Uppmuntra humor i klassrummet

Det är viktigt att ha ett gott sinne för humor; det har faktiskt många hälsofördelar! I den här artikeln kommer vi att ta upp hur man kan uppmuntra humor i klassrummet.
Uppmuntra humor i klassrummet
María Matilde

Skriven och verifierad av pedagogik María Matilde.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att medvetet utveckla och främja ett sinne för humor i klassrummet har både pedagogiska och lekfulla fördelar, eftersom det hjälper barn att utvecklas på många plan.

Ett sinne för humor i klassrummet

Humor är en disposition som manifesterar sig externt. Att ha ett gott sinne för humor betyder att den dispositionen är bra och uttrycks till glädje för en själv och andra.

Ett gott sinne för humor gör det lättare att hantera olika vardagliga situationer, inklusive arbete, fritid, byråkrati och till och med svåra eller problematiska situationer.

En känsla för humor hjälper oss människor att förstå världen runt oss och får oss att se verkligheten ur olika perspektiv.

Hälsofördelar med ett sinne för humor

humor i klassrummet: föräldrar med barn på ryggen skrattar
Idag säger psykologer, sociologer och psykiatriker att humor har mycket positiva effekter på människor endorfiner

Endorfiner är kända som “lyckohormonerna” eftersom de är ansvariga för att producera en känsla av välbefinnande samt att de lindrar smärta. När du skrattar, är lycklig och har en positiv attityd producerar hjärnan dem naturligt och får dig att må bra.

Dessutom bidrar humor och skratt till att minska stress, sänka högt blodtryck och skydda hjärtat. Att skratta mycket är smittsamt, föryngrande, avkopplande och låter dig uttrycka dig mer fritt.

Humorns roll i skolan

Att utveckla pedagogiska interventionstrategier baserade på humor i klassrummet kan hjälpa lärare att uppnå sina akademiska mål för sina elever.

Det är viktigt att inse värdet av att använda humor som en undervisnings- och inlärningsresurs, eftersom det kan berika och stimulera undervisnings- och inlärningsprocesser och införa fler kreativa variabler i hur vi relaterar till information och kunskap.

Således kan vi sammanfatta det som Fernandez Solis (2003) kom fram till att humor först och främst har en pedagogisk funktion eftersom den förbättrar undervisnings- och inlärningsprocesserna. Och humor har även andra viktiga funktioner, till exempel:

  • Motiverande eftersom den väcker entusiasm och intresse.
  • För samman grupper, tar människor närmare varandra, avhjälper och frigör spänningar och stress.
  • Ökar kreativiteten och stimulerar utvecklingen av divergerande tänkande och innovativa idéer.
  • Humor är transformativ och terapeutisk i komplicerade, svåra och spända situationer.
  • Intellektuellt stimulerande, eftersom den hjälper till att aktivera kognitiva och rationella komponenter.
  • Psykologisk, eftersom den ökar elevernas självkänsla, självförtroende och självacceptans.
  • Humor förbättrar kommunikationskanaler och relationer med andra.
  • Hjälper till att skapa lustfyllda, glada och harmoniska miljöer.

Uppmuntra humor i klassrummet

Även om det är viktigt för alla att främja ett gott sinne för humor varje dag är det ännu viktigare för barn. Grundskolebarn – mellan 6 och 12 års ålder – bör definitivt få en chans att utveckla och använda sin humor.

Barn måste lära sig att känna igen och internalisera känslan av välbefinnande som skratt och att ha roligt tar fram. De måste göras medvetna om att en positiv inställning till livet är det bästa sättet att ta sig framåt och lösa sina problem.

humor i klassrummet: barn under samling skrattar

Aktiviteter för att uppmuntra humor i klassrummet

Nedan föreslår vi två aktiviteter för att uppmuntra ett gott sinne för humor hos grundskolebarn.

Rita dig själv

Varje elev ritar ett tecknat porträtt av sig själv. Det tecknade porträttet bör lyfta fram barnets favorit eller mest slående kroppsdelar, alternativt barnets minst omtyckta.

Målet med aktiviteten är att barnen skrattar åt sina egna ritningar och i slutändan skrattar åt sig själva. Det hjälper dem också att inse att alla är missnöjda med några av sina kroppsdelar.

Jag kan sälja vad som helst

Varje elev väljer ett objekt eller en sak som han eller hon ska försöka sälja till resten av sina klasskamrater. Målet med aktiviteten är att eleverna improviserar olika kampanjer för att övertyga sina köpare om alla fördelar med deras produkt, oavsett hur galna och orealistiska deras förklaringar och motiv kan verka.

Efter aktiviteten väljer eleverna vem som var den mest originella och övertygande säljaren men framförallt också vem som var den roligaste.

Detta kanske intresserar dig
Så kan du utveckla dina barns humor
Att vara mamma
Läs det Att vara mamma
Så kan du utveckla dina barns humor

Det är viktigt att utveckla barns humor då det underlättar vardagen och gör livet roligare för alla. Här delar vi några tips för att främja denna p...
Innehållet hos Att vara mamma är endast skrivet i utbildande och informativt syfte. Det kan under inga omständigheter ersätta diagnos, råd eller behandling från en fackman. I fall av tveksamhet är det bäst att rådgöra med en betrodd specialist.