Förhindra att ditt barn får förkylning under vintern

Förhindra att ditt barn får förkylning under vintern
Nelton Ramos

Granskad och godkänd av läkaren Nelton Ramos.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Här kommer några tips för att förhindra att ditt barn får förkylning när det är regnigt och kallt ute.

Låga temperaturer och temperaturförändringar har en tendens att påverka barnens hälsa. Deras immunförsvar är ännu inte fullt utvecklade och de har därför inte samma försvar som vuxna eller äldre barn.

När det kalla vädret anländer är det många föräldrar som undrar vad de kan göra för att förhindra att deras barn drabbas av säsongssjukdomar.

Du hittar härunder praktiska tips för att förhindra att ditt barn får förkylning.

Regn och ditt barns förkylning

Under vintern ökar antalet respirationsproblem som lunginflammation, bihåleinflammation och bronkiolit, vilka kan leda till större komplikationer för barn.

Anledningen är för att kyla och regn får respiratoriska virus och föroreningar att cirkulera i luften. Som en konsekvens kan ditt barn nå kroppstemperaturer över 39 C, och att ha feber i mer än tre dagar är anledning att ta ditt barn till doktorn.

För att undvika att ditt barn får förkylning, ta hand om deras kost, övervaka deras hälsa och klä på dem, speciellt i miljöer med olika temperaturer.

Barn med näsduk

Vad du borde göra när ditt barn får förkylning

Virus kan spridas genom luften eller genom kontakt med kontaminerade föremål. Det är därför viktigt att rengöra ditt barns leksaker, och även deras händer, ofta. Det är ännu bättre om även de vuxna gör det.

Om det redan förekommer symptom på förkylning kommer pediatrikern rekommendera att man ger dem mycket vätska för att svalka halsen som ett första steg.

Om de är täppta i näsan, använd en koksaltlösning i barnets näsa för en snabb och effektiv kur. Du ska också undvika att ge dem antibiotisk hostmedicin för att bota influensan.

Tips för att motverka att ditt barn får förkylning

  • Få dem att vänja sig vid hygien. För att förhindra att barnet för förkylning är det viktigt att du tar hand om din egen personliga hygien och dina barns medan de är unga. Lär dem att rengöra sina näsor med näsdukar, helst kasserbara. Händer bör tvättas med tvål, och det är bra om den är antiseptisk, i 20 sekunder under varmt vatten för att bli av med virus.
  • Undvik att dela föremål. Det är bäst att inte dela glas eller mat som serveras från samma plats (potatis, popcorn, m.m.). Ha individuella matskålar, speciellt om någon i familjen har förkylning så att bakterierna inte sprider sig.
  • När du hostar eller nyser ska du täcka över din mun med armbågen och lära ditt barn att göra likadant. Om ni sover nära varandra, ha ett visst avstånd mellan era huvuden så att förkylningen inte sprider sig.
  • En bra kost. Ta hand om ditt barns kost eftersom det kalla vädret kräver mer kalorier än under sommaren. En bra kost stärker deras försvar och hjälper till att skydda dem från kylan och andra sjukdomar. Amning kan dessutom förbättra deras immunförsvar och skydda dem från många infektioner. Om de redan äter fast föda borde kosten inkludera frukt och grönsaker som är rika på vitamin A och C, sam fisk och mjölk. Byt ut kalla drycker med buljong, varma drycker, vatten och naturliga juicer vid rumstemperatur.
Barn och termometer
  • Undvik smittsamma sjukdomar. Om någon i familjen är förkyld får han eller hon inte komma i kontakt med barnet. Om det är oundvikligt att de spenderar tid tillsammans, använd masker och även undvik att nysa eller hosta framför barnet.
  • Håll dem borta från kylan. För att barnet inte ska få förkylning när ni går ut på promenad, sätt på det ordentligt med kläder, men överdriv inte. Om barnet blir för varmt kan det vara kontraproduktivt eftersom det extra tyget förhindrar reglering av kroppstemperaturen med miljön.

Värmen hemma ska inte vara satt för högt, för att undvika kontrast med de yttre temperaturerna. Det är viktigt att man skyddar barnens näsa och mun när man går från varma till kalla miljöer.

  • Genom att ventilera hemmet förhindrar man att barnet blir förkylt. Gör det ofta så att virusen försvinner. Du måste dock skydda ditt barn från drag genom att ha dem i ett rum utan några öppna fönster eller dörrar.
  • Undvik folksamlingar. Det är viktigt att du inte tar med ditt barn till platser där det finns en massa folk. Undvik affärer, stadskärnor, m.m. eftersom de brukar vara en grogrund för många bakterier.
  • Sömn och träning är viktigt för att inte barnet ska få en förkylning. Träning rekommenderas eftersom det stimulerar barnets immunförsvar. Genom att röra sin lilla kropp blir det mycket starkare. Sömn är också väldigt viktigt för att stärka ditt barns försvar. Ju bättre barnet sover, desto bättre kommer han eller hon reagera på kyla och influensavirus.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.