Jag har autism och jag kan lära mig

Autism är ett tillstånd som påverkar ens sociala interaktioner och psykologiska flexibilitet. Men med tidig och lämplig terapi kan barn med autism lära sig och utvecklas till sin fulla potential.
Jag har autism och jag kan lära mig
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Den 2 april firas den internationella autismdagen för att göra människor mer medvetna om tillståndet och för att kämpa för rättigheterna för de som lider av det. I år samlades vi under parollen “Jag kan lära mig. Jag kan arbeta” med syftet att förbättra autistiska människors tillgång till bra utbildning och anständig sysselsättning. Tyvärr finns det fortfarande många stigma som begränsar deras utveckling. Låt oss därför vara alla autistiska människors röst: “Jag har autism och jag kan lära mig”.

Ofta, på grund av brist på kunskap, förekommer många missuppfattningar om autism. De utredningar och tester som experter vanligtvis använder fångar inte alltid autistiska personers latenta och inre kapacitet.

Naturligtvis måste vi ta hänsyn till att det är ett mycket heterogent tillstånd, ett spektra, så det går inte att generalisera. Men alla barn på autismspektrumet har styrkor och förmågor, och alla kan helt säkert lära sig.

Autismspektrumstörningar

Autism är en neurologisk och utvecklingsmässig funktionsnedsättning som börjar visa sig i barndomen och följer personen under hela livet. Det påverkar främst sociala interaktioner och flexibilitet i tänkande och beteende.

Men det finns en enorm variation mellan individerna som lider av det. Det är därför termen “autismspektrumstörning” har skapats, som belyser att det är ett kontinuerligt spektra snarare än en enhetlig kategori.

I större eller mindre utsträckning kan de flesta av oss känna igen det som huvudsakligen kännetecknar autism:

  • Ointresse av sociala interaktioner och svårigheter att initiera och underhålla sociala kontakter.
  • Dålig ögonkontakt och problem med att uppfatta och förstå andras mentala tillstånd.
  • Repetitivt beteende, begränsade intressen, stelhet och bundenhet till rutiner.
  • Sensoriska integrationsproblem som gör att det kan vara mycket svårt att stå ut med höga ljud, starka ljus eller folkmassor.

På grund av detta har barn med autism stora problem med att integrera sig i klassrummet och även i samhället. Det verkar ofta som om de inte kan lära sig på grund av att de inte lär sig på samma sätt som andra, men dessa barn har stora styrkor:

  • De är uppmärksamma på detaljer och använder ett mycket logiskt tänkande.
  • De visar ofta stort intresse för ett specifikt område, studerar det på djupet, samlar på sig stor kunskap om det och blir ofta mycket kompetenta inom sitt intresseområde.
  • Mycket ofta tänker de på ett självständigt sätt som gör att de kan komma med nya och unika perspektiv.
  • De har ofta svårigheter att bearbeta information muntligt eller auditivt, men är bra på visuell bearbetning (från bilder eller video).
    mamma och pojke med autism

Jag har autism och jag kan lära mig

Barn med autism kan lära sig och leva ett fullt och värdigt liv, men för att göra det är det viktigt att ställa en diagnos så tidigt som möjligt. Det gör att de kan få tillgång till vård och terapi tidigt i livet.

Barn som börjar få hjälp i tidig ålder kan göra stora framsteg. Insatser syftar vanligtvis till att förbättra deras sociala färdigheter och förmågor och underlätta deras anpassning till skolmiljön. Lärare kommer att behöva göra en individuell utvärdering för att lära sig barnets styrkor.

Intervention

Om barnet bättre kan hantera visuell bearbetning är det ofta mycket effektivt att använda sig av instruktioner med bilder så att detta, även om barnet visar ett tydligt intresse för att läsa, kan tjäna som en utgångspunkt för att skapa ett förtroendeband och för att föra dem närmare sina kamrater genom en aktivitet som de gillar och är bra på.

Autismspektrumstörning

Vi måste ge dem en miljö som de känner sig bekväma i och som passar deras prioriteringar och behov. Det är viktigt att grupperna inte är för stora och att de får tillräcklig och anpassad uppmärksamhet från lärarna. Lärarna måste också ge dem utmaningar som passar just deras förmågor.

Om vi ​​kräver för stora prestationer från dem kan de bli överväldigade och frustrerade. Men om vi ger dem för mycket hjälp och stöd begränsar vi istället deras självständighetsutveckling. Det handlar om att hitta en bra balans.

Empati, positiv förstärkning, tidig intervention och att vara konsekvent förbättrar autistiska barns lärande dramatiskt. Familjen, vården och skolan måste samarbeta för att erbjuda sina autistiska barn tillgång till en mångfaldig och anpassad utbildning som gör att de kan utveckla sin fulla potential.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Dawson, M., Soulières, I., Ann Gernsbacher, M., & Mottron, L. (2007). The level and nature of autistic intelligence. Psychological science18(8), 657-662.
  • Millá, M. G., & Mulas, F. (2009). Atención temprana y programas de intervención específica en el trastorno del espectro autista. Rev neurol48(Supl 2), S47-52.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.