Hur man väljer den bästa skolan för ett barn med särskilda utbildningsbehov

Om du har ett barn med särskilda utbildningsbehov kan du ha tvivel när det gäller den bästa skolan. Vi berättar allt du behöver ta hänsyn till.
Hur man väljer den bästa skolan för ett barn med särskilda utbildningsbehov
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att välja den bästa skolan för ett barn med särskilda utbildningsbehov är en komplex uppgift. Vi vet att detta är ett mycket viktigt beslut och att du inte kan ta lätt på det. Av denna anledning kommer vi att erbjuda dig en rad tips som hjälper dig att välja klokt. Missa inte dem!

Den bästa skolan för ditt barn med särskilda utbildningsbehov

Först och främst måste du komma ihåg att den skola du väljer kommer att markera ditt barns utveckling och lärande under hela deras liv, både socialt och intellektuellt.

Oavsett om du väljer en särskild utbildningsinstitution eller ett ordinarie alternativ, måste du se till att det är inkluderande. På så sätt hjälper du ditt barn att fungera i en trevligare miljö, bli lyckligare och tryggare och att bättre utveckla sin fulla potential.

En lärare som hjälper en ung flicka läsa punktskrift.

Utöver denna aspekt finns det andra frågor att tänka på när det gäller att välja den bästa skolan för ditt barn och vi kommer att förklara dem nedan:

Tänk på ditt barns behov

För att välja den bästa skolan för ditt barn behöver du ta hänsyn till deras verkliga behov. Vilka stöd eller hjälpmedel behöver de för att lära sig? Varje barn är annorlunda och du känner ditt bättre än någon annan gör.

Å andra sidan tjänar ingen på att maskera sanningen. Så om ditt barn har ett fysiskt funktionshinder, välj inte en skola med arkitektoniska hinder, bara för att de har talat bra om sin pedagogiska metod.

På samma sätt, om ditt barn har allvarliga beteendeproblem, välj inte en skola där disciplin är den grundläggande pelaren.

Det är alltid bättre att välja ett lämpligt utbildningscenter för varje personlighetstyp. Allt lägger till och allt räknas.

Lägg fördomar åt sidan

Det är ingen idé att hålla upp dina fördomar mot specialpedagogiska skolor. I de allra flesta fall är de faktiskt det bästa alternativet för ett barn med särskilda behov, särskilt när tidigare erfarenheter på vanliga institutioner har misslyckats.

I allmänhet är alla yrkesverksamma som arbetar på dessa institutioner specialiserade på specialundervisning och vet mycket väl hur de ska ta hand om ditt barn.

Besök alla skolor som intresserar dig

Det räcker inte att du baserar ditt beslut om den bästa skolan enbart på andras åsikter eller kritik som du har läst på internet. Om du verkligen vill veta hur en skola fungerar, måste du gå för att se den själv.

Många institutioner erbjuder möjlighet att delta i ett öppet hus, men det är viktigt att du också går en slumpmässig dag. På så sätt kan du se hur de fungerar på institutionen i ett verkligt sammanhang.

Om möjligt, be om en intervju med myndigheterna för att lösa alla dina tvivel, även de som låter löjliga för dig. Ingen fråga är en dålig fråga.

Se till att det ligger nära ditt hem

En grundläggande aspekt är att skolan inte är för långt hemifrån. På så sätt kan du ta och hämta ditt barn utan att slösa för mycket tid.

Om dina andra barn går i samma skola eller någon annan i närheten kan de dessutom gå och komma tillbaka ensamma. Detta gör det mycket mer bekvämt för alla och låter dig bättre organisera din vardag.

Ett barn i rullstol som åker in i skolan.

Utvärdera skolans utbildningsprojekt

Att känna till institutionens utbildningsprojekt är en av de viktigaste sakerna när det gäller att välja den bästa skolan. Detta inkluderar följande:

  • Arbetsmetodik på institutionen
  • Deras pedagogik
  • De värden de upprätthåller och ingjuter
  • Den typ av didaktik som tillämpas i klassrummen
  • Hur hanteras mångfald (om du har supportpersonal eller specialister)
  • Om fokus ligger på elevens behov eller förmågor

Förutom ovanstående är det också mycket viktigt att institutionen har en öppen dialog med familjerna.

Nu kan du välja den bästa skolan!

Med dessa tips i åtanke kan du nu välja den bästa skolan för ditt barn med särskilda utbildningsbehov på ett mer medvetet och enkelt sätt.

Tänk noga på alla variabler innan du fattar beslutet och låt dig inte bli förvirrad av andra människors åsikter, även om de inte stämmer överens med dina.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bautista, R. (2009) Necesidades Educativas Especiales. Editorial: EIA
  • Fernández Batanero, José María. (2008). Educación especial: Una aproximación a la investigación en el contexto español. Revista mexicana de investigación educativa, 13(38), 945-968. Recuperado en 26 de agosto de 2021, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1405-66662008000300012

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.