Konsten att kittla och pussa din bebis mage

Konsten att kittla och pussa din bebis mage
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 23 augusti, 2018

Den underbara konsten att kittla och pussa din bebis mage ger underbara effekter. Du kommer helt säkert att få explosionsartade skratt och positiva reaktioner som svar.

Få föräldrar kan motstå den starka frestelsen att begrava sina ansikten i deras bebis mjuka mage. De skapar en symfoni av kyssar och kittling som får fram deras bebis mest smittsamma skratt (och deras eget också!)

Det är mer än bara en klassisk aktivitet mellan förälder och barn. Det är ett sätt att etablera en stark känslomässig och social anknytning tidigt med våra barn.

Det är en fantastisk sorts terapi som har fortsatt över flera generationer. Fördelarna är så stora att du förmodligen kommer fortsätta även under de kommande åren.

Självklart kommer en vacker dag när ditt barn har växt upp och säger att det är “för gammalt för den sortens lekar.”

Pussa din bebis mage för att uppfostra med mer kärlek och mindre ilska

Baddags och blöjbyten är perfekta stunder att kittla och pussa din bebis mage.

Det är någonting du kan göra från tidig ålder även om du alltid måste vara försiktig. De bästa punkterna att pussa och kittla din bebis är på magen, bröstet och under fötterna.

Du kommer se att resultatet är helt makalöst.

Frigör oxytocin

Oxytocin är ett hormon som sammankopplas ned affektion, ömhet och omvårdnad. Det spelar en huvudroll i anknytningen vi gör med människor vi älskar. Ju mer positiv fysisk kontakt vi delar, desto mer oxytocin frigör vi.

Inte bara det, ditt barn kommer också att motta en hel dos av endorfiner – hormonet vi associerar med behag och välmående.

Kittlingen har ett väldigt konkret syfte: Att skapa sociala och känslomässiga band

kittla och pussa din bäbis

Det är någonting vi alla vet helt säkert: För att k ittling ska få oss att skratta och tycka om det måste det komma från någon vi älskar.

  • Ingen främling bör någonsin kittla ditt barn. Det är någonting din bebis kommer att lära sig väldigt snabbt. Bara föräldrar och andra närstående får tillåtas att kittla dem. Det måste vara människor som är del av bebisens liv och som erbjuder välmående, underhållning och komfort.
  • Kittling etablerar en social och känslomässig anknytning mellan folk i samma miljö. Det måste vara en grupp av omtänksamma och intima relationer där positiva känslor utbyts.

Kittlande och pussande stärker bandet mellan dig och din bebis

Pussar och gos i nacken, på magen och fötterna är ett utmärkt sätt att skapa en stark anknytning med din bebis. Det är väldigt enkelt och roligt för både barnet och föräldern.

Det hjälper dig som sagt att skapa en hälsosam anknytning till ditt barn. Vi vet alla att det är något som barn behöver göra för att växa och utvecklas för att bli mogna och lyckliga individer.

Vi får inte glömma att positiv fysisk närhet baserad på hudkontakt är näring för ditt barns emotionella hälsa.

De smekningar och kyssar som får ditt barn att skratta är näring för hans själ. Genom att bry dig om din lilles emotionella hälsa lägger du grunden till hans självkänsla som baseras på hur älskad och uppskattad han känner sig.

När ett barn är mitt i en humörkris finns det inget bättre än en plötslig överösning av pussar och gos

kittla och pussa din bäbis

Här på sidan har vi redan upprepade gånger pratat om barn som kräver mycket uppmärksamhet – barn som verkar vilja ha allt och som konstant protesterar.

  • Ibland vägrar de att ta på sig sin pyjamas och ibland kan de gå så långt att de skriker, slår dig eller drar i ditt hår.
  • Om ditt barn fortfarande är väldigt litet har du säkert redan förstått hur meningslöst det är att försöka läxa upp eller resonera med det. Så när det börjar bli stökigt, dra fram dina ofelbara vapen: pussar och kittling.
  • Du kommer bli förvånad över hur ditt barns humör förändras nästan omedelbart. Spänningen släpper och du kommer bli glad över att se hur barnet nästan omedelbart börjar skratta.

Tro det eller ej, men det är ett sätt att visa ditt barn att det är väl omhändertaget och hjälper det att kontrollera och hantera sin frustration. Lite senare kommer barnet att komma till en fas där det går att sitta ner och resonera med det. Men under de två första åren är den här emotionella omvårdnaden mycket mer effektiv.

Att kittla respektfullt är alltid mer effektivt

Något som måste understrykas är att kittling har en begränsning. Om det är obehagligt för barnet måste det omedelbart upphöra. 

Många av oss har obehagliga minnen från vår barndom där vi blev nedhållna och kittlade mot vår vilja eller av någon vi inte tyckte om. När kittling inte är välkommet är det mer som tortyr och inte alls en behaglig aktivitet.

konsten att kittla

Vi måste alltid vara försiktiga. Kom ihåg att för att det ska vara en “konst” måste kittlingen vara rättvis, begränsad och balanserad. Det är något som borde vara kort och lätt, frivilligt framför allt, för att vara roligt och för att uppnå den positiva effekten. Annars får det helt klart motsatt effekt.

Kom ihåg att respektera ditt barns kropp och begränsningarna som han eller hon sätter upp. Barnet lär sig av det och formar därmed sin framtida uppfattning om rätten till sin kropp.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.