När borde du ge ditt barn vatten?

När borde du ge ditt barn vatten?

Senaste uppdateringen: 06 juni, 2018

Vatten är viktigt för hälsan, men när borde du ge ditt barn vatten? Vilka är riktlinjerna?

Hälsoexperter rekommenderar att man dricker ca 2 liter vätska om dagen för att tillgodose en genomsnittlig vuxens behov.

70% av barns kroppsvikt mellan 1 till 24 månader består av vatten, medan procentandelen för vuxna ligger på 50%.

Det innebär att spädbarn måste inta mellan 10-15% av sin vikt i vatten varje dag. Vuxna å andra sidan kräver endast mellan 2-4%.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) borde barn dricka vätskor som ger dem nödvändiga näringsämnen i små mängder för att undvika magbesvär.

Det föreslås att man exklusivt ammar eller ger bröstmjölksersättning fram till 6 månaders ålder. Ge inte ditt barn vatten innan det.

Ditt barns första 6 månader

Bebisar får alla näringsämnen och vätskor de behöver från bröstmjölk eller ersättning. 

Enligt barnläkaren Stephen D. Daniels rekommenderas det inte att du ger vatten till ditt barn förrän han är 6 månader gammal. 

Bland annat kan det störa kroppens förmåga att absorbera näringsämnen. Dessutom kan barn under 6 månader känna sig mätta om de dricker vätska.

Barn med vattenflaska

Mättnaden beror på magstorleken. Ju mindre utrymme, desto mindre mängder mat och vätskor kan barnet få i sig.

Näringsämnen måste ges i större koncentration (fortfarande i små doser) för att mata honom ordentligt.

Att dricka vatten kan också leda till minskad aptit. Det kan ge upphov till ett tillstånd som kallas för vattenförgiftning, vilket kan leda till anfall och till och med koma.

Det kan uppstå på grund av en överdriven vattenkoncentration som späder ut mängden natrium i kroppen. Därför kan en elektrolyobalans uppstå, vilket gör att vävnaderna blir inflammerade.

När barnet är 6 månader gammalt kan han börja få små klunkar om han är törstig. Dock kan alltför stora mängder leda till magont.

Barn behöver dricka mellan 10-15% av sin kroppsvikt i vatten dagligen.

7 månader till 1 år: när du ska ge ditt barn vatten

Från och med 7 månaders ålder och framåt kan barn börja äta fast föda och dricka andra vätskor. Att ge ditt barn dricksvatten är inte ett hot mot hälsan längre.

Barn som fortfarande ammas behöver ingen extra vattenförsörjning även om de redan börjat äta fast föda. Men det kommer inte att skada dem att kombinera både dricksvatten och bröstmjölk eller ersättning.

Å andra sidan borde barn som inte ammas ofta (många ammas bara på morgonen och kvällen) öka sitt vattenintag under dagen. Erbjud barnet ett glas och låt honom dricka det han behöver.

Från 1-3 års ålder

I den här åldern borde barnet dricka i genomsnitt 1,3 liter vatten per dag. Mängden kommer inte bara från vätskor de dricker, utan är summan av all mat och dryck som de äter under ett dygn.

Om det skulle översättas till en viss mängd och maten skulle subtraheras motsvarar det cirka 9 dl vatten per dag.

När borde man ge barn vatten?

Vilken typ av vatten är hälsosamt för spädbarn?

  • Flaskvatten: mineralvatten är det bästa, men det är viktigt att kontrollera etiketten för att se om den är lämplig för barn. Det är viktigt att hitta en som är låg på natrium (mindre än 25 mg/liter), i flour (mindre än 1 mg/liter) och nitrater (mindre än 50 mg/liter).
  • Kranvatten: det bör endast användas om vattnet är tillräckligt drickbart. Det är alltid bäst att koka det i en minut och sedan låta det svalna innan du ger det till din bebis.

Att föräldrar oroar sig för sina barns välbefinnande är normalt från födseln, men glöm inte att de också är människor. Om de har ett speciellt behov eller törst kommer de låta dig veta om det så att du kan tillgodose det behovet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Jeong JN., Effect of pre meal water consumption on energy intake and satiety in non obese young adults. Clin Nutr REes, 2018. 7 (4): 291-296.
  • Hansen R., Hyponatraemic seizure in a 6 month old infant due to water intoxiation. J Paediatr Child Health, 2017. 53 (7): 717-719.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.