Hur man förklarar vattnets omlopp för barn

Vatten kan te sig mystiskt för barn, men tack vare vattencykeln kan vi förklara varifrån det kommer. Lär dig mer om det i dagens artikel.
Hur man förklarar vattnets omlopp för barn
Samanta Ruiz

Skriven och verifierad av läraren Samanta Ruiz.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vatten är ett av de element som orsakar mest nyfikenhet hos barn. Var kommer vatten ifrån? Varför är havet så stort? Varför regnar det? Det här är några vanliga frågor som vi kan använda som hjälpmedel när vi förklarar vattnets omlopp för barn på ett enkelt sätt.

Nyckeln till att hjälpa barn att förstå begreppet vatten, som i sig är ganska abstrakt, är att relatera det till saker från vardagen. Med andra ord saker som är bekanta för dem. Låt oss börja med att definiera de olika ”formerna av vatten”.

Hur du kan förklara vattnets omlopp och dess olika tillstånd för barn

Vatten är ett föränderligt men konstant element. Vattnets omlopp är den kontinuerliga tillståndsförändringen genom vilken mängden vatten på planeten förblir densamma under miljoner år. I detta konstanta omlopp kan vatten passera genom följande tillstånd:

Illustration vattnets omlopp
  • Flytande: Denna form är den vanligaste och mest bekanta för barn. Här kan du börja förklara vattnets omlopp för dina barn. Exemplen är enkla och vardagliga eftersom vi ser och rör vid vatten i flytande tillstånd när vi badar, när vi blir våta av regnet eller när vi dricker det. Man kan också se flytande vatten i både floder och hav.
  • Fast: När flytande vatten når en temperatur under 0° C fryser det. Barn kan titta på vatten i fast tillstånd genom att till exempel titta på snö eller en iskub.
  • Gas: I detta tillstånd ser vattnet ut som moln, dimma och vattenånga. När du tar ett mycket varmt bad eller kokar en kastrull med vatten kan du se att vattenånga bildas och sätter sig på olika ytor.

Förändringar i vattnets tillstånd

När barn förstår skillnaderna och egenskaperna hos de tre vattentillstånden är det dags att lära dem hur vatten övergår från ett tillstånd till ett annat. För att göra detta behöver du definiera några specifika begrepp:

  • När vatten övergår från fast till flytande tillstånd kallar man processen smältning. Om du till exempel lämnar en isbit vid rumstemperatur smälter den långsamt och blir flytande vatten.
  • Om du sedan sätter in vattnet i frysen igen kallas övergången från flytande till fast substans frysning.
  • Man kallar förändringen från vätska till gasform för avdunstning. Vatten avdunstar när det värms upp till höga temperaturer och bildar vattenånga. I naturen bildas moln av avdunstning från vatten, som floder och hav. Moln är en ansamling av miljontals vattenpartiklar.
  • I motsatt mening, när vatten i gasformigt tillstånd blir flytande, säger vi att det kondenserar. Detta händer när ångan vidrör en kall yta, till exempel när badrumsspegeln blir “dimmig” när du tar en dusch, eller när det gasformiga vattnet i molnen är med om ett stort temperaturfall och kondenserar för att sedan falla som regn.

Hur du förklarar vattnets omlopp för ett barn

När vi väl har definierat de grundläggande begreppen om olika vattentillstånd och vad dess olika omvandlingar kallas, kan vi ta itu med frågan om vattnets omlopp i naturen. Vi börjar här med avdunstning, men det går förklara det från vilken punkt som helst i kretsloppet, eftersom det är ett konstant omlopp.

Solens energi är den stora drivkraften bakom vattnets omlopp. Solens värme når vår planet och höjer temperaturen på ytan, både på jorden och även vattnet i floder, hav och sjöar. Vattnet omvandlas sedan till ånga. Även is påverkas av värmen och blir till flytande form och avdunstar sedan. Levande saker bidrar också till svett och avdunstning.

När vatten byter tillstånd till ånga blir det lätt, stiger upp i luften och bildar moln. Miljoner partiklar ackumuleras sedan där och klumpar ihop sig. När molnen blir täta och lufttemperaturen sjunker kondenserar vattnet och faller som regn, hagel eller snö.

Således returnerar nederbörden vattnet till marken, både i haven, floder och över berg. Var och i vilken form vattnet når landet igen beror på skillnader i temperatur, vind, geografiskt läge osv. Och sedan börjar omloppet igen…

“Vi glömmer att vattnets omlopp och livets omlopp är en och samma.”
– Jacques Y. Cousteau, sjöman och forskare –

Detaljerad engelsk illustration av vattnets omlopp.

Är vatten en förnybar resurs?

Det är lätt att se att vatten ändrar sitt tillstånd och cykeln ständigt fortsätter, vilket är varför man säger att vatten är en förnybar resurs. Vi måste dock ta hand om det och använda det på ett ansvarsfullt sätt, eftersom dess kvantitet är ändlig och inte så riklig som man kanske kan tro. Detta gäller särskilt dricksvatten, vilket är vatten som är lämpligt för konsumtion.

I denna bemärkelse kan vi, både hemma och i skolan, arbeta tillsammans för att ta hand om det vatten vi har med hjälp av följande åtgärder:

  • Lämna inte vattnet rinnande när du borstar tänderna.
  • Fixa läckande kranar.
  • Ta en snabb dusch istället för ett långt bad.
  • Lek inte med vatten.

Att förklara vattnets omlopp för dina barn är enkelt, eftersom du kan relatera det till många vardagliga aktiviteter. Och om du pratar om att ta hand om planeten medan du gör det, kommer du att vara säker på att få deras uppmärksamhet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.