väga för att gå ner i vikt efter graviditeten på ett hälsosamt sätt.

Ha tålamodet att acceptera din figur så att du kan njuta av din bebis till fullo

Tålamod är viktigt för att gå ner i vikt efter graviditeten. Det underlättar vardagen att sakta vänja dig vid ditt fysiska utseende under de första månaderna om du samtidigt vill kunna ha kul med den lille.

Bra matvanor och en träningsrutin kommer ge dig de önskade resultaten. Det är viktigt att vara konsekvent och specificera vilka mål du sätter.

Om du inte kan acceptera vad som har hänt med din figur kan stress, depression och ångest ge dig överväldigande humörsvängningar och få dig att börja överäta, och det är motsatsen till vad du vill.

Gå ner i vikt efter graviditeten med dessa tips

Var försiktig med hur du äter om du ammar

Om du ammar kommer du faktiskt gå ner i vikt naturligt som ett resultat av energiförbränningen. Samtidigt måste du tänka på vad du äter eftersom det även påverkar vilken näring ditt barn får i sig.

Nyckeln till att få tillbaka figuren är att tänka på näringsintaget och undvika en överdrivet kalorisnål kost. Det kan annars aggressivt förändra figuren och även ha en indirekt påverkan på barnet när du ammar.

Mor som ammar

Nya matvanor

Det är viktigt att introducera nya matvanor, och därför rekommenderas följande:

  • Använd inte för mycket fett i matlagningen
  • Grilla grönsaker
  • Ät frukt och grönsaker
  • Drick ordentligt med vatten

Andra rekommendationer som kan hjälpa dig att gå ner i vikt efter graviditeten:

  • Mjölk, ägg och magert kött förser dig med nödvändigt protein för att du ska kunna gå ner i vikt.
  • Grönsaker innehåller antioxidanter och underlättar kroppens funktioner.
  • Nötter har fibrer som motverkar förstoppning.
  • Spannmål ger energi och motverkar ångest.
  • Frukter stärker kroppens försvar och förbättrar din hälsa.

Extra tips för att gå ner i vikt efter graviditeten

Härunder får du några tips på goda vanor:

Ta vitamintillskott

Att ta vitamintillskott ger kroppen den nödvändiga energin för att du ska kunna utvecklas i din nya roll som mor. Mineraler som kalcium, järn och zink ger dig det bränsle du behöver för att fortsätta med ditt viktiga arbete.

Drick vatten

Den plötsliga återhämtningen och viktminskningen kan få huden att bli lös och ge upphov till hudbristningar. Det är viktigt att dricka vatten för att huden ska återfuktas, för att kroppen ska fungera ordentligt, för att man ska kunna undvika celluliter och för att förbättra den allmänna hälsan.

Fysisk aktivitet

Att gå på promenad med din bebis i barnvagnen kan ha många fördelar, som att skapa ett band mellan er, ge er frisk luft och kanske lite sol, samt att det hjälper dig att anpassa dig till det nya livet.

Det är bra om du försöker träna en timme om dagen. Övningar som yoga, pilates, kegelövningar för att stärka bäckenbotten, samt dans och aerobics är träning som du kan intensifiera allteftersom för att komma i form.

Stressa inte

Kroppen måste vila efter graviditeten för att inte ge upphov till trauma eller komplikationer. Det är bra om man väntar ett tag innan man försöker gå ner vikt. Ta det istället lugnt och njut av din tid som nybliven mamma.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ahmed SH., Kharroubi W., Kaoubaa N., Zarrouk A., et al., Correlation of trans fatty acids with the severity of coronary artery disease lesions. Lipids Health Dis, 2018.
  • Christodoulides S., Dimidi E., Fragkos KC., Farmer AD., et al., Systematic review with meta analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther, 2016. 44 (2): 103-16.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.