Gör dig redo för din nyfödda: Vilka kläder behöver du köpa?

Gör dig redo för din nyfödda: Vilka kläder behöver du köpa?

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2018

Om ditt beräknade datum närmar sig med stormsteg är det nog dags att börja tänka på lite kläder åt den lilla nykomlingen.

Många mammor i väntans tider går lite överstyr och köper en massa saker som sedan bara används lite eller inte alls. Så för att undvika att det händer dig, läs följande tipsDu vill inte missa det!

Det första du måste komma ihåg är att bebisar växer väldigt fort. Faktum är att de dubblar sin vikt på 5 månader och de tredubblar den till sin första födelsedag.

Men det i bakhuvudet, försök att inte köpa mer än du behöver.  Försök att hålla balansen med saker och ting. Annars kanske det slutar med att du använder allt en gång (om ens det!).

Glöm inte att även familjen och vänner förmodligen ger dig en hel del nya bebiskläder precis innan födseln. De flesta presenterna du får kommer förmodligen att vara i storleken nyfödd.

tips on buying baby clothes

Vad borde jag titta efter när jag väljer kläder till min nyfödda?

Bebiskläderna du köper ska vara lätta att sätta på och ta av. Bebisar ogillar ofta kläder som måste tas på och av över huvudet. Istället för att välja kläder baserat på märken eller “söthet”, sikta på kläder som kommer att hålla ditt barn bekvämt. Den lilla kommer inte att bry sig om vad den har på sig.

Kolla efter kläder som kläms eller knäpps hela vägen ned. På det sättet är allt du behöver göra att lägga bebisen på plagget, stoppa i armar och ben, och knäppa igen. Ditt barn kommer att vara så mycket gladare att han inte behöver dra något över huvudet.

Det finns också pyjamasar och byxor med klämknappar i benen så att du inte behöver ta av plagget för att byta blöja. Det finns också overaller, t-shirts och pyjamasar som lappar över bröstet. Det finns fantastiska möjligheter.

Vissa sjukhus rekommenderar att du köper vita kläder till de första dagarna för att undvika ovälkomna reaktioner på industriella färgämnen.

Undvik kläder som har blixtlås, tunna resårer, remmar eller snören. De kan klia eller på annat sätt vara obekväma för din bebis.

Du borde också se efter vad det är för material när du köper kläder till din bebis. Kläder som kommer att vara i direkt kontakt med ditt barns hud borde vara 100 procent bomull. Akta dig för syntetiska fiber så långt det är möjligt, speciellt om det ska vara i kontakt med den lillas hud.

Nuförtiden finns det många märken som säljer ekologiska barnkläder som är gjorda av ekologisk bomull. Det är ett bra alternativ!

Om du väljer ull, se till att hålla dig borta från sådant som kan orsaka klåda eller som fäller fibrer. Om bebisen andas in dessa fibrer kan de få problem med andningsvägarna. 100 % merinoull är det bästa alternativet.

Ett bra sätt att undvika allergier är att tvätta din lilles kläder med neutral tvål.

tips on what baby clothes to buy

Och om mitt barn föds på sommaren?

Sommarmånaderna kan vara väldigt varma, speciellt för nyfödda. Kom ihåg att nyfödda inte kan reglera sin kroppstemperatur särskilt bra.

Nyfödda har ofta kalla fötter. Det är ingen anledning till oro. Faktum är att det inte finns någon anledning att täcka ditt barns fötter under sommaren. Undvik att klä barnet för mycket. Nyfödda svettas inte, så det är viktigt att de inte blir för varma.

Det är också en god idé att ha några bomullshattar och tunna filtar till hands om du går in i luftkonditionerade byggnader.

Om du letar efter sommarkläder till din bebis har du här några plagg du inte får glömma:

 • Bomullsoverall
 • T-shirt och shorts
 • Solklänningar
 • Kortärmade klänningar
 • Lätta sommarhattar
 • Tunna lakan till vaggan
 • Jerseystickade eller muslinfiltar som skötunderlägg

Vad behöver jag köpa om barnet föds på vintern?

Även om ditt barn föds på vintern ska du vara försiktigt med att klä på det för mycket. Men ja, det är klart att du vill hålla ditt barn varmt. Kom ihåg att abrupta temperaturförändringar inte är bra för nyfödda.

Du måste också komma ihåg att du ofta kommer att behöva vara förberedd på att spendera tid utomhus (kallt) likaväl som inomhus (varmt). Gör dig säker på att du köper något varmt som är lätt att ta på och av. På det sättet, oavsett var du är, kan du bibehålla din lilles temperatur.

Det är också viktigt att hålla din bebis varm under blöjbyten.  För att göra blöjbytena snabbare, välj byxor som har klämknappar i benen eller elastiska midjeband.

Undvik heldräkter som måste tas av helt för att byta blöja. Det sista du vill göra är att ta av din bebis alla kläder bara för att byta blöja, speciellt när det är kallt.

Om du kommer att vara utomhus och det är kallt, se till att sätta mössa på barnet.

Om det är en blåsig dag bör du sätta ett regnskydd på din barnvagn när du är ute.

När du går ut och handlar åt din vinterbebis, skriv ned följande på din lista:

 • långärmad bomullsoverall
 • långärmad tröja och byxor
 • varma stickade bomullsmössor
 • varm jacka
 • varma filtar

Ett sista råd…

Än en gång, kom ihåg att bebisar har svårt att reglera sin kroppstemperatur. De har lite kroppsfett och de rör sig väldigt lite. En god tumregel är att alltid använda ett lager mer på din bebis än vad du själv använder.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.