Upptäck framtidens mest talade språk

Engelska, spanska, mandarin, ryska... Det finns många stora och viktiga språk i världen idag. När våra barn börjar förbereda sig för arbetslivet är det en god idé för dem att lära sig ett av dessa mäktiga språkliga verktyg.
Upptäck framtidens mest talade språk
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 17 november, 2019

Att kunna tala mer än ett språk blir mer och mer värdefullt. Detta gäller såväl inom det akademiska området som på arbetsmarknaden och näringslivet. Så, vad kommer att vara framtidens mest talade språk?

De flesta företag och arbetsgivare vill inte bara se ett andra språk på ett CV eller examensbevis. I allt högre utsträckning vill de vara säkra på att jobbkandidaterna har en avancerad och hög nivå på språken, som uppfyller deras förväntningar.

Arbetsgivarna genomför sina egna utvärderingar eller intervjuer på de olika målspråken. Engelska är fortfarande överst på listan när det gäller jobbkrav och det är det tredje mest talade språket i världen. Men allt detta kommer förmodligen att förändras i framtiden.

Nedan tittar vi på några olika faktorer för att upptäcka vad de mest talade språken kommer att vara i framtiden. Vad sägs om att lära sig ett av dem själv? Eller utmana ditt barn att göra samma sak?

Framtidens 6 mest talade språk

Mandarin, eller standardkinesiska

Antalet människor som studerar mandarin har skjutit i höjden i hela världen under de senaste åren. Det är modersmål till en miljarder människor och är det mest talade språket i hela världen.

I framtiden kommer mandarin att vara det mest talade och högst värderade språket. Det beror på att det är det officiella språket i landet med den största demografiska tillväxten på planeten. Kina förväntas bli det ekonomiskt mäktigaste landet i världen.

Experter uppskattar att inom några år kommer kinesiska att vara det näst mest eftertraktade språket när det kommer till att bli anställd, efter engelska. Och det kommer inte dröja länge innan det blir det främsta. Kinas ekonomiska aktivitet blir mer och mer viktig på alla områden, särskilt inom teknik.

De flesta kinesiska affärsmän och affärskvinnor som arbetar på internationella företag talar engelska eller använder tolkar. Men det skulle vara en uppskattad fördel om de kunde tala sitt eget språk internationellt. Så om du funderar på att lära dig ett språk är mandarin ett utmärkt alternativ.

flicka skriver i bok

Engelska

Engelska fortsätter att vara ett av de mest talade och viktigaste språken i världen. Det är modersmålet för 400 miljoner människor och det mest studerade språket i världen. Utan tvekan är det ett oerhört viktigt språk inom företagsvärlden och på internet.

Även om det ser ut som mandarin så småningom kommer att ta över dess plats kommer engelska fortfarande vara ett viktigt språk. Det är det officiella språket för några av världens största ekonomiska makter. Samtidigt är det diplomatins språk – och saker förväntas förbli på det sättet.

Spanska

Spanska är också ett av de mest använda språken i världen (på andra plats). Det är modersmålet för 500 miljoner människor och det officiella språket i 22 länder. Det är också det näst mest studerade språket, efter engelska.

Experter tror att det spanska språket kommer fortsätta att vara det på lång sikt och till och med växa. Faktum är att många spansktalande länder hör till de växande ekonomiska makterna i världen, främst i Latinamerika. Därför kommer spanska definitivt vara ett av framtidens mest talade språk.

”Experter uppskattar att inom några år kommer kinesiska vara det näst mest eftertraktade språket när det kommer till att bli anställd, efter engelska. Och det kommer inte att dröja länge innan det blir det främsta.”

Arabiska

För närvarande är arabiska det femte mest talade språket i världen och det officiella språket i 23 länder. Framtiden för det arabiska språket ser mycket lovande ut.

Mellanöstern upplever en imponerande ekonomisk utveckling – särskilt i Dubai. Som ett resultat fokuserar många företag sin uppmärksamhet på denna region i världen. Att lära sig arabiska är inte lätt, men det är en stor investering för framtiden.

Hindi

Hindi är det fjärde mest talade språket på planeten idag – 380 miljoner människor talar det. Experter förutspår att hindi kommer bli ett av de mest använda språken i framtiden eftersom Indien, utöver sin snabbt växande befolkning, är ett av de länder med störst ekonomisk tillväxtpotential.

mest talade språk: barn med flaggor och skyltar med olika språk

Ryska

För närvarande är ryska det sjunde mest talade språket på planeten. Samtidigt är det det officiella språket för Europas största ekonomi och världens femte största ekonomi, enligt uppgifter från Världsbanken.

Den ryska ekonomin förväntas hålla sig stark och uppleva stor tillväxt. Rysslands förbättrade levnadsstandard har också fått befolkningen att söka affärs-, turist- och underhållningsaktiviteter i Europa och Amerika.

Svenskan i världen

Svenska hamnar idag på en blygsam 91:a plats över de mest talade språken i världen, så det kan definitivt vara idé att utöka sin repertoar med ett eller två språk till.

Det finns även många som talar andra språk här och de största språken, efter svenska, är finska, bosniska-kroatiska-serbiska, arabiska, kurdiska, spanska och persiska.

Vi kan även vara stolta över att vi har inte mindre än fem nationella minoritetsspråk: finska, samiska, meänkieli, romska och jiddisch.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.