9 populära spanska barnnamn och deras betydelser

9 populära spanska barnnamn och deras betydelser
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 20 juni, 2018

Gillar du det spanska språket, eller kanske kulturen? Har du anknytningar till den spansktalande världen? Gillar du kanske helt enkelt hur spanska namn låter? Vi ska här dela med oss av några populära spanska barnnamn, så låt dig inspireras!

I Spanien och många andra delar av världen är det fortfarande vanligt att barn namnges efter sina föräldrar, och det gäller för både pojkar och flickor. Föräldrarna kan använda samma namn eller någon form av variation.

Det är också vanligt att många föräldrar väljer namn som är trendiga just då, och därför ser man ofta många barn med samma namn i klassrum och på föräldrafester.

Namn på artister, atleter eller kändisar tillhör också de populäraste bebisnamnen världen över.

Många namn har historiska anknytningar. I Spanien används mycket bibliska namn och namn på gudar, men generellt har många att göra med koncept som ljus, havet eller själva naturen.

Här kommer några populära spanska barnnamn!

Martin och Martina

Det är väldigt vanligt för både flickor och pojkar. Det har latinskt ursprung och kopplas till krigsguden Martinus. Namnet har även variationer i Galicien (Spanien), där det är känt som Martiña.

Bebis martina

Martha är också en variation av samma namn och kommer från Arameiskan, där Mart betyder madam.

Alba

Det här är ett namn som aldrig går ur mode i Spanien, och även om den maskulina versionen inte används så ofta är Albano och Albino också intressanta alternativ.

Alba betyder “vit” från latinets “albus”. En annan variation på Alba är Aurora, som kopplas till ljus.

Sofia

Det har blivit väldigt populärt genom åren. Sofia har ett grekiskt ursprung och betyder “visdom”. Det har varit ett väldigt vanligt namn bland kungligheter i flera århundraden.

Jorge

Det här är ett populärt maskulint namn som spanska föräldrar tycker om nuförtiden. Den kvinnliga variationen av Jorge är Jorgelina eller Georgina.

Namnet har ett grekiskt ursprung och kommer från Georgos, och betydelsen kan kopplas till ett “lantbrukarnamn”.

Daniel och Daniela

De här namnen har ett hebreiskt ursprung. Både Daniela och Daniel är väldigt populära namn i Spanien och såklart även i många andra länder.

Daniel betyder gudomlig rättvisa, men kan även betyda att Gud är domare, rättvisa eller att “Gud är min domare”.

Claudio och Claudia

De här två namnen har länge varit väldigt populära i Spanien och är ett vanligt val bland föräldrar. De har ett etruskiskt ursprung och var ganska vanliga under romarriket.

På latin betyder Claudus att man är “lam” – den största förespråkaren för namnet var Claudius, den romerska kejsaren som haltade på ett ben.

Paula

Det här är den kvinnliga versionen av Paul och är ganska vanligt förekommande. Namnet betyder “liten” och kommer från det latinska Paulus. Paulina och Paola kommer från detta namn.

Bebis i korg

Alejandro och Alejandra

De här namnen har getts till barn i flera generationer. De kommer från det grekiska namnet “Alexandros”, som betyder “mänsklighetens försvarare”.

Det finns många kända variationer av namnet, som Alexandra, Alexander och Alejandrina.

David

Vi har i våra dagar träffat många som heter David. De finns i alla åldrar och föds fortfarande. Det är ett av de mest populära pojknamnen världen över. Det har ett hebreiskt ursprung och betyder “älskad eller vald av Gud”.

Har du några spanska barnnamn du gillar? Har du kanske gett dina barn spanska namn, eller har du kanske ett själv? Dela gärna med dig!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.