6 sätt att säga jag älskar dig till ditt barn varje dag

6 sätt att säga jag älskar dig till ditt barn varje dag
Eva Maria Rodriguez Diego

Skriven och verifierad av författaren och idrottsspecialisten Eva Maria Rodriguez Diego.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Föräldrar är så upptagna idag att de ibland glömmer att avvara lite tid till något så viktigt som att säga jag älskar dig till sitt barn. Hur uppenbart det än må verka är det väldigt, väldigt viktigt att säga det. De vet det, givetvis, men de gillar att bli påminda. De behöver det faktiskt.

De goda nyheterna är att det inte kräver mycket tid. Du kan göra det oavsett hur upptagen du är.

Det finns många olika sätt och stunder du kan använda för att säga jag älskar dig till ditt barn. Låt oss ta en titt på dem.

Lappar och meddelanden för att säga jag älskar dig till ditt barn

Det här är något man kan göra vid nästan alla åldrar. Du kan lämna lappar i deras böcker, på deras skrivbord, i skolväskan eller på leksaker. Skriv ett kort meddelande eller gör en fin teckning.

För äldre barn kan du även använda teknologi. Skicka ett e-postmeddelanden eller liknande då och då. Emojis kan hjälpa dig att säga mycket med få ord.

Hälsa alltid på dem med en kram och en puss

Morgnar och läggdags är två nyckelstunder på dagen där du kan ge ditt barn en kram eller puss. Glöm allt annat ett tag och ge ditt barn en koncentrerad dos kärlek.

När du eller ditt barn lämnar huset eller kommer hem kan du också använda dig av kramar och pussar. Det är väldigt lätt att göra när dina barn är små.

När de blir äldre glömmer man lätt bort det, som om det inte spelar roll längre. Men det gör det. Det är bara en liten gest, men det betyder mycket för barn.

Mamma med barn

Sitt och ät med ditt barn minst en gång per dag

Forskning visar att det finns flera fördelar med att som barn äta med sina föräldrar minst en gång om dagen, som minskad risk för substansmissbruk, högre betyg och bättre självkänsla.

Lunch eller middag är ett utmärkt tillfälle att prata med varandra och lyssna på allt ditt barn vill berätta. För att det ska ske måste ni dock sitta vid bordet, utan TV och mobiltelefoner.

Var uppmärksam på ditt barn när ni är tillsammans

En ny studie fann att barn har insett att deras föräldrar är lättdistraherade när de vistas med dem. Ofta är de mer uppmärksamma på sina mobiler än något annat. Utöver att föregå med förfärligt exempel visar det på brist på respekt mot barnet.

När ditt barn vill tala med dig om något ska du lägga ned telefonen och andra distraktioner, och vara uppmärksam. Om det finns någon viktig anledning till att ni inte kan prata just då ska du se till att ditt barn förstår varför.

Lämna inte ditt barn utan en förklaring. Din tid är det värdefullaste du kan ge.

Planera aktiviteter med ditt barn

Tiden är den bästa gåvan en förälder kan ge sitt barn, men det måste vara högkvalitativ tid. Om du och ditt barn är hemma tillsammans men ägnar er åt separata saker är inte det att spendera tid tillsammans.

Att planera aktiviteter för helgen eller delta i aktiviteter med barnet utanför hemmet, såsom hantverk, sport, dans eller andra hobbyer, är ett utmärkt sätt att få det att förstå att du gillar dess sällskap. Utöver att skapa en känsla av närhet ger det dig gott om tillfällen att säga jag älskar dig till ditt barn.

Utöver att säga jag älskar dig kan du även säga att du hoppas att han eller hon får en bra dag. Skicka motiverande fraser eller säg att du tänker på och saknar honom eller henne. Men överdriv inte, speciellt om barnet är äldre. Det är bara ett av sätten att visa din kärlek.

Far och son i solnedgång

Tacka ditt barn för allt det gör

Att säga tack och varsågod är ett av de bästa sätten att uppfostra barn för att visa uppskattning för andra. Det kan även få dem att förstå hur mycket du uppskattar dem. Tacksamhet är en viktig värdering och tar fram det bästa i oss alla.

Utöver att tacka ditt barn när hon eller han gör saker för dig, vare sig du bett om det eller inte, finns det flera saker du kan göra. Då och då ska du tacka ditt barn som från ingenstans – för att ditt barn finns där, för att hen är sig själv, för att hen gör morgnarna ljusare eller för att hen gör dig på bättre humör med sitt leende.

Varje ord hjälper. Ditt barn kommer tycka om det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.